RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна вийде з карантину до середини літа, але буде ще одна хвиля - лікар-епідеміолог

Людмила Мухарська про план виходу з карантину та його наслідки

Людмила Мухарська про план виходу з карантину та його наслідки Врач вимірює температуру на КПП біля Києва Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Україна може вдруге піти на карантин восени, якщо з'ясується, що коронавірус COVID-19 має сезонний характер, як і решта ГРВІ. Зняття карантинних заходів навесні та влітку також може бути призупинене, якщо виникне спалах захворювання. Однак ситуація багато в чому залежить від поведінки людей. Про це розповіла "Апострофу" лікар-епідеміолог Людмила Мухарська.

Враховуючи епідемічну ситуацію в Україні, урядовий план виходу з карантину виглядає реалістичним. Якщо хвороба буде розвиватися таким же чином, і після травневих свят ми не побачимо всплеску зростання захворювань, можливо, Україна і буде виходити запланованим шляхом. І якщо все буде гаразд, то ми вийдемо з карантину до середини літа.

Кожен пункт плану передбачає, що не буде збільшення захворювань, а це багато в чому залежить від поведінки людей - чи будуть вони дотримуватися карантинних й ізоляційних заходів, які передбачені нашим законодавством.

Уряд передбачив проміжок між етапами 10 днів – це тривалість середнього інкубаційного періоду (5-10 днів, максимум 14). Якщо за цей час буде спалах хвороби, то заходи виходу з карантину можуть бути призупинені.

На Великдень ми бачили, що абсолютна більшість людей провела свято вдома. Хочеться сподіватися, що і на травневі свята вони будуть дотримуватися обмежень. Зрештою, перші зняття обмежень відбудуться через 10 днів після травневих свят, і вони дадуть можливість подивитися, як буде розвиватися ситуацію.

Взагалі міжнародна спільнота визначила три умови, за яких може відбутися зняття карантинних заходів.

Перша – це зменшення рівня захворюваності.

Друга будь-яка країна має проаналізувати всі ресурси і можливості системи охорони здоров'я. Можливо, від зняття карантину треба відмовитися, якщо система охорони здоров'я не витримає зростання кількості хворих.

Третя країна має розуміти, чи вона має достатні можливості нагляду і моніторингу за COVID-19, як зможе тестувати, проводити раннє виявлення хворих, спостереження за людьми.

Ми не можемо робити прогнози щодо виходу із карантину лише стосовно України, бо ми перебуваємо у стані пандемії. Хоч торгові зв'язки і транспортне сполучення між країнами призупинено, ми все одно залежимо від ситуації у світі, спираємося на думку експертів глобального масштабу. Наприклад, в Китаї зараз фіксуються лише завезені випадки. Вони тепер контролюють приїжджих людей дуже ретельно – їх одразу тестують й ізолюють, аби вони не мали можливості спілкуватися з іншими людьми.

У нас же людина приїжджає, йде на самоізоляцію, контактує з сім'єю – а це контакти першого рівня. Далі її сім'я йде контактувати з іншими знайомими. Якщо через це почне зростати захворюваність, то зняття карантинних заходів буде проблематичним.

Ми бачимо, що всі експерти прогнозують зменшення активності вірусу на літній період і можливу другу хвилю на осінь. Це пов'язано з тим, що COVID-19 відноситься до респіраторних вірусних інфекцій, а для них характерна сезонність: вони активізуються у осінньо-зимовий період і практично сходять нанівець у літній період.

Але це не значить, що влітку не буде циркуляції збудника. Оскільки властивості вірусу не вивчені і він може мутувати, то може виникнути ситуація, що восени доведеться знову запроваджувати обмежувальні заходи. Але можливо він стане для людства банальним респіраторним захворюванням, як й інші ГРВІ. Є також малоймовірний варіант, що він зникне взагалі.

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян