RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дорослі схеми на дитячій допомозі: хто може заробити на бебі-боксах

Фото: УНІАН

У Кабміні вирішили радикально змінити зміст програми «Пакет малюка». З 1 вересня уряд планує замість натуральної допомоги видавати молодим батькам гроші. Правда, просто так їх витратити не вийде: розрахуватися можна буде тільки зі спеціального рахунку в суворо визначених торгових мережах, які вибере Мінсоцполітики. Але є побоювання, що вибір чиновників зведеться до однієї єдиної мережі, яка вже була фігурантом скандалу в розпал жорсткого карантину. Як батьки зможуть отримати допомогу від держави і чи є корупційні ризики в оновленій програмі, розбирався «Апостроф».

Новий формат допомоги

Програма «Пакет малюка» була ініційована експрем'єром Володимиром Гройсманом у 2018 році і стала його особистим піар-проектом.

«Тоді потрібен був критичний успіх і придумали таку ось форму загравання, - каже «Апостроф» експерт з прав дітей Людмила Волинець. - Ця допомога надавалася величезній кількості сімей, частина з яких її не потребувала. Подивіться в інтернеті, скільки продається цих бебі-боксів. Очевидно, що ці пакети малюка не потрібні сім'ям, у яких рівень добробуту вище середнього, а бідним сім'ям, можливо, ця допомога потрібна була у набагато більших обсягах».

Але незважаючи на політичний піар, певний позитивний ефект від роздачі бебі-боксів все ж був. Батьки могли отримати багато потрібних і корисних речей, необхідних з перших днів життя дитини: одяг, ковдри, підгузники, пелюшки, крему і багато іншого.

Були, звичайно, і проблеми: деякі батьки скаржилися на якість товарів у бебі-боксах, а, найголовніше, часто така допомога від держави приходила з запізненням на місяць, а то й два, а за цей час дитина вже встигала вирости з підгузників і сорочечок. Як підсумок - вміст боксів почав з'являтися на сайтах безкоштовних оголошень у вільному продажу.

«Я змогла отримати бебі-бокс тільки через місяць після виписки, та й то не в пологовому будинку, а в управлінні соцзахисту, - розповідає «Апостроф» жителька села Софіївська-Борщагівка Юлія Рудик. - Частина речей там була вже не особливо актуальна, але в принципі ковдра, боді, креми, все це стало в нагоді».

Проте, не дивлячись на недоліки, програма працювала, і новоспечені батьки були нею задоволені.

Але навесні цього року щось пішло не так. У квітні ГУ «Професійні закупівлі» оголосило тендер на комплектацію бебі-боксів на загальну суму 1,2 мільярда гривень. Заявки на участь у тендері подали 13 компаній, однак незабаром Антимонопольний комітет скасував торги, встановивши, що пропозиції учасників не відповідали вимогам замовника. У результаті молоді батьки залишилися без натуральної допомоги від Кабміну.

Втім, в уряді знайшли вихід. З 1 вересня в Кабміні вирішили видавати допомогу грошима - 5 тисяч гривень. Але роздавати будуть не «живі» гроші, а акумулювати кошти на соціальному рахунку в «Приватбанку». Витратити гроші з рахунку можна протягом року з дня народження дитини, але тільки на дитячі товари та ні на що більше, та й то не у всіх магазинах, а тільки в спеціальних.

З одного боку, у такого підходу є свої переваги: немає ризику, що дитина виросте з одягу за час, поки бебі-бокс буде йти до адресата, батьки зможуть вибирати товари, які дійсно необхідні на даний момент новонародженому, адже часто буває так, що стратегічний запас пелюшок і сорочечок куплений ще до народження дитини. Ну і нарешті державі не потрібно буде морочитися з тендерними процедурами, а батькам чекати поки чиновники владнають всі бюрократичні зволікання.

Фото: Getty images

Ризики

Однак у оновленої програми є і суттєві баги.

Ціна. Загальна сума, на яку був укомплектований бебі-бокс - 3800 гривень. Це була собівартість товарів. Тепер же уряд планує видавати по 5 тисяч гривень на дитячі покупки. З першого погляду грошей більше і це позитив, але якщо розібратися ...

«Так, сума збільшена на 35%. Але при цьому, не дивлячись на те, що люди отримають на картку більшу суму, ніж озвучена вартість наповнення бебі-боксу, вони отримають на 50% менше, так як в роздрібних цінах це 7300 гривень», - пояснив «Апостроф» засновник групи компаній «Текстиль-Контакт» Олександр Соколовський.

Цей же аргумент наводять і в ЮНІСЕФ.

«Аналітика ЮНІСЕФ підтверджує економічну ефективність пакунків малюка для сімейного бюджету. Фінансова вартість товарів з пакета малюка обійдеться батькам дорожче на 50-200%», - відзначили в ЮНІСЕФ. До речі, в цій організації закликають Кабмін не монетизувати допомогу, а залишити її в натуральному вигляді.

Якість. За словами виробників, кожна позиція товару ретельно перевірялася експертами.

«Контроль наповнення бебі-боксів робила структура ООН - UNOPS (Управління ООН з обслуговування проектів - «Апостроф»). Вони дуже жорстоко, під мікроскопом здійснюють контроль якості. Вони контролюють, щоб дитяча продукція була правильною з точки зору барвників, тканин, сировини», - запевняє Олександр Соколовський.

Після переформатування програми ситуація зміниться.

«Контролю ніякого не буде. А у мами немає можливості самостійно на дотик відрізнити бавовну від бавовни з поліестером. Навіть чистий поліестер зараз годі й визначити», - резюмував Соколовський.

І це вже не кажучи про те, що в бебі-боксі окрему цінність мав сам бокс, який багато батьків використовували як люльку для перенесення немовлят. Зараз такі імпровізовані люльки можна зустріти в продажу на сайтах безкоштовних оголошень.

Пакунок малюкаФото: УНІАН

Крім того, важливу роль в форматі натуральної допомоги грає і логістика, адже одна справа витратити 5 тисяч гривень з соціального рахунку в Києві або Дніпрі, де гарантовано будуть спеціальні магазини, і зовсім інше - у віддаленому селі, де, швидше за все, таких магазинів не буде. У той час, як бебі-бокси доставлялися прямо в пологові будинки.

Один гравець. До речі, щодо «спеціальних» магазинів. Це найбільш «смачна» частина оновленої програми.

У Кабміні відзначають, що гроші можна буде витрачати в «установах торгівлі, які приєдналися до публічного договору по реалізації пілотного проекту». Які саме це будуть «заклади торгівлі», уряду ще належить визначити.

«На сьогоднішній день відсутня інформація які саме установи роздрібної торгівлі будуть брати участь в даному проекті», - пояснили «Апостроф» на урядовій «гарячій» лінії.

Однак, за словами джерела «Апострофа» в одній з компаній, яка була задіяна в програмі «Пакет малюка», «спеціальні магазини» будуть входити в одну торговельну мережу - «Епіцентр».

«Ця інформація з різних джерел, але це чітка схема під додатковий оборот і тепер вони хочуть закріпити цю програму за собою. Ця ідея йде від тих людей, які бачать, що в бюджеті є 1,2 мільярда гривень на закупівлі, які ніким не викриті. Це буде стабільний річний оборот», - говорить співрозмовник видання.

Нагадаємо, що «Епіцентр», співвласником якого є чинний нардеп Олександр Герега, вже потрапляв в скандал в розпал жорсткого карантину, коли транспортник АН-225 «Мрія» доставив з Китаю в Україну, 100 тонн, як запевняли в ОП, «гуманітарного» вантажу: захисні костюми, маски, окуляри. Але, як виявилося, рейс був комерційним, а частина засобів індивідуального захисту потрапила на полиці «Епіцентру».

Ан-225 "Мрія"Фото: president.gov.ua

Опосередковано можна простежити й зацікавленість уряду в тому, щоб «злити» тендер, зігравши на стороні одного учасника ринку.

«Сама процедура закупівель була без процедурних порушень», - пояснює «Апостроф» фахівець з публічним закупівель «Ліги антитрасту» Анна Сулима.

Але є нюанси.

«Документація була дуже складна, дуже об'ємна, адже було дуже багато комплектів одноразової допомоги, а в кожному комплекті було дуже багато позицій, і на кожну з них учасники повинні були надати відповідні документи для підтвердження технічних характеристик. Тому, з огляду на такий обсяг документації, можна було очікувати проблем, що і сталося. По суті всі учасники не змогли надати той чи інший документ», - додає Сулима.

В самому «Епіцентрі» відзначають, що поки не готуються до участі в програмі.

«У мене немає будь-якої інформації. На сьогоднішній день я не чула всередині компанії, щоб «Епіцентр» готувався долучитися до цієї програми», - розповіла «Апострофу» прессекретар компанії Світлана Попель.

Втім, якби уряд не перетасовував елементи програми «Пакет малюка», як в тому анекдоті: все одно виходить автомат.

«Сьогодні ми говоримо про обрані магазини, а півроку тому ми повинні були говорити про обраних виробників, які вигравали тендери. І там і там дуже велика корупційна складова, - зазначає Волинець. - Віддайте гроші громадам, і нехай вони організовують процес для своїх новонароджених малюків. Але центральний рівень не хоче віддавати, а коли держава намагається тримати процес на своєму рівні, тоді виникають корупційні ризики».

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян