RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Депресія і зростання нерівності: як коронавірус змінює бізнес

Як економіка перетворюється на віртуальну і що з цього вийде

Як економіка перетворюється на віртуальну і що з цього вийде Фото: УНІАН

Коронавірус і карантин, введений по всьому світу для мінімізації його поширення, значною мірою змінює звичний устрій життя людей. Але, навіть якщо ізоляційні заходи триватимуть аж до року, чого повністю виключати не можна, карантин все ж буде скасований. "Апостроф" з'ясовував, як за цей час зміниться наше життя, і чи стане світова економіка, а разом з нею і українська, віртуальною.

Яким буде світ нашого недалекого майбутнього? Люди працюють віддалено, а офіси пустують. Не виходячи з дому, можна по інтернету замовити в магазині все необхідне, оплатити рахунки, прояснити незрозумілу ситуацію з місцевою владою, проконсультуватися з лікарем по відеозв'язку. Людству доступні шедеври всіх музеїв світу, у яких кожен зможе зробити віртуальну екскурсію. Хочете послухати оперу "Ріголетто" в міланській "Ла Скала"? А подивитися "Сірано де Бержерака" Ростана в "Комеді Франсез"? Будь ласка. Бажаєте дистанційно отримувати освіту в Гарвардському університеті або, хоча б, в Київському політесі? Без проблем!

Тільки, схоже, це - опис не нашого нехай і недалекого, але все ж завтрашнього дня, а цілком сьогоднішнього. Тобто виходить, майбутнє вже настало.

То людство зробило якісний стрибок вперед? Це навряд чи. Насправді, все це - не від хорошого життя. І причина тому - коронавірус COVID-19.

Вчимося на ходу

Пандемія смертельного захворювання внесла суттєві корективи в наше повсякденне життя. Практично всі країни світу для запобігання поширенню коронавірусу ввели жорсткі карантинні заходи. Навіть найбільші скептики - в урядах Великобританії та Нідерландів - відмовилися від "м'якого" підходу і також пішли шляхом суворого "ізоляціонізму".

Читайте: А грошей все менше: чи зможуть українці купити продукти під час карантину

Експерти і візіонери уже встигли назвати те, що нині відбувається, передвісником необоротних трендів щонайменше на найближче десятиліття.

"Думаю, через нинішню ситуацію деякі аспекти нашого життя зміняться назавжди, - каже професор бізнес-школи Оксфордського університету Саллі Мейтліс. - Люди виявлять, що можуть працювати і комунікувати у такий спосіб, який раніше здавався неможливими, вони будуть змушені стати більш гнучкими".

"Люди змінять звички, і деякі з них збережуться, - погоджується професор бізнес-школи Стенфордського університету Сьюзан Еті. - Люди неспішно йдуть на зміни, але це (коронавірус) значно все прискорить".

Відомий візіонер з Массачусетського технологічного інституту (MIT), автор кількох книг про наше майбутнє Ерік Брінолфссон дивується, наскільки важко людям даються зміни в звичайному житті, і як швидко вони відбуваються в ситуаціях, схожих на нинішню. І, за його словами, дуже часто, такі зміни виявляються лише на краще.

Переможці і переможені

Але поки більшості доводиться несолодко.

Карантин завдає колосальної шкоди ресторанному бізнесу та ритейлу, особливо тим компаніям в цих сферах, який досі не освоїли систему онлайн-замовлень і дистанційній доставки. При цьому такі ритейл-гіганти як Amazon, Walmart, Target, Costco, які і раніше непогано себе почували, зокрема, активно практикуючи онлайн-продаж, зараз переживають справжній ренесанс. Так, наприклад, Amazon оголосила про відкриття 100 тисяч нових вакансій складських робітників і водіїв, а Walmart збирається найняти додатково 150 тисяч працівників у зв'язку зі зростанням замовлень. "Але вірус буде тільки збільшувати розрив між цими гігантами і та іншим сектором рітейлу", - пише The Washington Post.

Фото: Getty images

В даному випадку, ці тенденції стосуються Америки. Але неважко здогадатися, що інші країни підуть схожим шляхом.

Віртуалізація процесів торкнеться і інші сфери. У зв'язку з закриттям кінотеатрів, нехай, будемо сподіватися, тимчасово, активізувалися стрімінгові відео-платформи. На них, зокрема, відбувається показ прем'єр фільмів, які планувалися у "реальних" кінотеатрах. І така тенденція просто вб'є "фізичний" кінопрокат, насамперед, невеликі мережі, що демонструють артхаус і "кіно не для всіх", констатують фахівці.

Про онлайн-освіту ми вже сказали. Так само як і про дистанційне консультування у лікаря. Ще зовсім недавно телемедицина перебувала на задвірках системи охорони здоров'я більшості країн світу, але сьогодні вона стає все більш популярною. Тут є також певні переваги для всього сектора - скоротиться час очікування прийому безпосередньо у лікарні, також в медустановах зможуть більше часу приділяти критичним хворим.

І це - далеко не межа: сьогодні все частіше багато угод проводяться онлайн, зокрема, з купівлі нерухомості.

Огірок віртуальним не буває

Україна багато в чому йде за світовими трендами, нехай іноді і з невеликим запізненням. Тому те, що американцеві або, скажімо, німцеві, добре, то і українцю підійде.

Так що ж нас чекає, особливо, якщо карантин затягнеться на кілька місяців (а то й до кінця року - такі прогнози теж лунають)?

"Велика частина послуг може бути переведена в онлайн, зокрема торгівля, і це зараз активно відбувається. Також - навчання. Відомо, що деякі фітнес-тренери проводять тренування онлайн, і люди займаються вдома по відеозв'язку. Крім того, викладання іноземних мов, різні навчальні курси можуть бути переведені в онлайн. По-хорошому, навіть державні сервіси можуть перейти в онлайн, але поки тут просування досить повільне", - сказав в коментарі "Апострофу" директор економічних програм аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Анатолій Амелін.

Але не можна перевести в онлайн реальне виробництво, логістику і все, що пов'язано з фізичними процесами створення продукту.

За словами експерта інституту GROWFORD Олексія Куща, онлайн-сервіси добре підійдуть для невеликих країн, для тих, у яких добре розвинений фінтех, наприклад, для Сінгапуру. Україні це підходить меншою мірою.

"Як, наприклад, перевести в онлайн сільське господарство?", - запитує фахівець. А адже агропромисловий комплекс є одним з головних "годувальників" (у всіх сенсах цього слова) української економіки.

Фото: pixabay.com

Він також звернув увагу на те, що нинішня криза, пов'язаний з коронавірусом, вже завдав серйозного удару по "тіньовій" економіці.

"Раніше за часів криз "тіньовий" сектор був буфером, куди скидався надлишковий тиск. Люди, які втрачали роботу в реальному секторі економіки, переходили в "тіньовий", і держава до нього ніяк не могла дістатися. А зараз завдяки карантинним заходам найбільший удар завдано по "тіньовій" економіці, тому що вона найбільше залежить від фізичного переміщення товарів, грошей, людей".

Дороге задоволення

При цьому Олексій Кущ вважає, що цифровізація економіки є, до певної міри, міфом.

"Насправді, ті онлайн-системи, які зараз використовуються бізнесами, застосовуються ними вимушено, а не тому, що це - їх реальний вибір. Це просто механізм соціалізації в умовах карантину", - пояснив фахівець.

Крім того, цифровізація - це досить дорога річ: "Це величезні інвестиції, які незрозуміло, коли окупляться. Тому багато бізнесів довго її і проводять".

Також важливо, щоб до віртуальності був готовий не лише виробник, а й споживач. "Якщо в якомусь селі немає інтернету, цифровізація не відбудеться", - сказав він.

Експерт нагадав, що нинішня влада оголосила про цифровізацію не тільки економіки, а й усього життя в країні ("держава в смартфоні").

"Але люди, які у нас займаються діджиталізацією, далі Києва Україну, напевно, не бачили", - пожартував Кущ.

Фахівець вважає, що на сьогодні система державного управління в Україні є вкрай неефективною, а тому її безглуздо оцифровувати в такому стані.

Жити по-новому

Карантин рано чи пізно закінчиться, і країна почнеться повертатися до нормального життя. Але чи зможемо ми повністю повернутися до того, що було до карантину, або він все ж призведе до певних незворотних наслідків?

На думку Анатолія Амеліна, у людей залишаться певні звички, а у роботодавців буде мотивація оптимізувати свої витрати, зокрема, на оренду, в зв'язку з чим вони будуть намагатися залишити своїх працівників в дистанційному режимі.

"Але, як показують дослідження, віддалена робота призводить до зростання рівня депресії, і це демотивує співробітників. Відповідно, потрібно буде шукати баланс інтересів. Більш того, інші дослідження показують, що віддалено люди працюють в середньому на дві години довше, а це підвищує продуктивність. У зв'язку з цим працівник зможе претендувати на деяку доплату", - сказав Амелін.

"Але багато що, насправді, повернеться на круги своя", - підсумував експерт.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами