RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

«Їх могли «вести» від самого кордону»: як і за що затримали українських волонтерів «Схід SOS» у Мінську

Затримання українців у Білорусі Реуцький та Васильєв Фото: vostok-sos.org

Протести в Білорусі тривають вже п'ятий день. Весь цей час в мережі з'являються все нові й нові відеодокази жорстких дій силовиків, які б'ють не тільки активних учасників протесту, а й мирних жителів, які проходять поруч.

За офіційними даними, затримано вже більш як 6000 осіб. Серед них виявилися навіть журналісти російських державних ЗМІ, яких навряд чи можна було запідозрити в симпатіях до протестуючих.

Було зрозуміло, що перші затримання українців - це питання часу. Вже увечері 12 серпня в соцмережах почали бити на сполох через затримання одразу двох відомих волонтерів із організації «Восток SOS» - Костянтина Рєуцького і Євгена Васильєва.

Обидва поїхали до Мінська, щоб висвітлювати перебіг протестів, а не брати в них участь, але були затримані під час зйомки.

Пізніше з'ясувалося, що Рєуцький і Васильєв не єдині українці, які опинилися в СІЗО Білорусі. Таких уже більш як 10 осіб.

«Костя не та людина, яка буде залишатися в стороні»

«Костю я знаю давно. Познайомилися ще навесні 2015-го року, коли він активно займався своєю організацією «Восток SOS». По окремих проектах співпрацювали разом. Я знав, що він збирається до Білорусі. Говорили з ним про це ще до виборів президента минулого тижня. Було зрозуміло, що це все напевно закінчиться великою бійкою, а Костя не та людина, яка буде спостерігати зі сторони», - розповів «Апострофу» один з українських волонтерів.

Незабаром після затримання стало відомо, що з обшуками прийшли до правозахисниці Тетяни Ревяко, у якої Рєуцький і Васильєв зупинялися напередодні.

Як написала у себе в Facebook координатор Офісу з розробки гуманітарної політики України Олександра Дворецька, обшук проходив в рамках справи за статтею 293 КК РБ («Масові безпорядки"). За цією статтею передбачено кримінальну відповідальність від трьох до восьми років, якщо буде доведено їхню участь в акціях протесту.

Сама Ревяко не була затримана. За її словами, обидва волонтери фізично б не встигли взяти участь в будь-яких акціях протесту.

«Вони тільки сьогодні приїхали до Білорусі, попили кави, вийшли на прогулянку і були затримані, ні в яких заворушеннях вони участі не брали», - заявила вона в коментарі «Радіо Свобода».

Пізніше ми спробували зв'язатися з Ревяко, щоб уточнити обставини затримання волонтерів, але на момент виходу статті вона нам не відповіла.

«Їх могли «вести» від кордону»

Знайомий Васильєва розповів нам, що обидва волонтери без проблем перетнули кордон. Хоча припускали, що з цим можуть виникнути складності.

«Я думаю, що хлопців «вели» від самого перетину ними кордону. У Лукашенка в цьому плані робота поставлена добре. Їхні спецслужби прекрасно знають всіх активних учасників українського волонтерського руху, обмінюються інформацією з росіянами. Дочекалися найменшого приводу і схопили. Хоча зйомка на відео - це так собі привід, але не для Білорусі зараз. Якщо вдасться їх швидко витягти, то буде добре, але приклад з арештом Павла Гриба ще свіжий у пам'яті, тому боюся проблем».

«Телеграм-канали типу NEXTA cтрашенно дратують Лукашенко»

Варіант із випадковим попаданням під роздачу теж виключати не можна. Багато журналістів, що працюють в останні дні в Білорусі, зазначають, що місцеві силовики не церемоняться з пресою.

Незалежний блогер з Росії Артур Лоік, який приїхав до Мінська висвітлювати протести, розповів нам, що вже став свідком кількох таких випадків.

«Зараз посвідчення журналіста або акредитація не рятує. Тебе можуть скрутити навіть за наявність телефону в руках. І справа не тільки в «відмороженості» силовиків. Опозиційні телеграм-канали жахливо дратують Лукашенка, тому у поліцейських є установка «гасити» координаторів акцій і тих, хто робить контент для каналів типу NEXTA. Так що історія з вашими волонтерами цілком може бути випадковим збігом обставин».

Чи не вплине це на епопею з «вагнерівцями»?

Ось уже два тижні Київ веде з Мінськом переговори про видачу тих бійців ПВК «Вагнер», які воювали на Донбасі на стороні Л/ДНР. 12 серпня українська генпрокуратура направила в Білорусь запит про екстрадицію одразу 28 осіб, але там поки що не відповіли.

В цей же час Росія вимагає від Мінська відпустити всіх, хто був затриманий 29 липня. У справу включився навіть Путін, який дзвонив Лукашенку з цього питання, але той поки не поспішає.

Затримані українці можуть стати ще одним козирем у цій дипломатичній грі. Тим більше, що офіційно Київ так і не привітав Лукашенка з перемогою на виборах, обмежившись лише туманною заявою про недопущення насильства на вулицях. Навряд чи це сподобалося Лукашенку. А спокуса поторгуватися може бути занадто велика.

Де зараз Рєуцький, Васильєв та інші?

За словами білоруських правозахисників, на те, щоб знайти місце утримання українських громадян, може піти кілька днів, адже більшість затриманих у країні одразу офіційно не оформляють.

Як заявив 13 серпня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, на даний момент відомі особи трьох затриманих українців. Крім волонтерів, це ще й Оксана Альошина, про яку поки що немає іншої інформації.

За дорученням Кулеби посольство України направило в МЗС Білорусі дві ноти з запитом надати інформацію про затримання всіх українських громадян, які були ув'язнені в період з 9 по 12 серпня, а також про причини їхнього затримання.

Ймовірно, в найближчі дні ми дізнаємося більше інформації й про інших затриманих. А після цього почнеться важкий процес переговорів з їхнього звільнення.

Читайте також

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози