RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гвалтували по черзі і стріляли над головою: що відомо про звірячі тортури дівчини в Кагарлику

Те, що сталося в Кагарлику, вже назвали "Врадіївкою-2".

Те, що сталося в Кагарлику, вже назвали "Врадіївкою-2". Фото: Facebook

У понеділок, 25 травня, Україну сколихнула новина про те, що в Кагарлику Київської області двоє поліцейських по-звірячому познущалися над дівчиною - її катували, після чого згвалтували. Сама жертва потрапила в лікарню. Незабаром з'ясувалося, що від дій "копів" постраждав і чоловік, з якого "робили" свідка. "Апостроф" розповідає все, що відомо на даний момент.

У Головному управлінні Нацполіції в Київській області заявили, що правоохоронцям надійшло повідомлення про звернення до лікарні жінки 1994 року народження, яка стверджувала, що її побили і згвалтували співробітники поліції. Після цього перевіркою зайнялося управління внутрішньої безпеки: підозрюваних затримали, а керівництво відділу поліції усунули.

У Державному бюро розслідувань (ДБР) повідомили, що злочин стався в службовому кабінеті поліцейського в ніч з 23 на 24 травня - на жінку одягали протигаз, наручники і стріляли з табельної зброї над головою, після чого згвалтували.

Також правоохоронці застосували фізичну силу щодо чоловіка, який знаходився в приміщенні. Погрожуючи потерпілому згвалтуванням, правоохоронці ставили його на коліна, били по голові кийками, одягали протигаз і стріляли з пістолета. У результаті зазначених дій потерпілий отримав переломи ребер і носа.

Жінка, яка постраждала від дій "копів", була з соціально незахищеної сім'ї, повідомляють "Факти". Спочатку мова йшла про те, що її нібито звинувачували в крадіжці, але є й інші дані - вона проходила у справі просто як свідок, кілька знайомих постраждалої фігурували як підозрювані в крадіжках особистого майна. Поліцейські хотіли, щоб вона взяла на себе чужі крадіжки, і застосували тортури. На місці ж і розпивали алкоголь.

Дівчину поліцейські гвалтували по черзі, це відбувалося кілька годин поспіль, причому мучителі час від часу "відпочивали" - пили горілку, пише "Страна". Алкоголь намагалися залити і жертві, погрожуючи відвезти її в ліс і закопати. Чоловіка- "свідка" били палицею по голові і лякали згвалтуванням.

Що відомо про поліцейських, які влаштували тортури

Офіційно імен підозрюваних не повідомляють, але з'ясувалося, що одного з "перевертнів у погонах" звуть Микола Кузів. Йому 35 років, одружений, є двоє дітей. Родом зі Львівщини, служив у Маріуполі, брав участь в антитерористичній операції.

Другий поліцейський - 29-річний оперативник Сергій Сулима, одружений, дітей немає.

За даними журналістки Ольги Худецької, вони, можливо, уникли переатестації під час реформи поліції. Микола Кузів на той момент служив у Маріуполі.

"У цей період атестували центральний апарат поліції, Київ і кілька регіонів, Донецького серед них не було. Тому на частково доступну для громадськості атестацію К. не потрапив. Немає його і в записах учасників комісій у той період, ми подивилися на всякий випадок", - зазначила вона

Журналістка уточнила, що переатестацію він міг пройти хіба що пізніше, коли громадськість вийшла з процесу - багатьох атестували чисто на папері.

29-річній Сергій Сулима в 2015 році, коли проходила атестація, значився на посаді інспектора патрульної служби взводу патрульної служби Обухівського районного відділу ГУ МВС України. Однак у записах атестаційних комісій, списках результатів тестувань, списках відновлень через суд його ім'я не було знайдено. Це означає, що підозрюваний не проходив атестацію в період участі в ній громадськості та волонтерів.

"Мій особистий висновок такий - у райвідділі Обухівської старої міліції перед атестацією створили підрозділ по назві дуже схожий на підрозділ нової патрульної поліції. І під приводом "патрульок не атестують" у ньому пересиділи період атестації ряд персонажів, включаючи С., який зараз підозрюється в згвалтуванні свідка", - підсумувала вона.

Що загрожує "копам"

У ДБР заявили, що досудове розслідування здійснюється за фактами згвалтування (ч. 1 ст. 152 Кримінального кодексу України), катування (ст. 127 Кримінального кодексу України) і перевищення службових повноважень, якщо вони супроводжувалися насильством (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України).

Адвокат Юрій Рожков зазначає, що в питанні зґвалтування все впирається в те, яка кваліфікація буде на досудовому слідстві, і те, з яким обвинувальним актом справа піде в суд, повідомляє APnews.

"Якби в суд направили частину 2 (згвалтування, вчинене повторно) - загрожувало б від 5 до 10 років. Якщо другий учасник теж брав участь у статевому акті, і теж був насильником, то це буде частина 3 статті 152 (злочин, скоєний групою осіб ). Це вже карається строком від 7 до 12 років", - пояснив він.

Крім того, згідно зі статтею 127 ККУ (катування), правоохоронцям загрожує термін від 2 до 5 років. За перевищення повноважень посадовими особами - згідно з частиною 2 статті 365 - позбавлення волі від 3 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснює прокуратура Київської області. Попередньо, на даний момент "копам" загрожує до 8 років ув'язнення.

Не перший випадок

В Україні не вперше розгораються скандали навколо свавілля силовиків - в 2013 році співробітники міліції згвалтували і підпалили дівчину в селищі Врадіївка Миколаївської області, після чого почалися масові протести.

У 2016 році поліцейські побили і застрелили чоловіка в місті Криве Озеро тієї ж області.

У 2019 через дії поліцейських загинув п'ятирічний Кирило Тлявов. Він отримав вогнепальне поранення від випадкового пострілу, зробленого одним з двох поліцейських у Переяславі Київської області. Дитина померла в лікарні.

У 2020 році в Каховці Херсонської області правоохоронець вбив колишнього чоловіка своєї співмешканки. Поліція міста намагалася вберегти його від відповідальності, через що відділення мітингувальники брали штурмом - протестувальники палили фаєри і шини, кидали каміння, вимагаючи неупередженого розслідування і покарання винного, після чого почалися перевірки.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців