RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Червона" зона: як влада Луцька та Тернополя збунтувалися проти рішення Кабміну

Фото:

Луцьк і Тернопіль відмовляються виконувати вимоги МОЗ щодо посилення карантинних заходів після того, як потрапили в "червону" зону. Голови міст заявляють, що не бачать ніяких підстав для подібних дій. У той же час, в МВС попередили мерів про особисту відповідальність за кожного загиблого від коронавірусу місцевого жителя. "Апостроф" дізнавався, як в містах відреагували на нові карантинні правила.

"Червона" зона

З понеділка, 3 серпня, МОЗ повернув жорсткий карантин для сповільнення темпу епідемії в Україні. Але діяти він буде тільки для регіонів з високою захворюваністю, а для їх визначення вводяться 4 епідемічні зони: "зелена", "жовта", "помаранчева" і "червона".

В останню, найнебезпечнішу зону, потрапили Луцьк і Тернопіль, а також Кіцманський район Чернівецької області. Згідно з новими правилами, в цих містах повинні заборонити:

· Роботу громадського транспорту;

· Відвідування освітніх установ;

· Роботу ТРЦ, кафе і ресторанів, розважальних закладів;

· Роботу закладів, які розміщують людей (хостелів, турбаз) і т. п .;

· Планову госпіталізацію (крім допомоги породіллям і вагітним, екстрених випадків, онкологічної та паліативної допомоги);

· Роботу спортзалів, фітнес-центрів, закладів культури;

· Прийом нових змін в дитячих таборах;

· Відвідування установ соціального захисту, де знаходяться люди похилого віку (крім тих, які надають послуги кризово).

Заборона на ж / д перевезення

Крім зупинки роботи міського громадського транспорту, "Укрзалізниця" припинила продаж квитків на поїзди далекого прямування до станцій Луцьк і Тернопіль. Обмеження діятиме для поїздів:

№ 41/42 Дніпро-Трускавець;

№ 98/97 Ковель-Київ;

№ 88/87 Ковель-Новоолексіївка;

№ 12/11 Одеса-Львів;

№ 81/82 Київ-Ужгород;

№ 49/50 Київ-Трускавець;

№ 136/135 Чернівці-Одеса;

№ 108/107 Одеса-Ужгород;

№ 110/109 Львів-Херсон;

№ 86/85 Львів-Новоолексіївка;

№ 715/716 Київ-Львів.

Через обмеження залізничних перевезень вже вибухнув скандал. Міський голова Тернополя Сергій Надал заявив, що місцеві жителі, повертаючись з Херсона додому, підняли бунт в поїзді, так як він повинен був їхати без зупинки в Тернополі.

Він повідомив, що в поїзді було 85 тернополян: "Їхали батьки з дітьми, хворими на ДЦП. Тільки коли городяни підняли бунт, керівник потяга таки погодився зупинитися і висадити людей в Тернополі", - розповів Надал.

Він також зачитав повідомлення від 15 жителів міста, які їхали в даному поїзді.

"Саме зараз знаходимося в поїзді №49, на який "Укрзалізниця" нам продала квитки вчора вже після внесення Тернополя в "червону" зону. Про те, що поїзд не буде зупинятися в Тернополі, дізналися від провідниці. Начальник поїзда вибачився і запропонував виходити о першій годині ночі в Хмельницькому або в 4 ранку у Львові ", - прочитав міський голова.

Бунт мерів

Проти введення жорстких обмежень мер Тернополя виступив ще в суботу, 1 серпня, коли місто внесли в "червону" зону. На своїй сторінці в Facebook він написав, що місто не є епіцентром поширення коронавірусу.

"Створюється враження, що комусь вигідно залякувати тернополян. Відразу після урочистої ходи випускників уряд відніс наш Тернопіль в червону зону через захворювання коронавірусів. Не Київ, де в останні дні фіксують антирекорди хворих коронавірусом, не Львів, де статистика набагато гірша, а один з найменших обласних центрів - Тернопіль ", - написав він, зазначивши, що всі підприємства і установи Тернополя працюватимуть у звичайному режимі.

3 серпня Надал скликав засідання міської ради, щоб не підкоряться рішенню уряду про внесення Тернoпoля в "червону" зoну. Під час засідання міський голова заявив, що "така блокада міста була хіба-що за часів татар", і абсолютно неприпустимо, щоб люди були позбавлені конституційного права працювати.

"Ми з міського бюджету вже від початку карантину втратили 100 млн грн. А держава жодним чином не допомогла місту. У той же час ми виділили 60 млн грн - на премії медикам, зарплати лікарям, на обладнання для лікування інфекції", - сказав він.

Так, рішенням міськради карантинні заходи залишилися на колишньому рівні, у зв'язку з чим Надал закликав правоохоронців не штрафувати місцевих жителів і підприємства.

За таким же сценарієм пішли і в Луцьку, міськрада якого прийняла рішення не вводити в місті жорсткий карантин, незважаючи на віднесення міста до "червоної" зони. Там повідомили, що в Луцьку вже ефективно діє ряд обмежень, тому немає необхідності вводити додаткові заходи.

Крім того, Луцька міська рада обіцяє юридичний захист всім підприємцям, підприємствам, установам і організаціям, на яких складуть протоколи про порушення посиленого карантину.

Разом з тим, заступник голови МВС Антон Геращенко заявив, що мери відповідатимуть за кожного загиблого від коронавірусу в місті.

"Ті мери міст, які займаються популізмом, хочуть стояти осторонь, розповідати, що їм не потрібен карантин, будуть відповідати за кожного загиблого в своїх містах", - сказав він.

З огляду на те, що поліція перебувають в підпорядкуванні Міністерства внутрішніх справ, і не може реагувати на прохання міських голів, в Нацполіціі заявили, що з вівторка, 4 серпня, правоохоронці будуть виконувати рішення центральних органів влади і складати адміністративні протоколи на порушників. Правда, поки тільки на злісних.

Нагадаємо, Україна знаходиться в активній фазі епідемічного процесу, пов'язаного з поширенням коронавірусу. Про це розповів Іван Сорока, президент Української медичного клубу, в ефірі "Апостроф TV".

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають