RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україні прогнозують різке зростання хворих на COVID-19: коли чекати нового локдауну

На думку лікарів, реальна кількість хворих перевищує 5 млн

На думку лікарів, реальна кількість хворих перевищує 5 млн Фото: УНІАН

Майже щодня в Україні фіксуються антирекорди з кількості захворілих на коронавірус за добу. Так, за минулу добу, 6 жовтня, в Україні підтверджено 4 753 нових випадки захворювання на COVID-19. Через негативну статистику наша країна посіла 10 місце в антирейтингу країн за офіційною добовою захворюваністю на COVID-19. А ВООЗ прогнозує у середньому 7-9 тисяч випадків інфікування на добу вже до кінця 2020 року. Чи очікувати Україні ковідної катастрофи, дізнавався "Апостроф".

Невтішні прогнози

На початку жовтня керівник офісу Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні Ярно Хабіхт заявив, що в найближчі місяці кількість нових хворих в Україні щодня перевищуватиме 5000, і такі прогнози спостерігаються майже по усій Європі.

На запитання щодо подальшого зростання, Хабіхт відповів стримано: "Важко давати якусь оцінку. Але якщо в грудні ми почнемо фіксувати більш ніж 9000 випадків у день, то я буду трохи більше стурбований".

Досягнення позначки у 5 тисяч нових випадків захворювання на добу вже на цьому тижні, або і більше, прогнозує і міністр охорони здоров'я Максим Степанов: "Практично впевнений, що цього тижня ми перейдемо позначку у 5 тисяч. Можемо зростати далі", — наголосив він у ході брифінгу 5 жовтня.

Міністр також зазначає, що з середини липня кількість госпіталізованих пацієнтів збільшилася у 5 разів, а з 37 тисяч ліжок, які виділені для лікування COVID-19, більше 16 тисяч вже зайняті.

За розрахунками робочої групи Національної академії наук з математичного моделювання проблем, пов'язаних із епідемією коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні, регіонами з найбільшою очікуваною кількістю інфікованих є Волинська, Дніпропетровська, Одеська, Полтавська, Сумська, Харківська області та місто Київ.

Що кажуть медики

За словами лікарів, в Україні набагато більше хворих, ніж показують офіційні цифри: "Кількість інфікованих не така, яка озвучується, вона набагато більша, тому що у 90% випадках хвороба протікає безсимптомно. Якщо взяти результати імунного скрінінгу, який проводився лабораторними мережами в окремих регіонах, то ми можемо говорити, що у нас хворих більше 5 млн осіб", – сказав у коментарі "Апострофу" колишній головний санітарний лікар України Святослав Протас.

Натомість і офіційні цифри будуть зростати, і прогнози ВООЗ цілком реальні, вважає лікарка-епідеміологиня Людмила Мухарська

"Захворюваність буде збільшуватися, і цифри, які називаються МОЗ та ВООЗ, також, певною мірою, реальні. Але все буде залежати від того, як люди будуть дотримуватися усіх рекомендацій з протидії коронавірусу", – розповіла вона "Апострофу".

Фото: Апостроф / Александр Гончаров

І чекати спаду епідемії найближчим часом не варто, зазначає завідувачка відділення респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології імені Громашевського Алла Мироненко.

"Епідемічний процес вічно тривати не може, буде наростання, і воно вже йде давно, потім стабілізація і спад. Але цю зиму нам ще жити у масках, їздити у масках, тримати дистанцію та дезінфікувати руки", – каже вірусолог.

Водночас, на думку медиків, українці більше будуть хворіти безсимптомно, або ж переносити хворобу у легкій формі, що не дозволить перезавантажити лікарні.

"Зараз у нас дуже багато легких випадків, або навіть безсимптомних. Тому я не думаю, що всі потребуватимуть госпіталізації. Деякі відділення у нас можуть бути перепрофільовані, а деякі вже це зробили", – говорить Мироненко.

Втім, за словами колишньої народної депутатки та заслуженої лікарки України Ольги Богомолець, проблема полягає у відсутності кваліфікованих інфекціоністів. І у разі збільшення госпіталізованих з коронавірусом, їх просто не буде кому лікувати.

"Перше, і найважливіше, повинна бути підготовлена не тільки друга лінія лікарень, а й істотно підготовлена друга група фахівців. Сьогодні у нас вже лікують хворих на коронавірус не інфекціоністи, і навіть не пульмонологи, а всі ті, хто колись отримав медичний диплом: хірурги, травматологи, проктологи, хіба що дерматологи не лікують. Але, якщо у нас буде по 10 тисяч хворих на день, а я цього не виключаю, тоді лікуватимуть просто всі. При всій повазі до акушерів-гінекологів, дерматологів та інших, чи хотіла би я, щоб вони лікували коронавірус? Ні, не хотіла б, тому що потрібно мати досвід. А сьогодні інфекціоністи вже закінчилися, і у пацієнтів немає доступу до кваліфікованої медичної допомоги", – сказала вона в коментарі "Апострофу".

Разом зі збільшенням хворих, росте і кількість летальних випадків від коронавірусу. Останній рекорд був зафіксований 3 жовтня – 92 смерті. Та колишній головний санлікар запевняє, що Україна не повторить італійського сценарію, де у найгірший період фіксували близько 800 смертей на добу. Загалом же смертність від коронавірусу в країні не буде сильно перевищувати кількість померлих від грипу.

"Не думаю, що у нас буде як в Італії, все ж таки формується колективний імунітет серед населення, і летальність від цього вірусу не є настільки високою. Певною мірою підготовлена і лікувальна мережа, частково є необхідне обладнання та кисень, є протоколи лікування. Тому катастрофи зі смертністю не буде, а буде на рівні щорічної смертності від грипу, може трошки більше", – вважає Протас.

Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарняФото: УНІАН

Загроза повторного локдауну

Через повторне зростання кількості хворих COVID-19, деякі країни Європи та світу знову повертаються до запровадження жорсткого карантину. Так, Чехія та Словаччина ввели надзвичайний стан через коронавірус. В Іспанії повністю ізолювали столицю Мадрид від інших регіонів, а в Ізраїлі на початку вересня ввели тритижневу загальнонаціональну ізоляцію для стримування поширення коронавірусу.

На питання, чи відновлять в Україні жорсткий карантин, як це зробив Єрусалим, міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що посилення обмежень в усій країні в плани Міністерства та уряду поки що не входить.

"Ізраїль, так, зробив локдаун на два тижні після того, як вони зафіксували, здається, 6250 хворих. Поки ми діємо в умовах адаптивного карантину. Більш того, ми вже бачимо, що міста і райони, де ми вводили "червоний рівень" епідемічної безпеки та які дотримувалися відповідних правил, у них відповідно знижувалася захворюваність за 14 днів. Ми це одразу бачимо по цифрах", — зазначив Степанов.

Проте Міністерство охорони здоров’я України пропонуватиме знову запровадити суворий загальнонаціональний карантин, якщо рівень заповнюваності ліжок для хворих коронавірусом пацієнтів у лікарнях перевищить 60%.

"Якщо заповнюваність ліжок буде збільшуватися такими темпами, і ми вийдемо більше ніж на 60%, то ми будемо пропонувати не діяти виключно в умовах адаптивного карантину, коли в залежності від епідситуації в регіонах встановлюються різні рівні обмежень, а запропонуємо вводити більш жорсткі обмеження на території усієї країни", — сказав Степанов додавши, що повного локдауну в Україні все ж не буде, "мова йде про обмеження проведення масових заходів, святкувань, гулянь і концертів з великою кількістю глядачів".

На думку Людмили Мухарської, адаптивний карантин в Україні дійсно став найкращим рішенням задля боротьби з COVID-19 у різних містах та областях України. Але найбільша відповідальність все ще за українцями.

"Не можна говорити, що жорсткі обмеження потрібно вводити по всій Україні одночасно. Ми бачимо, що ситуація з поширенням коронавірусу у різних регіонах абсолютно відмінна. Тому і введений адаптивний карантин, з відповідними протиепідемічними заходами для того чи іншого регіону. Та навіть при введені посилених заходів, насамперед відповідальними мають бути самі люди та дотримуватися усіх необхідних заходів безпеки", – пояснила лікар.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів