RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Протефлазід" - відмінний засіб для ... дезінфекції рук

Чи може спиртова настоянка лікувати коронавірус?

Чи може спиртова настоянка лікувати коронавірус?

Пандемія СOVID-19 вже більше місяця розповсюджується по Україні, і прогнози щодо спаду захворюваності поки дуже туманні. Так само неясні перспективи та терміни створення вакцини проти коронавіруса. У всіх країнах світу медики випробовують ті чи інші препарати для лікування інфекції, але сказати достовірно, що допомагає її побороти поки не може ніхто. Зрозуміло, такі обставини викликають серйозну стурбованість в українському суспільстві, та й в цілому світі.

Але у ситуації, яка склалася є і інша сторона. Саме в темні часи випробувань і невизначеності відбувається розквіт шарлатанів та просто шахраїв, охочих на чужому страху і параної грунтовно заробити. Так з'являються на світ всілякі панацеї - гомеопатичні засоби, "лікуючі" все на світі, фуфломіцини, що не містять ні грама корисної речовини. Їх рекламують на кожному розі, вбивають в голову необхідність і важливість їх придбання, більше того, навіть іноді примудряються отримувати на них цілком законні держліцензії. Що, звичайно ж, нічого спільного ні з якістю лікування, ні взагалі з медициною не має.

Яскравий приклад такого "фуфломіцина" - горезвісний "Протефлазід", який знову виринув із забуття і тепер часто згадується в медіа. Виробник називає це зілля препаратом для лікування вірусів герпесу, гепатитів, грипу, ГРВІ та навіть ВІЛ-інфекції, а з недавнього часу - і потенційними ліками від Covid-19. Медики, експерти і просто розсудливі люди називають це "спиртової настоянкою на двох травах", чим "Протефлазід" за фактом і є. Виробляє ці "чудо-ліки від усього" компанія "НПК Екофарм" на чолі з заступником директора Олександром Гриневичем. І коштує препарат в українських аптеках від 300 до 600 гривень в залежності від обсягу.

Отже, як спирт і дві дуже поширених рослини - щучка і вейник - можу врятувати життя хворому, що підхопив коронавірусну інфекцію? Ніяк. Хіба що в якості профілактики цей спиртовий розчин можна використовувати для ретельної дезінфекції рук - там його 96%.

Втім, якщо хтось дуже хоче такий препарат продати і готовий добре вкластися в медіа-кампанію - то завжди знайдуться ті, хто повірить у виняткові лікувальні властивості.

Неодноразово доводилося читати в українських ЗМІ новини на кшталт: "Українські вчені знайшли засіб від коронавіруса!", "Обнадійливі результати випробувань!", "Світ врятовано!" і так далі. Про блискуче відкриття українських фармацевтів, звичайно, ні сном, ні духом в солідних медичних журналах Заходу, хоча потреба в засобі проти коронавіруса на сьогоднішній день в Європі і Америці набагато більша, ніж де-небудь. Чому? Ігнор чудо-засобу з боку західної медицини цілком зрозумілий. "Ліки" не включені в міжнародні протоколи, не мають доведеної ефективності, не вивчені в реальних наукових дослідженнях. Тобто з точки зору фармацевтики їх не повинно існувати в принципі.

Перша спроба "впарити" препарат в якості лікування від коронавіруса сталася в лютому, коли на обсервацію в Нові Санжари привезли українців, які застрягли в охопленому епідемією Китаї. Тут як тут намалювався заступник директора "Екофарм" Гриневич і запропонував свою гуманітарну допомогу. "З огляду на досить складну і напружену обстановку в Полтавській області, ми, природно, погодилися допомогти. По-перше, це допоможе зняти гостроту ситуації, люди відчують турботу про їхню безпеку. По-друге, постачання препарату групам ризику - дітям, літнім людям та медперсоналу - дійсно допоможе в профілактичних цілях ", - зазначив він.

"Зняти гостроту ситуації" "Протефлазід" звичайно міг би. Якщо випити пару пляшок міцної трав'яної настоянки, безумовно, притупляється будь-яка гострота переживань, в тому числі і від коронавірусу, що бушує за вікном. Тільки нічого спільного з лікуванням це, звичайно не має.

Оскільки "Протефлазід" цілком логічно проігнорували, Гриневич вирішив завдати ще одного удару і публічно повідомив, що "цей противірусний препарат може блокувати важливий фермент коронавіруса, що гальмує розвиток хвороби в цілому". При цьому директор "Екофарм" сам визнав, що "дослідження тривають", тому ні наукових статей, ні офіційно підтверджених результатів поки немає ".

Зрозуміло, що ніяких клінічних випробувань з цього приводу також не було. А що ж було? Було комп'ютерне моделювання в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Академії медичних наук України. В результаті цього моделювання з'явився звіт, де було сказано: "висновки, отримані з використанням комп'ютерного моделювання та дослідження на культурах клітин, вказують на можливу ефективність препарату"Протефлазід"для лікування коронавірусної інфекції COVID-2019".

"Комп'ютерне моделювання" ліків, яке пропонують приймати живим людям, це, приблизно, як "комп'ютерне моделювання взяття Москви за 3 дні" - нічого спільного з реальним життям і з реальним лікуванням не має.

Але Гриневичу вдалося домогтися підтримки авторитетів. Зокрема, президента Академії медичних наук Віталія Цимбалюка, який навіть написав листа на ім'я прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням запровадити для профілактики і лікування COVID-19 медиків і пацієнтів спиртову настоянку "Протефлазід".

Втім, пізніше, побачивши вкрай негативну реакцію медичної спільноти, Гриневич трохи збавив швидкість і пом'якшив переможні формулювання, заявивши, що тільки допускає, що препарат може блокувати розмноження вірусу: "Можливо, наш препарат буде блокувати. Ніхто не стверджує. Ми говоримо про передумови, які можуть бути. У нас немає конкретних даних. Але якщо будемо чекати ще рік, помре ще 100 000 чоловік. Розумієте, про що йде мова? Тому пропонуємо використовувати. Буде ефект - врятуємо людей ".

"У нас немає конкретних даних, буде ефект - врятуємо людей". Точно з таким же формулюванням можна було запропонувати хворих COVID-19 натирати солідолом. Про всяк випадок, а раптом буде ефект?

До слова, зі своїм "Протефлазідом" Гриневич носиться вже дуже давно - більше двадцяти років. У різний час цим препаратом обіцяли допомогти не тільки в лікуванні коронавіруса, але і герпесу, гепатиту, грибка, ГРВІ та навіть ВІЛ. І хоча ще в 2013 фітопрепарат "Протефлазід" українські фахівці прямо назвали "псевдоліками", виробник продовжує спроби знайти застосування своїй спиртовій настоянці.

У притомних медиків і учених "Протефлазід" викликає лише гостре бажання голосно розсміятися. Наприклад, лікар-інфекціоніст Ігор Марков заявив, що "Протефлазідом" "навіть герпес лікувати не дуже ефективно, а на коронавірус він буде діяти приблизно як аскорбінова кислота". Відомий біофізик, доктор фізико-математичних наук, провідний співробітник Інституту фізики НАН України Семен Єсілевський писав, що препарат є просто спиртовою настоянкою з двох трав: вейника наземного 500 г / 1000 мл і трави щучки дернистої 500 г / 1000 мл. У зв'язку з цим, настоянка не може мати належної ефективності. А кандидат медичних наук, анестезіолог-практик Андрій Сем’янків (популярний медичний блогер MED Goblin) кілька разів пояснював, чому вищевказаний препарат не має доведеної ефективності. "Всs дослідження були оплачені виробником. Написані в Україні, Казахстані, Узбекистані, Якутії. Тобто в "наукових центрах світу". Більшість досліджень обсерваційні. Рандомізованних немає. Значна частина майже кожної статті - просто зідрані параграфи з підручника з імунології. Деякі публікації взагалі без посилань на будь-які наукові джерела ".

По "Протефлазіду" проїхалися і журналісти-розслідувачі з проекту Bihus.Info.

Розкритикувала його і колишній керівник МОЗ Уляна Супрун, звинувативши в поширенні "фуфломіцинів" та лженауці. "У складні для країни і всього світу часи такі"ноу-хау"впарюють керівники наукових установ, які існують на чималі кошти платників податків, і десятиліттями наживаються на імітації наукової діяльності", - заявила вона.

Загалом, сподіваємося, що виробники "Протефлазіду" в черговий раз втратять шанси сісти на державні гроші, лист до прем'єр-міністра Шмигаля потрапить в сміттєву корзину, а адепти щучки та вейника на спирту програють в боротьбі зі здоровим глуздом. Подальша доля цього так званого "препарату" буде хорошим маркером для влади. Наскільки вона ще відчуває рамки і вміє протистояти атакам виробників фуфломіцинів.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами