RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна закупила препарат від COVID-19: чим лікуватимуть українців

Ліки вже давно використовують у країнах Європи та в США, але ВООЗ має застереження

Ліки вже давно використовують у країнах Європи та в США, але ВООЗ має застереження Фото: Getty images

Україна закупила відомий препарат "Ремдесивір" для лікування COVID-19. Раніше ліки пройшли успішні випробування в Європі і були офіційно схвалені для терапії коронавірусних хворих. Однак днями Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) прийшла до висновку, що препарат не збільшує шанси на виживання пацієнтів і не скорочує тривалість хвороби. Навіщо ж Україна закуповує неефективні ліки та чи будуть ними лікувати українців - дізнавався "Апостроф".

Препарат від Еболи для лікування COVID

Препарат "Ремдесивір" був розроблений в лабораторії компанії "Gilead Sciences" для лікування лихоманки Ебола і лихоманки Марбург. Крім того, згідно з даними лабораторних досліджень, він ефективний щодо ряду вірусів і коронавірусів, включаючи MERS і SARS.

"Ремдесивір", як експериментальний препарат, застосовували під час епідемії лихоманки Ебола в Західній Африці в 2014-2016 роках. Його використовували для лікування на ранніх стадіях захворювання. Початкові результати досліджень дали обнадійливі результати, і ліки вирішили застосовувати також під час епідемії лихоманки Ебола в Ківу у 2018 році. Однак пізніше ефективність "Ремдесивіра" в лікуванні лихоманки Ебола і інших хвороб, викликаних філовірусами, не була доведена.

Під час спалаху пандемії COVID-19, компанія "Gilead Sciences" вирішила випробувати препарат для експериментального лікування ряду пацієнтів в Китаї і вивчення його ефективності при коронавірусі. Попередні результати показали, що пацієнти дійсно видужували швидше, в тому числі і важкохворі.

З 1 травня 2020 року завдяки "дозволу на екстренне використання" "Ремдесивір" дозволили для лікування COVID-19 в США. До речі, на початку жовтня, препарат приймав сам президент США Дональд Трамп, коли проходив лікування від коронавірусу. А в кінці червня його офіційно схвалили для терапії коронавірусних хворих в Європі.

У той же час про закупівлю препарату задумалися і в Міністерстві охорони здоров'я України.

ВООЗ не схвалює

Минулого тижня, 16 жовтня, за підсумками дослідження Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що "Ремдесивір" і ряд інших ліків виявилися неефективними при коронавірусі.

Так, проміжні результати дослідження Solidarity Therapeutics Trial, що координується ВООЗ, показали, що препарати ремдесивір, гідроксихлорохін, інтерферон і лопінавір зробили незначний вплив або взагалі не вплинули на смертність або внутрілікарняний перебіг COVID-19 серед госпіталізованих пацієнтів по всьому світу, відзначили в ВООЗ.

Дослідження проводили в більш ніж 30 країнах і проаналізували лікування понад 11 тис. пацієнтів, повідомили вчені.

Фото: pixabay.com

"Ремдесивір" скоро буде в Україні

Про це повідомив головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко. За його словами, препарат закупило державне підприємство "Медичні закупівлі України" (МЗУ).

І не дивлячись на висновки ВООЗ, Ляшко заявив, що при використанні "Ремдесивіра" скорочується тривалість перебування хворого на коронавірус на стаціонарному лікуванні. Крім того, зменшується також кількість летальних випадків.

Як повідомили в МОЗ, підприємство закупить за 19,3 млн гривень 28,2 тисячі флаконів препарату (вартість одного флакона - 687 грн). Постачальник, який виробляє препарат за ліцензією компанії Gilead Sciences, готовий привезти першу партію з 14 тисяч флаконів найближчим часом. Доставка відбудеться, як тільки МЗУ отримає дозвіл МОЗ, оскільки "Ремдесивір" поки не зареєстрований в Україні.

Українців лікуватимуть неефективним препаратом?

Як розповів в коментарі "Апострофу" директор Центру громадського здоров'я МОЗ України в 2018-2019 роках Володимир Курпіта, висновки ВООЗ про ефективність "Ремдесивіра" дещо перекрутили.

"ВООЗ не заявляла про його неефективність. Організація опублікувала інформацію про те, що препарат не впливає на смертність. Тобто, за умови своєчасного застосування препарату, він дійсно зменшує тривалість перебування в стаціонарі, зменшує потребу в допоміжних засобах - кислороду або апараті ШВЛ. Але, якщо його застосовують для дуже важких пацієнтів, то він дійсно не впливає на смертність", - говорить лікар-інфекціоніст.

Саме про це був звіт ВООЗ, стверджує Курпіта. І насправді застосування "Ремдесивіра" має сенс, але його потрібно застосовувати якомога швидше, говорить він.

"І з цим виникає проблема, адже це препарат для внутрішньовенного введення, і в амбулаторних умовах це фактично неможливо забезпечити. Тому ВООЗ застерігає медиків і громадян, щоб вони самостійно не використовували цей препарат, і щоб його не застосовували надто пізно", - зазначив ексдиректор ЦОЗ.

Завідуюча кафедрою інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Ольга Голубовська також зазначила, що дослідження ВООЗ проводила в основному на важких хворих, коли домінує вірус-індуковане імунне ураження легень. В такому випадку було нелогічно очікувати великого ефекту від противірусного препарату прямої дії, написала вона на своїй сторінці в Facebook.

"Тим не менш, у певної категорії пацієнтів на більш ранніх етапах призначення ефект можливий. Крім того, немає досліджень з приводу оцінки ступеня, наприклад, постковідного синдрому у хворих, які отримували чи не отримували цей препарат в період розпалу захворювання. І, нарешті, запобігання смерті - це основна і головна мета лікування, але - не єдина", - сказала Голубовська.

Фото: Getty images

У той же час лікар-інфекціоніст радить українцям не витрачати гроші і час на пошуки препарату, а залишити лікарям можливість вирішувати складні питання, пов'язані з лікуванням COVID-19, в тому числі щодо призначення або не призначення цього препарату.

Не "Ремдесівіром" єдиним

В українському протоколі лікування коронавірусу є ще два досить скандальних препарати - японський фавіпіравір (авіган) і протималярійний гідроксихлорохін, який також згадується в звіті ВООЗ.

Останній з початку пандемії розглядався як один з препаратів, які можуть бути ефективними при лікуванні COVID-19. Зокрема, його активно рекламував президент США Дональд Трамп. Гідроксихлорохін також включили в протокол лікування коронавірусу в Україні, який прийняли ще 2 квітня.

Однак пізніше різні дослідження по всьому світу показали низьку ефективність препарату, який при цьому викликає серйозні ускладнення на серце. Незважаючи на це МОЗ залишив можливим використання даного препарату для пацієнтів середньої тяжкості, хоча і виключив для лікування дітей і тяжкохворих на коронавірус.

Японський експериментальний препарат фавіпіравір був включений Міністерством охорони здоров'я в протокол лікування ще в квітні. Ось тільки до України він дійде лише найближчим часом, про що заявив посол Японії в Україні Такаші Кураєв.

Правда у препарату є серйозні побічні ефекти, про що в ефірі "АпострофTV" повідомив ексзаступник міністра охорони здоров'я Валерій Івасюк.

"Препарат фавіпіравір, який розроблений в Японії, там же і заборонений, тому що він має тиреотоксичну дію. Він заборонений для вживання людьми в дітородному періоді, як жінкам, так і чоловікам, тому що через цей препарат діти можуть народитися каліками" , - заявив він.

Кураєв також зазначив, що фавіпіравір в Японії ще офіційно не визнаний ліками від COVID-19. Але там безкоштовно надають його країнам, які готові спільно проводити клінічне випробування і ділитися його результатами. Разом з тим, японська влада при поставці експериментального препарату не вимагає від України брати участь у клінічному випробуванні.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто