RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Медогляд перед навчальним роком: кому потрібно робити довідку 086 і скільки це коштує

Лікар вимірює тиск під час медичного огляду Фото: УНІАН

Вже з наступного вівторка, 1 вересня, стартує новий навчальний рік 2020-2021. Школи розкриють свої двері для учнів з урахуванням нових карантинних заходів безпеки, проте і старі правила прийому до загальноосвітніх закладів ніхто не відміняв. Йдеться про медогляд учнів, який підтверджується довідкою форми 086-1/о. І якщо в попередні роки отримання такого документа було простою формальністю, то в цьому році, на тлі пандемії коронавірусу, проходження медогляду для дітей та їх батьків стає задачкою із «зірочкою». Як її вирішити - розбирався «Апостроф».

Що говорить закон

Довідка 086-1/о, яка офіційно називається «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов'язкового медичного профілактичного огляду», це документ, який заповнюється сімейним лікарем і підтверджує проходження школярем медичного огляду.

Кому в обов'язковому порядку потрібний такий медогляд? За великим рахунком, усім школярам, але тільки першокласникам без нього нікуди, адже згідно з наказом Міносвіти №367 від 16 квітня 2018 року, зарахування дитини до школи відбувається на підставі трьох документів: заяви батьків, свідоцтва про народження дитини та довідки 086-1/о .

Згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я №682, першокласникові перед зарахуванням до школи, необхідно здійснити візит, перш за все, до сімейного лікаря, хірурга, ортопеда-травматолога, офтальмолога, стоматолога. Якщо будуть показання, то і до інших вузьких спеціалістів. Крім того, необхідно здати аналіз крові на гемоглобін.

Правда, з цим документом існує певна правова колізія. Форма довідки затверджена наказом МОЗ №682. Вона діюча. У цьому наказі сказано, що розробити форму довідки чиновників зобов'язує постанова Кабміну №1318 від 8 грудня 2009 року. Ця постанова також чинна. У ній зазначено, що дати доручення Міністерству охорони здоров'я розробити форму довідки уряд зобов'язує закон «Про загальну середню освіту». Однак цей закон втратив силу в березні цього року, адже тепер у нас є новий закон «Про повну загальну середню освіту».

Проте, довідку 086-1/о адміністрації шкіл будуть вимагати від батьків першокласників, адже без неї в школу не приймуть.

Від учнів 2-11 класів форму 086-1/о вимагати проблематично, адже в новому освітньому законі сказано, що «медустанови щорічно забезпечують безкоштовне проведення медичного огляду учнів». Але «щорічно» поняття широке і не означає якраз до 1 вересня.

Ось як це пояснює головний санлікар України Віктор Ляшко: «Дитина повинна пройти медогляд один раз на рік. Цей огляд приблизно прив'язується плюс-мінус два тижні, до його дня народження. Батьки можуть сконтактувати зі своїм сімейним лікарем і визначити дату, яка потрібна для проведення медичного огляду», - зазначив Ляшко.

Віктор ЛяшкоФото: Апостроф / Александр Гончаров

Так що батьки школярів 2-11 класів поки можуть видихнути, а ось батькам першокласників не на часі розслаблятися.

Що на практиці

У МОЗ запевняють, що прекрасно розуміють ризики для дітей, пов'язані з проходженням медогляду, адже прийти в поліклініку в період пандемії COVID-19 означає піддати себе і своє чадо вірусній небезпеці. Тим більше, що в серпні Україна майже кожен день встановлює антирекорди по зараженню коронавірусів.

Але якщо на медогляди для дітей 2-11 класів законно можна поки і не йти, то першокласникам вони, як пам'ятаємо, обов'язкові (без довідки 086-1/о в школу не приймуть).

«Це питання можна розтягнути у часі і в залежності від епідситуації в тій чи іншій адміністративно-територіальній одиниці, провести медогляди без шкоди для епідемічної ситуації», - запевняє Віктор Ляшко.

Втім, «розтягнення у часі» це всього лише слова. У прес-службі Міносвіти пояснили «Апостроф», що ніяких документів, які б дозволяли першокласникам принести довідку 086-1/о «пізніше», в МОЗі не підписували. А відповідно, в школах її вимагають.

«Обов'язково! Обов'язково! Ми просто не допустимо першокласників до занять. По-друге, ще ми просимо і ксерокопію карти щеплень. Сьогодні така ситуація, що потрібно обов'язково ці довідки мати», - розповіла «Апостроф» директор столичної гімназії №48 Мар'яна Босенко.

«Якщо не дай бог що трапитися, з мене ж потім запитають, чому я допустила дитини до навчального процесу без медогляду. А що я надам? Посилання на брифінг Ляшко в фейсбуці? - додає «Апостроф» на умовах анонімності директор однієї зі шкіл Чернігова. - Розумію, що батьки бояться ходити в поліклініки, розумію, що всім складно, але ризикувати ми теж не можемо».

Правда, наприклад, у Львівській області, де 28 адміністративних одиниць, включаючи Львів, виявилися в «помаранчевій» зоні епідемічної небезпеки місцева влада дозволила не проходити медогляди школярів.

Що ж стосується медоглядів учнів 2-11 класів, то ситуація в різних навчальних закладах відрізняється, в залежності від позиції керівництва.

«Тут дивлячись хто, і в які терміни проходив медогляд. Якщо дитина пройшла до 1 вересня, то треба обов'язково надати довідку. Пройшов 10 вересня або, наприклад, в жовтні, листопаді, то тоді і потрібно надати довідку», - додає Мар'яна Босенко.

МедосмотрФото: УНІАН

«А у мене старший син йде в 4 клас і сказали 1 вересня тільки з довідкою», - говорить «Апостроф» мама столичних учнів Юлія Кучерова.

Фіктивна страховка

Перестраховку директорів шкіл зрозуміти можна, адже теоретично, якщо дитина напередодні навчального року покажеться сімейному лікарю і в нього виявлять будь-які симптоми коронавірусної хвороби, то лікар їх визначить і не допустить в школу.

А практично, наявність у першокласники довідки про медогляд, звичайно ж, ніяка не гарантія того, що він не може заразити однолітків COVID-19.

По-перше, багато батьків робили довідки 086-1/о своїм дітям на початку літа і навіть навесні.

«Доньці робила ще навесні, - додає Юлія Кучерова. - У розпал карантину, тоді ще вимагали при здачі документів в перший клас, тому вирішила зробити заздалегідь. Але в поліклініку не ризикнула піти. Промоніторила приватні клініки. Знайшла, де це роблять за мінімальною ціною. Записалися на прийом».

А, по-друге, часто медогляд перетворюється на порожню формальність.

«Прийшли до сімейного лікаря, він дав напрямок в один із кабінетів, там нам перевірили слух, зір, виміряли ріст, вагу, пульс. Черга в кабінеті була хвилин 10 максимум. Потім знову зайшли до свого лікаря, вона заповнила довідки», - розповіла «Апостроф» мама майбутнього першокласника з Херсона Юлія.

«Завтра знову підемо в приватну клініку вже з сином. Сказали, що без огляду лікарів і зроблять за 15 хвилин. Для себе зробила висновки, що, або платиш і без проблем отримуєш довідку, або довго чекаєш черги і постійно вислухуєш нагадування вчителя що довідка потрібна до 1 вересня», - резюмувала Юлія Кучерова.

До речі, часто батьки школярів дійсно вибирають приватні клініки в надії, що там більш відповідально підходять до карантинних заходів безпеки. Але за безпеку доводиться платити. Порядок цін приблизно наступний: за медогляд без реального огляду - 400-500 гривень. За медогляд в клініках простіше - 1500-2000 гривень.

«Але були і такі клініки, де довідка для 1 класу коштувала близько 5 тисяч гривень», - каже Кучерова.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство

Читайте також

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому з 18 травня обов'язково потрібно отримати VIN-код у ТЦК - речник Міноборони України Дмитро Лазуткін пояснив для всіх українців

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепи ухвалили закон про мобілізацію засуджених - хто із зеків зможе воювати і на яких позиціях

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Росіяни не змогли просунутися в глиб української території