RU  UA  EN

Понеділок, 27 травня
  • НБУ:USD 40.02
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.02
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 травня

Всі новини

Масові страйки і "живі ланцюги": як проходить п'ятий день протестів у Білорусі

У Білорусі вже п'ятий день поспіль тривають протести на вулицях, а також масові затримання людей і конфлікти з правоохоронцями.

Причина - результати виборів на пост президента Білорусі, які пройшли 9 серпня. За попередніми першими даними, з 80% голосів знову переміг Олександр Лукашенко. Саме це й обурило народ країни, адже вони вважають, що дані неправдиві, що переміг зовсім інший кандидат.

Тому вже ввечері 9 серпня люди почали виходити на вулицю з протестами, сталися перші конфлікти і жорсткі побиття протестуючих поліцією.

Крім цього, 12 серпня, в Мінську затримали трьох українських журналістів. Зв'язок з ними зник. Відносно двох з них відкрили кримінальну справу.

"Апостроф" розповідає, що відбувається в Білорусі сьогодні, на п'ятий день протестів.

Перекривають дороги

На вулицях Мінська деякі протестуючі вирішили перекривати дороги. Але не на весь день, а тільки на 5 хвилин. "5 хвилин свободи" - так вони назвали свої дії. На фото дійсно видно, що за молодими людьми стоїть колона машин, яка чекає, коли рух відновиться.

Автопротест на дорогах

Сьогодні, 13 серпня, водії Мінська влаштували автопротест проти жорстокого поводження з людьми на вулицях країни. Водії їдуть колонами і сигналять з усіх боків вулиць.

Живий ланцюг

Також в Мінську біля парку Челюскінців люди вишикувалися в невеликий живий ланцюг, в руках вони тримають квіти. Таким чином вони висловлюють солідарність з незаконно затриманими учасниками протесту і виступають проти жорстоких дій правоохоронців.

До речі, на цьому відео, крім живого ланцюга, теж можна почути, як сигналять водії.

Протести в наркодиспансері

Співробітники наркодиспансеру теж виступають за зміни і проти міліцейського свавілля.

Протести робітників

Страйк оголосив і ВАТ "Гродножілбуд". На фото видно, як робітники перестали працювати, а просто розмовляють і займаються своїми справами.

Протести правоохоронців

Напевно, несподівано, але протестувати проти жорстокості почали і деякі представники правоохороних органів. Так, в Жабинцях, де проходили жорсткі розгони, поліцейські починають переходити на сторону людей. Вони роблять фото своїх речей і викладають такі фото.

Крім фото своєї робочої символіки з записками, деякі правоохоронці почали масово палити службові посвідчення, зривати шеврони і викидати форму в сміттєві баки. Таким чином спецназівці і співробітники силових відомств висловлюють протест діям колег і підтримку протестуючим. Відео захисники закону публікують в своїх соціальних мережах.

Що з українськими журналістами?

На даний момент МЗС України відомо про затримання 12 серпня в Білорусі трьох українців: правозахисників "Схід SOS" Костянтина Рєуцького і Євгенія Васильєва, а також Оксани Алешиної.

При цьому, про органи Білорусі досі не повідомили українській стороні інформацію про місцезнаходження затриманих громадян України. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу в четвер, пише "Донбас сьогодні".

Крім цього повідомляється, що за дорученням Кулеби посольство України направило в МЗС Білорусі дві ноти з запитом надати інформацію про затримання всіх українських громадян, які були затримані в період з 9 по 12 серпня, а також про причини їх затримання.

Як писав "Апостроф", співак і музикант Сергій Міхалок, якого останні кілька днів критикують за відсутність будь-якої реакції на масові акції протесту в Білорусі, вперше заговорив про те, що відбувається. Вийшовши на сцену концерту "Ляпіс 98" в Одесі, фронтмен групи назвав своїх співгромадян "воїнами світла", що правда, на цьому довгоочікувана заява і завершилася.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Світ
Теги: