RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коронавірус: як уникнути зараження під час спеки і пляжного сезону

Пляж Пляж Arek Socha, Pixabay

Кількість хворих на коронавірус Covid-19 в Україні перевищила 46 тис., а останнім часом кожного дня виявляють близько 900 нових випадків. Однак народ активно ходить на пляж та відвідує нічні клуби. А тим часом Ізраїль, наприклад, відновлює деякі обмежувальні заходи і відмовляється приймати літаки з України.

Про те, як убезпечити себе під час літньої спеки та відпочинку на пляжах, "Апостроф" поговорив із головою правління Всеукраїнської спілки громадських організацій "Українська санітарно-епідеміологічна спілка" Людмилою Мухарською і кандидатом медичних наук, доцентом Федорем Лапієм.

Як не заразитися коронавірусом в літню спеку на пляжі?

Лапій: Жодних особливих рекомендацій порівняно із зимовим періодом, непляжним сезоном немає. Ми так само говоримо про дистанцію, мають бути обмежені контакти з людьми. Треба дотримуватися трьох основних правил: дотримання дистанції, чисті руки і наявність маски в громадських місцях. Маску треба носити там, де є тісний тривалий контакт між людьми, який передбачає відстань меншу ніж 1,5 м.

Мухарська: Я б звернула увагу на необхідність обробки і гігієни рук. Ті, хто утримує пляжі, повинні забезпечити це і подбати про те, щоб у людей була можливість помити з милом руки або обробити їх антисептиками.

Також щодо масок. Якщо люди знаходяться на пляжі на відкритому повітрі і спілкуються з людьми, яких вони добре знають, і впевнені, що ці особи не є носіями збудника, то можна знаходитися і без маски. Але якщо спілкуються з невідомими особами чи знаходяться до них ближче ніж 1,5 м і нема впевненості, що люди не інфіковані, краще спілкуватися на відкритому повітрі у масці.

Чи передається коронавірус через воду?

Лапій: Не треба плутати крапельний шлях передачі і передачу через воду. Не доведено, що коронавірусом можна заразитися, перебуваючи у воді. Але треба розуміти, що влітку у спеку не втрачають своєї актуальності інфекції, які пов'язані з фекально-оральним шляхом передачі, зіпсованими продуктами, і треба про це пам'ятати.

Чи захищає сонце від Covid-19, чи мінімізує воно ризик зараження?

Лапій: Були сподівання, що влітку коронавірус відступить саме через дію сонця і ультрафіолету. Але, як бачимо, кількість випадків в Україні зростає, не зважаючи на спеку, на велику кількість сонця. Це ми уже побачили на прикладі Південної півкулі – згадати ту ж Бразилію, країни Африки чи Азії, які знаходяться біля екватора, ту ж саме Індію. Тож сподіватися, що сонце буде сильним союзником, на превеликий жаль, не можемо.

Мухарська: Сонячне проміння впливає безпосередньо на сам збудник і, звісно, за сухої погоди мало б вбивати вірус. Але ми бачимо, що навіть у таку спеку коронавірус виживає, тому що активно розповсюджується. І 100-відсоткової гарантії, що ти не інфікуєшся, якщо будеш на сонці, немає. Дистанція, маски и гігієна рук більш надійні засоби захисту.

Зараз багато мух, комарів і кліщів. Чи є ризик заразитися коронавірусом від них?

Мухарська: Ні. Комахи не переносять збудник Covid-19, і немає жодного дослідження, що він так передається.

Як впливає сильне потовиділення на поширення коронавірусу? Наприклад, коли люди торкаються один одного у тісних маршрутках.

Лапій: Ніяк. Якщо ви не будете облизувати шкіру хворого – то ні. По-перше, не доведено, що вірус передається з потом. По-друге, має значення крапельний спосіб передачі, тобто щоб вірус потрапив у дихальні шляхи.

Мухарська: Немає такої інформації, щоб вірус передавався через шкіру. Він передається через слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, носа і через очі.

Читаю в соцмережах обурення, що маски у спеку є небезпечними, що вони швидко мокріють, пітніють, там розмножується патогенна мікрофлора, і ти ризикуєш заразитися навіть не Covid-19, а іншими, більш звичними хворобами.

Лапій: Найефективніший спосіб уникнути Covid-19 – це уникати місць, де ви будете з людьми в тісному контакті. Якщо ви не можете цього зробити – носіть маску. Якщо йдеться про вулицю, де є вітер, де відсутній близький тривалий контакт з іншими людьми, то для чого носити маску? Якщо ти заходиш в транспорт, то маска потрібна.

Люди зараз, здається, перестали вірити в Covid-19 і його небезпеку. Але він для декого є уже реальною історією, бо познайомив цих людей із реанімацією. Ми можемо довго розмірковувати про небезпеку масок, але там де є ризик зараження, їх треба використовувати. Аби зменшити негативні наслідки носіння масок влітку, не треба наражати себе на ризик – уникайте контактів і не йдіть на пляж.

Мухарська: Носіння масок має певні правила, і їх треба дотримуватися. Одне із них – якщо одноразова маска стає вологою, її треба змінити і в подальшому застосовувати не можна. Рекомендується змінювати маски кожні 2-3 години, але якщо вона стала непридатною, забруднилася чи стала вологою раніше, її треба змінити.

Де особисто ви проводите відпочинок?

Лапій: Я на пляж не ходжу. Є багато цікавих місць – можна гуляти в полі, ходити в ліс. Це дозволить уникати тусовки на пляжі і забезпечити собі гарантії захисту від Covid-19.

Мухарська: Я знаходжуся в Києві, нікуди не їздила і поки не планую. Дотримуюся правил, про які я говорила. Безпечний відпочинок можна знайти й у межах міста. Треба, щоб людина визначала для себе ризик можливого інфікування, коли вона складає для себе маршрут вихідного дня. Адже одна справа – перебування на пляжі, безпосередньо в рекреаційній зоні, а інша справа – дістатися туди. Якщо це буде приватне авто, і людина буде там сама або з членами родини – це буде безпечно. Але якщо треба добиратися забитими автобусами, де не всі носять маски, то, можливо, краще лишитися вдома і не ризикувати.

Читайте також

Захист України: як українських школярів готуватимуть до війни

Українських школярів навчатимуть, чому важливо захищати Україну

Наступ росіян на Харківщині: куди націлилися війська Путіна

Росіяни не мають сил для того, щоб реально здійснити наступ для захоплення Харкова

Згодні взяти олігофрена: як працюватимуть нові правила ВЛК

У роботі ВЛК значно змінилися правила роботи