RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Літня відпустка 2020: куди можна відправити дитину на відпочинок до моря

Незважаючи на наближення кінця літа, у батьків ще є можливість відправити дитину до оздоровчого табору

Незважаючи на наближення кінця літа, у батьків ще є можливість відправити дитину до оздоровчого табору Фото: Getty images

На дворі останній місяць літа, але "офіційна можливість" відправити дитину у табір біля моря в українських батьків з'явилася лише зараз. Із огляду на те, що велика частина оздоровчих комплексів готова прийняти до початку навчального року ще дві зміни дітей, профільні сайти рясніють пропозиціями відпочинку для школярів. Батьків намагаються привабити комфортом проживання, а також різноманітною культурною та спортивною програмою. Журналіст "Апострофа" Володимир Шевчук з'ясовував, що саме можуть запропонувати адміністрації дитячих оздоровчих комплексів, а також - у скільки обійдеться відпочинок школярів у приморських регіонах країни. Інформація також буде корисна батькам, які планують відправити дитину в табір уже в наступному сезоні.

Пізній запуск

Уряд з початку серпня дозволив роботу дитячих оздоровчих таборів, але тільки на території регіонів із "зеленим" чи "жовтим" показником епідеміологічної ситуації. З огляду на те, що приморські курортні регіони (Одеська, Запорізька області, а також Херсонщина і Миколаївщина) наразі перебувають у "зеленій" зоні, відправити дитину на відпочинок можна практично на будь-який приморський курорт.

Через вимушений простій у червні-липні, деякі дитячі оздоровчі центри, судячи з інформації з профільних ресурсів, готові прийняти дітей навіть на першу половину вересня.

На сьогодні діють додаткові правила організації літнього відпочинку школярів. У МОЗ рекомендують адміністраціям таборів приймати дітей, які проживають у межах регіону. З огляду на те, що прямої заборони немає, то везти дитину в табір, розташований в іншій області, чи ні - залишається на розсуд батьків.

Дитячий табірФото: Getty images

Із обов'язкових вимог - медична довідка форми 079 (адміністрації таборів також вимагають виписку про зроблені щеплення), обов'язковий температурний скринінг на момент прийому, а також під час перебування в таборі. У міністерстві наполягають, щоб температуру дітям вимірювали тричі на день. Якщо у дитини, яка вже перебуває на відпочинку, виявили жар, керівництво пансіонату зобов'язане забезпечити ізоляцію. Працівники закладу допускаються на територію тільки в масках.

Водночас є важливе обмеження: доступ батьків на територію табору заборонено.

Введено низку обмежень, що стосуються перебування і побутового розпорядку: заборона на використання рушників із тканини і м'яких іграшок; масові заходи за участю запрошених осіб у закритих приміщеннях проводити не можна; обмеження на ігри та розваги, які передбачають фізичний контакт між школярами. Розміщення дітей у кімнаті із розрахунку одна дитина на 5 квадратних метрів площі.

Трансфер дітей на відпочинок тільки організованими групами або разом із батьками на авто. У разі організованого підвезення водії та супроводжуючі повинні бути в масках. Відстань між дітьми і водієм має бути мінімум метр чи має бути фізичний бар'єр.

Читайте також: Літня відпустка 2020: де і за скільки можна відпочити в Миколаївській області

"Просунутий відпочинок" в Одесі

Якщо такі незручності не відлякують батьків, то курортні регіони нашої країни пропонують дитячий відпочинок на будь-який смак і гаманець. Лідирує в цій справі Одеса і прилеглі курортні селища області. Путівка в "середній" табір на території "Південної столиці" в серпні обійдеться в межах 10-15 тис. гривень.

Одеса серед іншого може похвалитися наявністю "просунутих" дитячих таборів, де, крім пляжного відпочинку і традиційних розваг (гуртки, конкурси, дискотеки і кіно), можуть запропонувати креативну програму, націлену на розвиток талантів дитини. Окремі зміни присвячені естрадним танцям, вокалу, професійному веденню блогів в Instagram і Youtube, а також зустрічам із місцевими знаменитостями і представниками одеського шоу-бізнесу. За такий відпочинок батькам доведеться викласти 20-25 тис. гривень за одну зміну.

Фото: Getty images

Відпочинок у Затоці за рівнем комфорту і різноманітністю програм може програвати одеському, але й ціни тут нижчі. Відправити сина чи дочку в "стандартний" дитячий табір обійдеться в межах 9-12 тис. гривень, залежно від строку та умов перебування. За ці гроші адміністрація, крім активного відпочинку, забезпечить проживання, п'ятиразове харчування за принципом "шведського столу", власний кінозал, сцену для вистав, майданчик для дискотеки, а також наявність власного пляжу.

Деякі заклади пропонують за окрему плату додаткову опцію - проживання батьків в обладнаних номерах, розташованих поблизу від дитячого табору. Двомісний номер рівня "стандарт" у серпні може обійтися в 950-1100 гривень на добу.

Активний відпочинок у Миколаївській області

У Миколаївській області дитячі оздоровчі заклади в основному розташовуються в Коблевому, Очакові та Рибаківці. У Коблевому, яке вважається основним курортним селищем регіону, пропозиції щодо дитячого відпочинку можна віднести до "стандартних" варіантів оздоровлення на чорноморському узбережжі. Приймаються діти шкільного віку. Розміщення в облаштованих номерах 3-6 осіб. П'ятиразове харчування з обов'язковим чергуванням м'ясних і рибних страв. Купання в морі, спортивні та інтелектуальні ігри, а також різні гуртки.

Читайте: Літня відпустка 2020: де і за скільки можна відпочити на Азовському морі в Херсонській області

Деякі дитячі табори припускають спеціалізацію: вивчення іноземних мов, школи "юного блогера" і спортивні квести. Вартість путівки коливається в межах 8-11 тис. гривень, залежно від тривалості зміни і умов перебування.

Дитячі табори в Очакові та Рибаківці орієнтовані на спортивне оздоровлення школярів. Путівка на одну зміну в очаківський спортивний табір обійдеться в 9-12 тис. гривень, залежно від умов розміщення та супутньої програми. За такі гроші адміністрація пропонує розміщення в чотиримісних номерах із необхідними меблями, зручностями в номері або ж на весь блок. Холодна вода постійно, але гаряча, швидше за все, тут буде за графіком. Передбачається п'ятиразове харчування з можливість вибору страв.

Фото: Getty images

З інфраструктури дитячі табори в Очакові можуть похвалитися наявністю доглянутого пляжу, басейну і різноплановими спортивними спорудами: поля для ігор з м'ячем, майданчики із синтетичним покриттям (в тому числі криті), хореографічні майданчики і зали, атлетичні містечка. У деяких випадках присутні скеледроми і смуги перешкод.

У Рибаківці умови для дитячого розміщення і оздоровлення дещо скромніші, але і ціни нижчі: путівка обійдеться в межах 7-9 тис. гривень. Передбачається проживання в обладнаних номерах (до 6 осіб) зі зручностями в кімнаті або на поверсі. Постійний медичний контроль. Адміністрації також пропонують п'ятиразове харчування за спеціальним меню, підібраним для спортивних груп. У розпорядженні відпочиваючих різноманітні спортивні майданчики і зони для активного відпочинку: скеледром, мотузковий парк і смуга перешкод.

Відпочинок у Скадовську і Бердянську

Херсонська та Запорізька області можуть запропонувати відпочинок практично будь-якого (за українськими мірками) рівня, але варіанти дитячого оздоровлення в основному відносяться до "середньої" чи бюджетної категорії. Виняток можуть становити Скадовськ (основний чорноморський курорт Херсонщини) і Бердянськ – відоме курортне місто на березі Азовського моря.

Читайте: Літня відпустка 2020: де і за скільки можна відпочити в Миколаївській області

У Скадовську вартість путівки може варіюватися від 10-11 тис. до 16-17 тис. гривень, залежно від строків і умов перебування. "Середня" путівка передбачає перебування протягом 10-14 днів. Розміщення в номерах, як правило, по 3-6 осіб. У деяких випадках по 2-3 людини. Передбачається п'ятиразове харчування, в тому числі за системою "шведський стіл". Перебування можна назвати традиційним: купання в морі, спортивні ігри, конкурси, дискотеки, перегляди фільмів і різноманітні гуртки за інтересами. Деякі заклади мають у своєму розпорядженні власні басейни і навіть міні-аквапарки.

Дитячий відпочинок у Стрілковому або Генічеській Гірці обійдеться дешевше (близько 7-9 тис. гривень за зміну), але умови і розважальна програма будуть простіші, ніж у Скадовську.

Фото: Getty images

У Бердянську вартість дитячого відпочинку цього сезону коливається в межах 5-13 тис. гривень. Найдорожчі варіанти припускають проживання в комфортних номерах (4-6 осіб) із усіма зручностями в безпосередній близькості від моря. Передбачається збалансоване п'ятиразове харчування, професійне медичне обслуговування. Умовно "дорогі" дитячі табори, крім купання в морі і спортивних ігор, можуть запропонувати різні гуртки за інтересами (вивчення іноземної мови, танці, вокал і малювання) і різноманітні квести.

У Запорізькій області, як у інших регіонах країни, в цьому сезоні частина дитячих таборів вирішили не набирати зміни. На сайтах окремих закладів значиться, що відповідно до постанови Кабміну від 17 червня, у зв'язку з поширенням коронавірусу, робота дитячих закладів заборонена. Тим, хто придбав путівки заздалегідь, пропонується відпочити на території табору разом із батьками за умови доплати.

Читайте також

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози