RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Україні запускають метро: правила роботи і як уберегтися від коронавірусу

Метро буде працювати за новими правилами.

Метро буде працювати за новими правилами. Фото: Facebook

У понеділок, 25 травня, в Україні запускають метро - в Києві, Харкові, Дніпрі знову запрацює підземка, але епідемія коронавірусу змусила серйозно змінити правила для пасажирів. "Апостроф" розповідає все, що потрібно знати.

У Міністерстві охорони здоров'я заявили, що розробили для метрополітену нові правила роботи в умовах пом'якшення карантину. Пасажири повинні користуватися засобами індивідуального захисту - масками або респіраторами, дотримуватися соціальної дистанції, а в разі ознак респіраторної хвороби не їздити підземкою.

Працівники метро теж повинні користуватися засобами індивідуального захисту, необхідно мати не менше 5-денного запасу цих засобів. Крім того, обов'язковими будуть проведення температурного скринінгу, дезінфекція вагонів при виході їх на лінію, а також дезінфекція кожні 4 години безпосередньо на станціях.

Як буде працювати метро в Києві

У Києві вже підготувалися до запуску метро - на станціях, перонах і біля кас нанесли спеціальну розмітку, щоб люди трималися один від одного на безпечній відстані. За словами начальника КП "Київський метрополітен" Наталії Макогон, пасажири повинні будуть суворо дотримуватися дистанції в півтора метра, носити захисні маски і рукавички.

У підземці запевнили, що поїзди будуть дезінфікувати перед кожним рейсом, обробляти ручки дверей, касові вікна, турнікети, поручні ескалаторів, вестибюлі і платформи станції. Розмістять інформаційні матеріали про обов'язковий масочний режимі і дані про необхідність звернутися до лікаря при перших симптомах респіраторного захворювання.


Після відновлення роботи метро пасажири протягом місяця зможуть використовувати жетони, які вони придбали раніше. По закінченню цього терміну оплатити поїздки можна буде виключно за допомогою електронного квитка.

Безконтактна "зелена" карта метро буде діяти до 31 березня 2021 року. Також можна використовувати KyivSmardCard - єдиний електронний квиток для проїзду в транспорті, безконтактну банківську карту (тільки на жовтих турнікетах), мобільні додатки Google Pay і Apple Pay, додаток KyivSmardСard і разовий квиток з QR-кодом (паперовий або електронний).

"Пасажири пільгових категорій столиці для проїзду в метро повинні використовувати Карту киянина. Загальнодержавні пільгові категорії пред'являють оригінал відповідного посвідчення", - заявили в підземці.

Що кажуть у Харкові і Дніпрі

У Харкові запевнили, що поліцейські і працівники метрополітену чергуватимуть на вході в підземку і не пускатимуть пасажирів без одягнених захисних масок або респіраторів.

"Ми будемо усно попереджати пасажирів про обов'язкове носіння маски або респіратора. Також будуть розміщені оголошення", - заявив представник підприємства Олексій Бітнер.

У Дніпрі закликають громадян дотримуватися маскового режиму та дистанції в метро. У вагонах поліція чергувати не буде, але періодично проводитиме рейди і штрафувати порушників.

Як уберегтися від коронавірусу в метро

  • Щоб уберегтися від коронавірусу в метро, потрібно дотримуватися простих правил:
  • Обробляйте руки спиртовмісним антисептиком.
  • Тримайтеся на безпечній відстані від тих, хто чхає або кашляє.
  • Не торкайтеся руками до очей, рота або носа.
  • При кашлі або чханні прикривайте рот і ніс ліктьовим згином або хусткою.
  • Якщо ви відчуваєте нездужання, залишайтеся вдома.
  • У разі підвищення температури, появу кашлю і задишки зверніться за медичною допомогою. Викличте лікаря по телефону.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців