RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хитрі комбінації Кремля: чому ідея Єрмака може плачевно закінчитися для України

Росія може використати переселенців, щоб легалізувати бойовиків

Росія може використати переселенців, щоб легалізувати бойовиків Андрій Єрмак Фото: president.gov.ua

В Офісі президента планують вдихнути нове життя в переговорний процес: глава ОП Андрій Єрмак заявив, що тепер в засіданнях тристоронньої контактної групи в Мінську братимуть участь переселенці як представники окупованих територій Донбасу. Чи здатна така рокіровка наблизити мир у регіоні, розбирався "Апостроф".

Гра без правил

Насправді, про плани ввести переселенців в переговорний процес президент Володимир Зеленський заявляв ще в грудні минулого року. Мовляв, якщо вже Росія так наполягає на тому, щоб Київ вів переговори з "народом Донбасу", значить потрібно говорити і з тими українцями, хто виїхав зі сходу, рятуючись від війни. Логіка влади, очевидно, була наступною: маючи антисепаратистські погляди, на відміну від пасічників і пушиліних, переселенці перевернуть результат переговорів.

Такий хід, ймовірно, ОП вважався досить хитрим: атакували РФ її ж зброєю. Але тільки поєдинок цей далеко не шаховий, а бойовий, без правил і законів, а значить перемогти в ньому тонкою стратегією вийде. Адже неможливо вести виважену гру, якщо правил в ній просто немає.

Ну, по-перше, тих "представників Донбасу", переговори з якими нам нав'язує Москва, Росія сама ж не визнає. Нагадаємо, що офіційно Кремль не визнавав ніяких виборів в ОРДЛО. Тому справа не в тому, щоб Київ мав розмову з "представниками Донбасу" (адже їх не існує навіть для РФ), а щоб Київ мав розмову з Москвою просто через її маріонеток. І якщо Москві не буде потрібен формат, при якому у Мінську на переговорах беруть участь переселенці, то такого формату і не буде.

Це вже підтвердили у так званому МЗС ДНР, заявивши, що не бачать сенсу в переговорах з переселенцями, так як ВПО представлятимуть думку не "народу республіки", а Києва.

"Фактично, українська влада хоче говорити сама з собою. Але так конфлікт не врегулювати", - зазначила фейковий міністр закордонних справ ДНР Наталія Ніконорова. А як кажуть в ОРДЛО, так вважають і в Москві.

Інша справа, якби на переговорах з "представниками Донбасу" наполягав Захід. Тоді ідею з переселенцями дійсно можна було б "продати". Москві, теоретично, довелося б з цим рахуватися. Але Захід також розуміє, що ніяких законних "представників Донбасу" в природі не існує і не тисне на Київ, примушуючи вести двосторонній діалог з окупаційними адміністраціями.

Окупований ДонецькФото: Getty images

По-друге, сам факт того, що Київ в принципі намагається викристалізувати якихось окремих "представників Донбасу", нехай, навіть і правильних, нехай, навіть і патріотів України - це гра на полі РФ і той же самий сепаратизм. Ретранслювати думку жителів регіону може лише законно обрана місцева влада, і лише в тих рамках, в яких це дозволено законом "Про місцеве самоврядування". Всі інші конструкції від лукавого.

Проте від своєї ідеї президент не відмовився. За словами Єрмака, відбирати людей, яких слід вважати представниками ОРДЛО, буде Міністерство з питань тимчасово окупованих територій України, і вже цього тижня їхні імена стануть відомі. Залежно від тематики переговорів, відібраних учасників переговорів будуть запрошувати на засідання ТКГ.

Втім, у бажанні зруйнувати монополію на представництво "думки Донбасу" може критися чергова пастка для України і механізм легітимізації бойовиків у переговорному процесі. Адже якщо Україна призначила своїх представників Донбасу, то чому ж гірші призначені Пасічник і Пушилін? Чим вони відрізняються?

Росія не агресор?

За словами самих переселенців, їх присутність в Мінську навряд чи наблизить закінчення війни.

"Будь-які переговори з Л/ДНР - це марна справа, адже рішення приймаються в Росії, - каже "Апострофу" відомий блогер з Донецька Денис Казанський. - Добре, звичайно, що на шостому році війни згадали, що є ще й проукраїнські жителі Донбасу, і якщо вже ми повинні імітувати переговорний процес, то краще дати слово проукраїнським жителям регіону. Не потрібно віддавати цю трибуну виключно росіянам і їхнім сателітам, вдаючи, що на Донбасі немає іншої думки. Але будь-які переговори з ДНР і ЛНР - це просто імітація. Можливо, такі переговори зможуть вирішити локальні питання, наприклад, про перемир'я на кілька днів, але це не наблизить кінець війни".

Ймовірно, залучення переселенців до переговорів в Мінську відбуватиметься в рамках так званої консультативної ради. Нагадаємо, що про ідею створення такого майданчика в Мінську ще в березні говорив Андрій Єрмак. До ради повинні були увійти по 10 представників від України і ОРДЛО з правом вирішального голосу, і по одному представнику з правом дорадчого голосу від РФ, Франції, Німеччини та ОБСЄ. Але тоді ідею консультативної ради в Україні жорстко розкритикували, мовляв, це перший крок до легалізації Л/ДНР як сторони переговорів, а цього добивається Росія.

"Ключове завдання Росії - посадити за стіл переговорів офіційний Київ і бойовиків. З того моменту, як ми сядемо з ними за стіл переговорів, ми формально визнаємо, що в Україні громадянський конфлікт", - пояснює "Апострофу" політолог з Донецька Кирило Сазонов.

"Представник" окупантівФото: Getty images

Невдоволення створенням консультативної ради звучало навіть у президентській фракції в парламенті, але це не означає, що ідею в ОП поховали.

"Те, що пан Єрмак має намір проштовхнути цю ідею - зрозуміло. Але ця ж ідея на певному моменті може бути вигідна РФ", - каже "Апострофу" аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

І навіть та обставина, що зараз в ДНР різко проти залучення переселенців до переговорів, також може бути елементом політичної гри Кремля.

"Справа в тому, що консультативна рада - це ще один майданчик, який розмиває саму суть тристоронньої контактної групи, а сторони ТКГ - це Україна, Росія та ОБСЄ. Жодних інших сторін або представників там бути не може. Тому всі спроби створити нові формати з новим кількістю учасників, особливо у випадку з консультативною радою, де основні учасники ТКГ будуть спостерігачами, а РФ взагалі виводиться за дужки - це спроби підмінити поняття, - додає Тишкевич. - Припустімо, формується такий орган, де ведуть переговори переселенці і громадяни з окупованих територій, на яких немає крові. Росія призначає туди свого представника. І, до речі, не факт, що там будуть представники ОБСЄ, Франції та Німеччини. Цей орган починає працювати, обговорювати питання політичного врегулювання конфлікту, після чого РФ раптом перестає надсилати свого представника в ТКГ, але представник в консультаційній раді є і вона працює. З плином часу Росія заявляє: у вас же є працюючий орган (консультаційна рада), де йдуть прямі переговори. Далі навіть з ради Росія може відкликати свого представника, залишаючи тільки наших переселенців і представників ОРДЛО. Після цього на міжнародних майданчиках Росія каже, що Кремль давно стверджував, що на Донбасі внутрішньоукраїнський конфлікт, так ось тепер українці самі з собою розмовляють, вони погодилися на такий формат і самі визнають, що це їхній внутрішній конфлікт. Тому абсолютно все одно, хто буде з нашого боку, питання в тому, що це розмиває формат тристоронньої контактної групи".

Правда, зараз в ОП зазначають, що створення ради поставлено на паузу - ОБСЄ, Франція і Німеччина не висловили свою думку щодо такої ідеї. Але, за великим рахунком, можна створити майданчик і без схвалення Заходу, а отримати його пізніше.

"Оскільки Україна відмовляється офіційно вести переговори з ОРДЛО, використовуються різні хитрощі, щоб переговори були де-факто в рамках консультативної ради. А потім, якщо переговори підуть, і буде якийсь, як люблять говорити чиновники, прогрес, зробити переговори де-юре. Адже спершу з консультативною радою питання не пройшло, але зараз все одно нам намагаються цей механізм продати, - запевняє Сазонов. - Так, вести переговори з бойовиками нібито ніхто не збирається, будуть вести переговори з нами, з жителями Донецька і Луганська, які за Україну. Але і там же теж залишилися люди, українці, і їхніх представників теж потрібно посадити за стіл переговорів. Нехай не Пушиліна, нехай когось іншого. Таким чином, нас, переселенців, використовують в якості намальованого вогнища у комірчині тата Карло, за яким вхід веде туди, куди хоче Кремль. Це прикриття".

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами