RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Як уникнути катастрофи з коронавірусом в Україні - доктор медичних наук назвав дві важливі умови

Валерій Івасюк жорстко пройшовся по владі через епідемію коронавірусу

Валерій Івасюк жорстко пройшовся по владі через епідемію коронавірусу Фото: УНІАН

Щоб не допустити десятки тисяч інфікованих коронавірусом на добу, Україні треба негайно змінити підхід до виявлення і лікування COVID. По-перше, треба переглянути алгоритм тестування, поставивши ПЛР на перше місце, і по-друге, необхідні зміни в алгоритм лікування, виключивши шкідливі ліки з протоколу про лікування. Про це в ефірі програми "Розклад Кулініча" на Апостроф TV розповів відомий лікар, державний діяч, доктор медичних наук і нардеп І скликання ВАЛЕРІЙ ІВАСЮК.

Тестування

Страшно те, що державна політика України за весь період існування епідемії коронавірусної інфекції в Україні — це комерція на біді. Згідно оновленого протоколу лабораторної діагностики коронавірусної інфекції, відповідно до наказу міністра охорони здоров’я Максима Степанова від 17 вересня цього року, режим виявлення інфікованих і заразних осіб здійснюється шляхом постановки ІФА-тестів та через оновлений протокол — тестів на антиген. В усьому світі золотим стандартом виявлення інфікованих і заразних є виключно ПЛР-тестування через те, що у нього найбільша чутливість — 80%. Цей тест виявляє за 2-4 дні стан інфікованості та інфекційності особи ще до появи симптомів.

З початку епідемії на проведення ІФА-тестів приватними особами і оплату через державу було витрачено 1 млрд 540 млн грн — на тестування не за призначенням. Хто отримав ці гроші? Приватні медичні заклади, ті, хто направляв туди осіб, і, відповідно, підозрюю — Міністерство охорони здоров’я.

Про тести ІФА нібито українського походження

В плані тестування чи протоколу про лабораторне тестування фактів інфікування осіб першими стоять ІФА та антиген замість того, щоб стояв ПЛР, як в усьому світі. Тести ІФА, які виробляються в Україні — це брехня. Підпільним чи незаконним шляхом компоненти постачаються з Росії і Китаю і збираються на одній з фірм на території Політехнічного інституту, уставний капітал компанії — 1,5 тисячі гривень. Ці тести ІФА не протестовані, не зроблено порівняльний аналіз. Більше того, вони застосовуються не за призначенням.

Згідно зі світовою статистикою, в Україні у зв’язку з тим, що в країну потрапили 1 млн 200 тисяч осіб без обсервації з Європи в той період, коли там був пік епідемії весіннього періоду, з урахуванням таких темпів виявлення і такої кількості нових випадків, Україні треба щоденно робити від 80 до 120 тисяч ПЛР-тестів.

Чому люди помирають від коронавірусу

За часів, коли ще Тимошенко була прем’єр-міністром, закупили величезну кількість апаратів ШВЛ, які до сих пір не розконсервовані.

Щодо питання про ШВЛ: є матеріал з доповіді начальниці боротьби з інфекційними хворобами ВООЗ на підставі статті в найбільш поважному медико-біологічному журналі "Nature". Цитую: "Причини смерті у хворих на COVID-19 багаточисельні, але на першому місці причиною є гіпоксія, яка абсолютно унеможливлює штучну вентиляцію легень".

Справа полягає в тому, що цей вірус впливає на певні структури крові, які спричиняють тромбоз капілярів, альвеол та артеріол. Зокрема в легенях, виключаючи їх з дихання. Якщо під'єднувати цих пацієнтів до ШВЛ, легені розриваються, і на аутопсії легені пошматовані мов гранатою.

Смертність, якщо людей підключають до ІВЛ, довівши їх до найтяжчого стану, становить 50%. Треба робити кисневу підтримку, не доводячи їх до ШВЛ. А у нас із 28 тисяч ліжок, призначених для лікування ковідних хворих, лише 8 тисяч під’єднані до централізованої подачі кисню.

Катастрофа неминуча

ВООЗ упродовж тривалого часу, починаючи з травня, робила зауваження персонально Міністерству охорони здоров’я, начальнику нашого уряду і начальнику нашої країни про те, що в Україні перебіг епідемії латентний, прихований через те, що не здійснюється необхідна кількість щоденних ПЛР-тестувань.

Ба більше, ті групи, які, згідно світової практики багатьох країн мають бути визначені як обов’язкові для тестування та ще й не раз, а один раз на п’ять днів - не функціонують в Україні. Таким чином епідемія є латентною. Якщо якогось дня провести 80 тисяч якісних ПЛР-тестувань, буде не 5 і не 10 тисяч хворих.

Що робити Україні для подолання вірусу

20 жовтня відбудеться чергове пленарне засідання Верховної Ради. Для того, щоби кардинально змінити ситуацію, треба, по-перше, ухвалити постанову Ради з наказом до уряду і до президента, звичайно, і до МОЗ, як до частини нашого уряду, здійснити такі заходи, про які ми говорили шість місяців тому — розгорнути терміново на площах стадіонів так звані пересувні військові шпиталі.

Друге — треба терміново скасувати два надзвичайно шкідливих накази про алгоритм тестування і алгоритм лікування, поставивши ПЛР на перше місце в тестуванні і виключивши шкідливі ліки з протоколу про лікування.

Третє — всі люди у всіх країнах однакові: вони не дисципліновані в більшості. У Великій Британії штраф 30 тисяч фунтів за те, що людина не дотримується самоізоляції, 12 тисяч фунтів — за недотримання маскового режиму. Достатньо одного поліцейського на поїзд метро, щоб він ходив з відеореєстратором і виписував штрафи. Коли до людей залізуть в кишеню, і вони будуть знати, що якщо воно дурне чи дебілоїдне і не контролює свого здоров’я і здоров’я оточуючих, і буде платити за це гроші — тоді все стане на свої місця.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців