RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Європа прощається з карантином: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні і світі (хроніка 5 травня)

Вчені попереджають про загрозу другої хвилі COVID-19 після зняття карантину.

Вчені попереджають про загрозу другої хвилі COVID-19 після зняття карантину. Фото: profi.travel

Смертельний коронавірус з Китаю, через який багато держав у світі змушені були ввести жорсткий карантин, послаблює "хватку" - число нових заражень і смертей зменшилося. 4 травня ослаблення режиму ізоляції настали для жителів Бельгії, Угорщини, Німеччини, Іспанії, Італії та інших країн Євросоюзу.

В Україні карантин вирішили продовжити до 22 травня, але обмежувальні заходи будуть пом'якшені з 11 травня: зможуть відновити роботу салони краси, перукарні, оптова і роздрібна торгівля непродовольчими товарами, музеї і бібліотеки. Масковий режим, дотримання дистанції та обмеження на проїзд у громадському транспорті залишаються в силі.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про можливість введення так званого "адаптивного" карантину, який передбачає продовження карантинних обмежень у регіонах з найбільшою кількістю хворих. Зараз це Чернівецька, Тернопільська, Івано-Франківська області та Київ. "Апостроф" стежив за всім, що відбувалось в Україні і світі.

22:57 Станом на вечір 5 травня в США зафіксовано 71 148 смертей від коронавірусу. При цьому за добу померли 1 227 осіб.

Кількість заражених коронавірусом за добу збільшилася на 11 735 осіб. Всього в США підтверджено 1 224 570 випадків інфекції. Більш 192 тисяч американців вже одужали, а 961 245 пацієнтів продовжують хворіти.

22:20 В Ізраїлі заборонили використовувати дітям у школах одноразові рукавички як засіб захисту від коронавірусу. У спецкомісії заявили, що не існує рукавичок потрібного розміру для дітей, а використання дорослих розмірів перетворює рукавички в "магніт для бруду".

21:57 У Всесвітній організації охорони здоров’я стурбовані рішенням уряду Білорусі організувати масові урочисті заходи 9 травня попри пандемію коронавірусу.

Одна з рекомендацій ВООЗ – посилення заходів фізичного дистанціювання, зокрема перенесення або скасування масових спортивних, культурних, політичних та релігійних заходів.

"Ми дуже стурбовані можливими негативними наслідками проведення такого масового заходу під час пандемії", - наголосив представник ВООЗ.

21:28 Ватажки ЛНР визнають 162 випадки COVID-19 на підконтрольній їм території. Сьогодні там повідомили про загибель лікаря-отоларинголога з Первомайська, у якого діагностували хворобу 15 квітня. З початку травня він перебував у міській лікарні Луганська №4 на штучній вентиляції легенів.

20:40 В Дніпропетровській області за добу виявили ще 41 випадок зараження COVID-19. Відразу 35 нових випадків інфікування зареєстрували в Кривому Розі. У Софіївському районі коронавірус підтвердився у чотирьох пацієнтів, а в Дніпрі - у двох. Кількість хворих на коронавірус в області досягла 519 осіб.

20:12 У Гаазі 5 травня поліція розігнала мітинг проти карантину. На демонстрацію зібралися близько 200 осіб. Були затримані десятки осіб. Під час мітингу більшість людей не дотримувалися дистанції 1,5 метра.

У Нідерландах з середини березня заборонено проведення публічних заходів. Влада оголосила послаблення карантину після 28 квітня, проте більшість обмежувальних заходів продовжили до 20 травня.

19:58 Влада Чехії дозволила з 11 травня в'їзд сезонним робітникам із країн, які не входять до Євросоюзу. Вони будуть зобов'язані пред'являти при в'їзді довідки про негативні результати аналізів на коронавірус.

З 11 травня чеська влада також дозволила відновити міжнародне залізничне і автобусне сполучення. Очікується, що в першу чергу воно буде відновлено з містами Австрії та Німеччини, а потім і з іншими країнами Центральної Європи.

19:46 Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що цього літа жителі країни навряд чи зможуть здійснити масштабні поїздки за кордон, і що навіть поїздки по Європі можуть бути обмежені через коронавірус.

"Занадто рано говорити, чи зможемо ми відправитися у відпустку. Я можу сказати, що ми обмежимо великі міжнародні поїздки навіть під час періоду літніх відпусток", - сказав він.

Макрон не виключив, що, можливо, доведеться піти на ще більші обмеження на поїздки всередині Європи.

19:22 Під час 55-денного карантину італійці набрали в середньому по 2 кілограми додаткової ваги. До збільшення ваги призвело перебування вдома, неможливість виконувати звичні спортивні вправи і надмірне споживання їжі, наповненої цукрами, вуглеводами і жирами.

Кількість їжі на столах італійців зросла на 18% під час карантину. Після того, як в Італії пом’якшили карантин, італійці намагаються скинути зайву вагу. За результатом опитування, близько 47% італійців вважають схуднення однією з пріоритетних цілей, тож чимало з них сідають на дієту і займаються спортом, щоб повернутися в форму.

18:53 Рада ЄС погодила пропозицію Єврокомісії про надання 3 млрд євро макрофінансової допомоги 10 країнам з офіційно визнаною перспективою членства та країнам-сусідам для допомоги у подоланні наслідків пандемії коронавірусу. Фінансова допомога надаватиметься у формі позик на вигідних умовах. Із зазначених 3 млрд для окремих країн передбачені:

  • Україні – 1,2 млрд євро
  • Грузії – 150 млн євро
  • Молдові – 100 млн євро
  • Боснії та Герцеговині – 250 млн євро
  • Албанії – 180 млн євро
  • Північній Македонії - 160 млн євро
  • Косову – 100 млн
  • Чорногорії – 60 млн
  • Йорданії – 200 млн євро
  • Тунісу – 600 млн євро

18:21 Влада Таїланду повідомляє тільки про один новий випадок зараження коронавірусом за минулу добу. Це найнижчий показник в країні починаючи з 9 березня. Хворим є 45-річний таєць.

17:59 Кожна десята пара Франції збирається взяти перерву в стосунках після закінчення карантину. Про це свідчать дані соцопитування.

  • 4% опитаних вирішили розлучитися;
  • 60% респондентів заявили, що спільне перебування на карантині практично ніяк не відбилося на їх відносинах;
  • 30% респондентів заявили, що карантин допоміг їм зблизитися;
  • 10% назвали цей досвід "виснажливим" або "катастрофічним".

17:28 Управління національної статистики в Британії оприлюднило дані, які свідчать про те, що країна зареєструвала найбільше в Європі випадків смерті, пов’язаних з коронавірусом.

"Об’єднане Королівство наразі має найвищий рівень смертності серед усіх країн Європи, досягнувши показника в 32 375. Перед тим найвища кількість смертей була зафіксована в Італії – 29 079", - йдеться в повідомленні.

Загальна кількість померлих, за даними статистичного відомства, на 34% вища, ніж за даними Міністерства охорони здоров'я. Це пояснюють тим, що дані управління статистики включають усі згадки про COVID-19 у свідоцтві про смерть, у тому числі підозру на наявність захворювання, та ґрунтуються на даті настання смерті. Дані Міністерства охорони здоров'я ґрунтуються на даті повідомлення про смерть і на випадках смерті, коли померлого тестували на коронавірус.

17:05 Міністр МВС Білорусі заявив, що в країні на коронавірус захворіли близько 500 міліціонерів.

16:48 У Кременчуці з 12 травня запускають громадський транспорт.

"12 травня ми виходимо на маршрути всім нашим транспортом за кількістю сидячих місць. Люди оплачують проїзд самостійно. На зупинках організовується черга. Медичних працівників пускаємо без черги і перевозимо безкоштовно - це наша позиція. З підприємцями ми будемо говорити окремо на цю тему. Можливо, ми будемо їм компенсувати перевезення медиків. Пільг - не буде. З 12 травня пільговиків ми не возимо", - заявив мер Кременчука Віталій Малецький.

16:32 Українські школярі 6-10 класів вивчатимуть коронавірус на уроках з біології. Про спеціально розроблені дистанційні уроки повідомило Міністерство освіти і науки:

"В цілому розроблені чотири версії уроків для учнів 6-8 та 9-10-х класів. Вони створені з можливістю проведення через відеозв'язок або без нього - в умовах обмеженого доступу до інтернету або гаджетів".

У кожному уроці містяться методичні рекомендації для вчителя біології, а також навчальні матеріали для учнів - ілюстрації з поясненнями, інтерактивні вправи, тести, навчальне відео. Інтерактивні завдання учні можуть виконати самостійно або разом з батьками.

16:07 В Сумах зафіксовано спалах коронавірусу в супермаркеті. Лабораторно підтверджені 6 випадків інфікування: у однієї з продавчинь коронавірус був виявлений три дні тому, але тоді магазин на вулиці Петропавлівській, 76 продовжив роботу. Тепер хворобу виявили ще у п'яти співробітників.

Всі хворі перебувають вдома, інших працівників цього магазину направили на самоізоляцію. Всього в супермаркеті працює 71 людина.

15:45 Незважаючи на ослаблення карантину з 12 травня, пляжі в Києві будуть закриті, заявив заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелєєв.

15:30 Роботу міського громадського транспорту в Дніпрі з 12 травня планують відновити в звичайному режимі руху, проте необхідність наявності спецквитків і обов'язкових масок для проїзду збережеться.

15:05 У Сумській області, де на ранок 5 травня підтверджено 112 випадків зараження коронавірусом, COVID-19 виявили у п'яти співробітників одного з супермаркетів обласного центру.

Крім того, рота патрульних також опинилася в ізоляції через коронавірус у їх колеги.

14:37 Баварія в частково відкриється для туризму вже в цьому місяці, заявив прем'єр-міністр федеральної землі Маркус Зеде.

14:05 У Франції зробили важливу заяву про появу коронавірусу в країні, відзначивши, що COVID-19 був зафіксований ще в грудні 2019 року. Медичні працівники лікарні в передмісті Сен-Дені стверджують, що знайшли пацієнта, який захворів у кінці грудня і у нього підтвердився коронавірус.

"COVID-19 вже поширювався у Франції в кінці грудня 2019 року, за місяць до офіційних перших випадків в країні", - розповіли в лікарні.

13:35 Головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко зробив категоричну заяву про запуск громадського транспорту в рамках пом'якшення карантину через коронавірус в Україні з 11 травня.

Ляшко сказав, що розуміє, що обмеження громадського транспорту впливає на бізнес, але це точно не питання 11 травня.

"Я зараз буду стояти на своєму - я не дозволю відновити відразу громадський транспорт. Оскільки як тільки буде відновлено громадський транспорт, у нас на карантині як такому буде поставлено хрест", - сказав він.

13:00 У Києві після перевірки почали працювати ринки "Деміївський", "Маяк" і "Базар" на Лісовій. 6 травня відкриються ринки "Печерський" та "Володимирський".

12:20 У Києві вже 1583 підтверджених випадки захворювання на COVID-19. 28 осіб померли. За добу зафіксували ще 48 випадків захворювання. У той же час одужали 11 осіб.

11:40 Підприємці України, які мають дітей до 10 років, зможуть отримати гроші від держави через карантин. На кожну дитину визначено такі суми:

- діти до 6 років - 1779 грн.

- діти 6-10 років - 2218 грн.

11:05 Уряд Фінляндії скасує деякі обмеження, що дозволить відкрити ресторани, бібліотеки, спортивні споруди і ряд інших підприємств з 1 червня. Заборона на масові збори продовжить діяти, але поріг буде піднято до 50 осіб. Міністр внутрішніх справ Марія Охісало заявила, що основні поїздки в країни шенгенської зони будуть дозволені з 14 травня.

10:30 Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна вийшла на "плато" захворюваності на коронавірус COVID-19 і пройде пік епідемії найближчим часом.

"Можна говорити, що ми були на етапі зростання, але цей етап був дуже помірний і зараз ми знаходимося на піку захворюваності, або так званому плато, коли кількість хворих щодня не змінюється", - сказав він.

09:27 У Києві та області за станом на ранок 5 травня було зафіксовано 2449 підтверджених випадків коронавірусу COVID-19. У самій столиці їх кількість зросла до 1583, а на території області - до 866.

09:05 Кількість хворих коронавірус в Україні збільшилася на 366 осіб - до 12 697 осіб. З них 1875 осіб одужали, 316 - померли.

08:00 Німеччина повідомила про 685 нових випадків зараження COVID-19, 139 летальних випадків, зафіксованих за останню добу.

07:28 Вчені з Університету Данді (Велика Британія) показали на фото, де, крім легень, може "жити" коронавірус в організмі людини. За їх словами, знімки вдалося зробити із застосуванням найпотужнішого в світі мікроскопа, вони мають роздільну здатність, яка в 500-1000 разів більше, ніж у зображень, зроблених на iPhone.

Дослідники відзначили, що коронавірус може активно розмножуватися в кишечнику, що викликає шлунково-кишкові симптоми, такі як діарея. Крім того, вірус часто можна виявити в зразках випорожнень.

06:50 З 5 травня в Тернополі пом'якшують деякі карантинні обмеження. Почнуть роботу підприємства з надання послуг громадського харчування з адресною доставкою і ті, що торгують продуктами швидкого харчування, в тому числі кавою та гарячими напоями в одноразовій упаковці.

При цьому все ще залишиться під забороною вживання їжі і напоїв на місці. Власники підприємств зобов'язані забезпечити персонал і клієнтів засобами індивідуального захисту (респіраторами або захисними масками), а також проводити санітарну обробку приміщень не рідше, ніж два рази на день, температурний скринінг співробітників на початку робочого дня і стежити за безконтактною передачею замовлень.

Крім того, штаб дозволив продовжити надання фінансових послуг фінансовими установами, якщо в приміщеннях буде перебувати не більше одного відвідувача, працівники будуть використовувати засоби індивідуального захисту (маски, рукавички, окуляри або щиток) і двічі в день приміщення будуть прибирати з деззасобами.

06:45 В Україні на карантині скоротилася кількість злочинів, заявив глава МВС Арсен Аваков. Умисних вбивств поменшало на 36%, тяжких тілесних ушкоджень - на 68%, розбоїв - на 30%, грабежів - на 50%, крадіжок - на 41%.

06:28 У Китаї, з якого почалася пандемія коронавірусу, вже активно розвивається внутрішній туризм. Місцеві жителі масово відвідують популярні пам'ятки.

06:00 Станом на цей час загальна кількість померлих у світі від коронавірусу становить 251 510 людей (за статистикою в режимі реального часу можна стежити за посиланням).

Найбільше смертей зафіксовано в США - 68 922 особи, Італії - 29 079 осіб, Британії - 28 809, Іспанії - 25 428 та в Франції - 25 204. У Китаї загалом - 4 637. Всього у світі 3 582 469 інфікованих.

Країнами з найбільш швидким поширенням коронавірусу залишаються США (1 180 288), Іспанія (218 011), Італія (211 938), Велика Британія (191 832), Франція (169 583), Німеччина (166 152), Росія (145 268) і Туреччина (127 659).

Читайте також

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози