RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Лікарні у Києві взагалі не готові до коронавірусу, а приватні клініки роблять неякісні тести - хворий на COVID-19

Лікарі повністю відмовлялися нас лікувати, були тільки медсестри

Коронавірус продовжує бити рекорд за рекордом в Україні. Так, станом на ранок 9 жовтня в Україні майже 6 тисяч заражених коронавірусом за добу. Антирекорд був зафіксований і у Києві - 567 нових хворих за добу.

Голова Спілки споживачів комунальних послуг ОЛЕГ ПОПЕНКО, що заразився коронавірусом наприкінці вересня, в ефірі Апостроф Live розповів про лікування коронавірусу у Києві. Він був спочатку у Київській міській клінічній лікарні №1 на Червоному хуторі, а після того, як у нього визначили COVID-19, його перевезли до Київської міської клінічної лікарні №8 на вулиці Кондратюка.

- Розкажіть нам усе: які симптоми і де ви могли підхопити коронавірус?

- Почнемо з симптомів. У понеділок 21 вересня я відчув слабкість, ввечері мене кинуло в піт. У вівторок після обіду я вже пішов на самоізоляцію, тому що в мене крім слабкості з’явився тремор в руках, дуже висока пітливість. Я почав самолікування, але вже в четвер зрозумів, що мені потрібно було звертатися до сімейного лікаря. У мене піднялася температура і не падала.

Сімейний лікар поставила мені діагноз трахеїт і нікуди мене не направила - ні на ПЛР-тест, нікуди. Я вважаю, що це була перша помилка - і це призвело до тих складних процесів, які відбулися зі мною.

- Ви вирішили тестуватися самостійно чи все ж отримали від когось направлення.

- Після того, як я вже у четвер потрапив до сімейного лікаря з дуже високою температурою, я до понеділка якось дожив. Потім я пішов на КТ, яка показала мені двосторонню полісегментарну пневмонію, і мене вже тоді сімейний лікар через електронне повідомлення направив до лікарні, де мені у вівторок зробили ПЛР-тест.

- А далі?

- Тут починається найцікавіше. Коли ми прибули у першу лікарню на Червоному хуторі, ми всі разом лежали в палатах. Там кількість захворілих на пневмонію була такою, що було додано два відділення – травматологія та неврологія. Ми всі разом хворі лежали не перевірені на коронавірус. Наприклад, у нас в палаті з чотирьох людей троє отримали позитивний результат тесту на коронавірус. Потім нас вже розвозили по інших лікарнях.

Київська міська клінічна лікарня №8Фото: facebook.com

- Вас тестували у лікарні?

- Так. У вівторок вранці нам провели тестування, і в п’ятницю в обід ми отримали результати. А так ми всі разом лежали хворі якраз у очікуванні тесту.

- Тестували за рахунок держави чи за ваш особистий кошт?

- Тестування в першій лікарні на Червоному хуторі проходило за рахунок держави, а лікування повністю проходило за мій особистий рахунок.

- А як же із забезпеченням лікарень?

- Лікарня на Червоному хуторі взагалі не була готова до прийому хворих. Медики відмовлялися нас обслуговувати. Керівник відділення разом з черговим лікарем і тим, хто нас обслуговував, взагалі не заходили до нас в палату. Вони повністю відмовлялися нас обслуговувати. Були тільки медсестри, які ставили нам крапельниці - і все.

Я з понеділка по п’ятницю не бачив лікаря. Мені доводилося по чотири-п’ять разів на день із температурою 38 підніматися на поверх вище, ходити по лікарні і шукати собі або лікаря, або завідуючого відділенням.

- Розкажіть, будь ласка, про умови в лікарні.

- Після того, як у мене був визначений коронавірус, нас о четвертій ранку "швидкими" перевозили до спеціалізованих лікарень. Зокрема, мене перевезли до восьмої лікарні, яка знаходиться на вулиці Кондратюка. Це було о пів на п’яту ранку. Ми годину стояли біля лікарні, бо не встигали розвантажувати хворих. Тобто я з температурою 38 сидів годину у "швидкій" і чекав, поки всіх приймуть. Після того ще годину ми чекали, поки нас оформлять, і ми вже потрапили в лікарню.

Лікарні абсолютно не готові, не проведено ремонт в палатах у відділенні травматології. Але я можу сказати, що персонал восьмої інфекційної лікарні набагато краще працює з людьми. Він більш-менш підготовлений. Незважаючи на те, що мій лікар – це лікар-травматолог, він дійсно двічі-тричі на день був у нас. Постійно медсестри у нас, постійно люди.

Туалет у 8-й комунальній інфекційній лікарні м. КиєваФото: facebook.com

Саме відділення абсолютно не готове до того, щоб приймати людей. Ні центральна влада, ні муніципальна влада не підготувалися для того, щоб приймати таку кількість людей, хворих на коронавірус. Люди, які працюють тут, валяться з ніг. Доплату від міської влади вони також отримують мінімальну. Щоб ви розуміли, медсестри на "швидкій" отримують доплату біля двох тисяч гривень на місяць. А це копійки порівняно з тим, що люди ризикують своїм життям і лікують нас від цієї страшної хвороби.

- Наскільки були забезпечені засобами захисту медики у тих лікарнях, де ви були?

- Лікарі забезпечені захистом, вони всі у спеціальних костюмах, у захисних масках. Тут проблем немає ні в одній, ні в іншій лікарні. Всі вони захищені і повністю були в костюмах.

Але підняли важливе питання тестування. Я вам розкажу таку історію: коли ми лежали в лікарні на Червоному хуторі в Дарницькому районі, разом з нами лежав молодий чоловік. На руках у нього вже був негативний результат ПЛР-тесту, але при цьому останні 5-7 днів у нього була температура 39,9. Після цього в лікарні йому зробили додатковий тест, який показав COVID-19. Фактично людина отримала неякісний тест у приватній клініці, що призвело до дуже серйозних проблем зі здоров’ям. У нього сатурація була менше 70, і він до сих пір лежить на кисневій допомозі.

Проблема, яку взагалі ніхто не бере до уваги, - це якість проведених ПЛР-тестів на COVID-19. Хто за це відповідає? Фактично немає відповідальності приватних клінік за те, що вони неякісно проводять ці тести.

- Один із ваших останніх постів у Facebook стосувався води. Розкажіть, будь ласка, докладніше.

- Дивіться, одним із головних елементів лікування запалення легень є те, що нам потрібно випивати дуже багато води. Я хочу звернути увагу на те, що у лікарнях, де я був, вода взагалі відсутня. Тобто людина мала піти купити собі води, як це було на Червоному хуторі. Людина повинна була спуститися на перший поверх і купити собі воду. Відсутні звичайні кулери по 900 гривень і бак води за 40-50 гривень, де хвора людина може набрати води собі і лікуватися.

Київська міська клінічна лікарня №8Фото: facebook.com

- Взагалі пересування хворих якось обмежується чи вони ходять, де забажають?

- У першій лікарні в Дарницькому районі взагалі ніхто нікого не обмежував. Всі хворі – з вірусом чи без нього –пересувалися лікарнею. У восьмій інфекційній лікарні таке заборонено. Ми нікуди не пересуваємося, обмежено вихід навіть за межі поверху, і ми практично знаходимося тут у закритій території.

- Кажуть, що хворі недисципліновані. Як вони реагують на зауваження?

- Дуже складно. Дуже багато людей не носять маски, дуже багато людей вважають, що якщо вони вже потрапили у лікарню, то можуть ходити тут без маски. Це величезна проблема медичної культури людей, і це дійсно дуже серйозна проблема, на яку мало хто звертає увагу.

У першій лікарні ніхто не звертав увагу на людей, там все одно було: з масками ходили люди чи без.

У восьмій лікарні - тут інфекційна лікарня – персонал постійно спілкується з хворими, роблять їм зауваження, щоб вони ходили в масках постійно.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають