RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Світ виніс з коронавірусу три уроки - американський професор

Світ не позбудеться ефекту від пандемії до 2023-2024 року

Світ не позбудеться ефекту від пандемії до 2023-2024 року Кент Колдер Фото: asiasociety.org

Пандемія COVID-19 змінить світ як в соціально-економічному, так і в геополітичному сенсі. Людство винесло уроки про необхідність запасів медичного обладнання на складах та важливість моніторингу соціальних контактів заражених. Але світ не оговтається від хвороби без ефективної вакцини, та навіть з нею наслідки пандемії будуть помітні до 2024 року. Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів КЕНТ КОЛДЕР, директор Центру східно-азійських досліджень Едвіна Райшауера й віце-декан Школи передових міжнародних досліджень Пола Нітце при Університеті Джона Гопкінса.

- Які основні уроки ми винесли з пандемії COVID-19?

- Ми зрозуміли, що така пандемія може набути дійсно глобального масштабу і мати довготривалі деструктивні наслідки. Насамперед страждає економіка – високе безробіття, падіння економічного зростання і структурна трансформація. Відбувається значний перехід працівників в режим віддаленої роботи через інтернет, в той час як авіалінії, готелі, туризм і традиційна торгівля несуть катастрофічні збитки.

По-друге, відбуваються зміни в медицині – пандемія продемонструвала, як важливо, щоб система охорони здоров'я мала достатньо медичного обладнання, лікарні були готові приймати хворих і проводити тестування, і як важливо планувати наперед.

По-третє, ми побачили зміни у соціальному житті – суспільство повинно було продемонструвати швидку відповідь і готовність до дотримання соціальної дистанції.

- Все-таки COVID-19 - це не абсолютно нове явище. Ми уже зустрічалися із його родичами SARS і MERS, а також епідемією лихоманки EBOLA. В чому різниця між нинішньою пандемією і тодішніми спалахами хвороб?

- По-перше, COVID-19 – це дійсно глобальна пандемія, в той час як інші хвороби мали регіональний характер.

По-друге, він фундаментальним чином торкнувся західних розвинутих країн, зокрема США. Попередніх пандемій Америка, країни "Великої сімки", зокрема Росія й більшість країн Європи, змогли уникнути.

По-третє, у COVID-19 нижча смертність у порівнянні із названими вами хворобами, але його важко визначити на ранніх стадіях і він дуже заразний. Саме тому його важко стримувати географічно – на якійсь певній обмеженій території.

- Кажуть, його швидкому поширенню сприяли якраз добре розвинене зараз авіасполучення між країнами, популярність і доступність туризму.

- Так, найбільш ймовірно, що вірус поширився швидше і на більшу відстань саме завдяки мандрівникам. Проблема ускладнюється підступним характером хвороби – її можуть поширювати люди, які не мають симптомів і навіть не знають, що вони інфіковані.

- Все ж, чому такі епідемії виникають, і як їм можна запобігти?

- Серед причин – передача між тваринами і людьми. Це призводить до появи нових хвороб, до яких у людей немає імунітету. Інша причина – глобалізація. Завдяки їй хвороби поширюються легко і потрапляють на території, де у людей немає імунітету.

Запобігти пандеміям можна, вивчаючи уроки з минулого, наприклад про той же SARS, як це зробили у Східній Азії. Також надзвичайно важливо відповідати на загрозу швидко. Треба мати адекватне медичне обладнання, резерв різних медичних засобів, уважно стежити за передачею вірусів між країнами й відслідковувати передачу від людини до людини, використовуючи розвинуті цифрові пристрої.

- Чому складно винайти вакцину від COVID-19?

- Є кілька перешкод. По-перше, брак міжнародного співробітництва. Китай забарився із повідомленням, що вірус передається від людини до людини, і запізно заборонив виїжджати своїм туристам закордон. Після того, як Китай визнав можливість передачі хвороби між людьми, він все ж швидко визначив її геном і поділився цієї інформацією. Однак, Вашингтону і Пекіну все ще важко дається співпраця.

По-друге, говорячи медичною мовою, складність може становити мутація або наявність різних штамів вірусу. Тому можуть бути проблеми з боку імунної реакції – не ясно, як довго вона зберігатиметься після вакцинації і як корелюватиметься в різних групах населення. Наприклад, яка різниця буде серед молоді у порівнянні з людьми похилого віку.

Третя проблема – це безпекові і юридичні аспекти. Будь-яка вакцина може мати негативні побічні ефекти. Їх треба визначити й усунути. Це потребує тривалих і ретельних тестувань, що займає час. Якщо компанії не зможуть визначити побічні ефекти, їх можуть притягнути до юридичної відповідальності в багатьох країнах, а це означатиме значні фінансові наслідки.

Четверта перешкода – це логістика й постачання. Вакцина може знадобитися великій частині 7-мільярдного населення Землі. Багато хто з них не зможе заплатити за неї. Виробництво вакцини також займе час.

Крім того, є таке поняття, як "чистий результат" – будь-яка безпечна й ефективна вакцина принесе велику користь і полегшення для світу, але треба буде час, аби позитивні наслідки стали дійсно помітні.

- На вашу думку, як світ виходитиме з пандемії і якими будуть її наслідки?

- Процес відновлення буде поступовим. Критично важливими на початкових етапах є дотримання безпечної дистанції між людьми і відстеження контактних шляхів передачі вірусу від одного до іншого.

Без ефективної вакцини повного відновлення не відбудеться. В екстреному порядку вакцина буде доступна до кінця 2020 року. Її розповсюдження займе час, особливо в країнах, які розвиваються. Ймовірно, світ не позбудеться ефекту від пандемії до 2023-2024 року.

Світ значною мірою зміниться в соціально-економічних вимірах, оскільки онлайн торгівля і комунікація стають багатообіцяючими.

В геополітичному сенсі Північно-східна Азія стане більш перспективним регіоном, але наслідок цього не обмежиться лише економічним підйомом у Китаї. Я думаю, Японія має нереалізований потенціал, зважаючи на її економічний масштаб, великі національні заощадження і відносну стабільність, з якою вони проходять через нинішню кризу. Південна Корея і Тайвань також справляються з кризою дуже добре, а їх економічне зростання лишається стабільним. В'єтнам, Малайзія і Сингапур – країни Південної Азії – здебільшого уникли коронавірусної проблеми окрім гастарбайтерів, які були великою частиною ізольовані.

Що ж до Китаю, то між ним і Європою встановиться більш глибока взаємозалежність, а це становитиме суттєві зміни для справ міжнародної політики. Напруга між Вашингтоном та Пекіном допоможе економіці, зокрема, Тайваня.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів