RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Об'єднані зусилля" проти "Кавказ-2020": як Україна відповідає на виклик

Україна проводить навчання у відповідь разом із західними партнерами

Україна проводить навчання у відповідь разом із західними партнерами Російські танки Т-72Б3М на військових навчаннях Фото: Getty images

У Росії 21 вересня стартувала активна фаза військових навчань "Кавказ-2020", яка проходить на території Південного військового округу РФ, куди входять прикордонні з окупованих Донбасом області Росії і анексований Крим, а також в акваторіях Чорного і Каспійського морів.

Чи небезпечні вони для України, і чим відповідять наші військові - читайте в "Апостроф".

Масштабні навчання РФ на кордоні з Україною

Армія Росії у понеділок, 21 вересня розпочала стратегічні командно-штабні навчання "Кавказ-2020".

У маневрах на території Південного військового округу РФ під керівництвом начальника російського Генштабу Валерія Герасимова залучені, за даними влади країни, до 80 тисяч осіб особового складу, 250 танків, 450 бойових машин піхоти та бронетранспортерів, 200 артилерійських систем і реактивних систем залпового вогню.

Навчання торкнуться також Чорноморського флоту та Каспійського угруповання ВМФ РФ.

Офіційні релізи росіян повідомляють про те, що для спільних дій запрошені до 1000 військових Вірменії, Білорусі, КНР, Монголії, М'янми, Пакистану та Ірану. Спостерігачами за маневрами будуть гості з Ірану, Казахстану, Азербайджану, Таджикистану, Індонезії та Шрі-Ланки.

У перший день навчань окупанти привели в бойову готовність винищувачі в окупованому Москвою Криму для відпрацювання перехоплення повітряних цілей та ударів по наземних цілях.

"Екіпажі винищувачів Су-27 і Су-30СМ Південного військового округу заступили на бойове чергування з протиповітряної оборони на оперативних аеродромах в Республіці Крим, Краснодарському й Ставропольському краях, Ростовській області в рамках стратегічного командно-штабного навчання "Кавказ-2020", - повідомили в Міноборони РФ.

За попередньою інформацією, військові навчання на кордоні з Україною пройдуть з 21 по 26 вересня.

Спроба вторгнення в Херсонську область

Ще в червні американці попередили Україну про те, що під виглядом навчань "Кавказ-2020" Росія може вторгнутися в Херсонську область.

Колишній командувач сухопутними силами США в Європі (2014-2017 рр), генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес, який зараз займається стратегічними дослідженнями у вашингтонському Центрі аналізу європейської політики, вважає, що Кремль може використовувати ці навчання, щоб вирішити проблему з водою в Криму.

"У них значна посуха через погоду, і тому Україна правильно заблокувала воду, що надходить з річки Дніпро по Північно-Кримському каналу на півострів. Те, що там є проблема з водою, - це проблема, яка виникла через незаконну російську анексію. Сподіваюся, я помиляюся, але у мене є бачення, сценарій, що під час навчань на Кавказі вони оголосять гуманітарну кризу в Криму через воду, а потім скажуть, що у них немає вибору", - припустив генерал-лейтенант.

На думку Ходжеса, Росія може захопити дамбу на півночі Херсонської області, що "дозволить воді повернутися до Криму".

Російська БМП на навчанняхФото: Getty images

До речі, раніше в Головному управлінні розвідки України також відзначали, що подібні навчання РФ - загроза, особливо на тлі дефіциту води в захопленому Криму. Представник ГУР МО Вадим Скібіцький говорив, що на навчаннях "Кавказ-2020" Росія відпрацює сценарії вторгнення в Україну.

У свою чергу міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив, що Україна не боїться можливого нападу Росії, якщо президент країни-окупанта Володимир Путін силою захоче вирішити питання водопостачання захопленого ним Криму: "Сьогодні у нас зовсім інший стан бойової готовності, інша українська армія, яка готова дати відсіч ворогу".

За його словами, принципова позиція України наступна: буде повна деокупація Криму - відновиться водопостачання півострова. "Допомагати окупаційній російській адміністрації ми не збираємося", - зазначив Рєзніков.

Про готовність України до проведення військових навчань "Кавказ-2020" і до можливих спроб російських військових ввійдуть в Херсонську область з метою забезпечення окупованого Криму водою, заявив і президент України Володимир Зеленський.

"Це питання докладно і глибоко вивчене в Генштабі, причому спільно з керівництвом Міноборони. До обговорення була залучена вся наша розвідка", - сказав він.

Разом з тим командувач об'єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв і міністр оборони Андрій Таран запевнили, що поки немає ніяких ознак того, що Росія готується до вторгнення в Херсонську область з території Криму.

У Кремлі ж назвали інформацію про можливе вторгнення російських військ в Україну "абсолютною дурістю".

Відповідь України

Проте, з початку вересня над Україною почала з'являтися авіація наших західних партнерів. Збудження в Росії викликала поява стратегічних бомбардувальників Військово-повітряних сил США Boeіng B-52, які 4 вересня вперше увійшли в повітряний простір України. Американські літаки супроводжували українські винищувачі, які зустріли їх на кордоні з Польщею, після чого "провели" до узбережжя Азовського моря і назад. Відразу на декількох російських телеканалах заговорили про нібито ймовірну атаку американців на Росію. У цілому, поява авіації, на думку експертів, є сигналом для Москви відносно того, що у разі ескалації можуть бути здійснені найжорсткіші заходи.

Фото: eucom.mil

Крім того, у відповідь на проведення Росією навчань "Кавказ-2020" в Україні стартують власні вчення. Зокрема, 17 вересня стартували українсько-американські командно-штабні навчання "Rapid Trident 2020", в яких беруть участь понад 4 тисяч військовослужбовців з 9 країн і військовослужбовці сил НАТО, і які триватимуть два тижні.

Також стартують стратегічні командно-штабні навчання "Об'єднані зусилля - 2020", які пройдуть з 20 по 25 вересня під керівництвом головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака і будуть проходити на землі, в повітрі і на морі.

У навчаннях візьмуть участь близько 12 тисяч військовослужбовців і 700 одиниць техніки, серед якої до 50 одиниць артилерійських систем, близько 80 танків і 450 бойових броньованих машин, а також бойові кораблі, армійська авіація і повітряні сили. У їх складі будуть залучатися і зразки техніки, які недавно прийняті на озброєння ЗСУ. Зокрема, новітні комплекси "Нептун", "Вільха", безпілотні літальні комплекси Bayraktar.

Навчання проводитиметься на єдиному оперативно-стратегічному фоні, який наближений до можливого характеру розвитку військово-політичної обстановки навколо України. Вперше до навчань будуть залучені військові підрозділи країн НАТО - США і Великобританії - для спільного виконання навчально-бойових завдань. За проведенням навчань спостерігатимуть до 200 іноземних інструкторів.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців