RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Стеження за українцями: що придумав МОЗ для боротьби з COVID-19

Система добре зарекомендувала себе в азіатських країнах, але чи можна запровадити її в Україні

Система добре зарекомендувала себе в азіатських країнах, але чи можна запровадити її в Україні Максим Степанов Фото: facebook.com/maksym.stepanov.official

Керівник МОЗ Максим Степанов пропонує впровадити в Україні механізм щодо відстеження хворих на COVID-19 та контактних осіб. Уже зараз Міністерство цифрової трансформації займається розробкою програми та концепції, які дозволять контролювати, як дотримуються самоізоляції заражені коронавірусом українці. У разі порушення, погрожують штрафами. Схожі проекти працювали в азіатських країнах, наприклад, Китаї та Кореї, але чи можливо це реалізувати в Україні, дізнавався "Апостроф".

МОЗ хоче стежити за українцями

Одне з найголовніших правил у світі під час пандемії коронавірусу: захворів - сиди вдома. Двотижнева самоізоляція також рекомендується і контактним особам, оскільки з моменту зараження і до прояву симптомів проходить до 14 днів, і за цей час ви зможете заразити сотні людей.

В Україні відповідальність за дотримання самоізоляції повністю лежить на самому хворому, і добре, якщо він розуміє всю серйозність ситуації і під час хвороби не виходить з дому. Але найчастіше це правило ігнорується українцями, коли свідомо, а коли просто через відсутність іншого виходу. Наприклад, коли потрібно елементарно здати ПЛР-тест або інші аналізи, а на виклик медичної бригади додому немає грошей.

На даний момент держава взагалі ніяк не контролює хворих на коронавірус. У нашій країні лише збирається загальна статистика. Але після того, як ви отримали тест на COVID, вам ніхто жодного слова не скаже, ніхто не зателефонує, не приїде, не проконтролює, чи сидите ви вдома. Так само і з контактними особами, якщо ви самі їх не попередите, вони так і будуть ходити та поширювати інфекцію.

Ще навесні уряд зробив спробу встановити контроль над хворими на коронавірус, створивши додаток "Дій вдома". Протягом дня програма в різний час запитувала фото власника та визначала його місцезнаходження. У разі невиконання вимоги, дані громадянина направляли в Нацполіцію, після чого порушнику могли виписати штраф. Але додаток встановлювався для тих українців, які приїжджали з-за кордону. І то, вони могли відмовитися від встановлення, а замість цього здати ПЛР-тест.

Ситуацію вирішили виправити в МОЗ. В кінці листопада міністр Максим Степанов повідомив, що в Україні розробляють автоматичну систему відстеження хворих на коронавірус. Її створенням займається Міністерство цифрової трансформації.

Якщо людина занедужає, то всі, хто з ним контактував, отримуватимуть спеціальне повідомлення. "Кожен, кому прийде таке СМС-повідомлення, повинен буде піти на самоізоляцію. І має бути відповідне покарання, якщо він не піде. І повинен бути доступ до персональних даних, щоб встановлювати це все в автоматичному режимі", - заявив міністр.

Він підкреслив, що для таких нововведень необхідні зміни в законодавстві, але цим займуться, коли буде сформована сама концепція відстеження в автоматичному режимі.

Також Степанов зазначив, що подібна система до цього працювала лише в азіатських країнах, де цілком показала свою ефективність.

Як це працювало в Китаї та Південній Кореї

У травні в КНР ввели обов'язкові QR-коди для жителів, які відображалися в китайському мессенджере WeChat. Цей додаток є фактично у кожного жителя КНР. Через WeChat в Китаї не тільки спілкуються, а й оплачують покупки, ведуть сторінки, грають в ігри. З огляду на те, що в країні існує заборона на велику кількість закордонних додатків, цей месенджер користується там величезною популярністю.

QR-код в громадському транспорті КитаюФото: Getty images

А діяв він у такий спосіб: людина, заходячи в громадське місце, повинна була відсканувати код, тим самим передаючи свої дані та місце розташування системі відстеження захворюваних.

Якщо ти перетинався із зараженою людиною, тобі телефонували та виїжджали за тобою, щоб зробити тест. Якщо ти не відповідаєш - ти більше не зможеш зайти в жодне громадське місце, а тому простіше здати тест.

Такий підхід, разом із жорсткими заходами щодо припинення розвитку спалахів коронавірусної інфекції, допомогли Китаю вже в квітні відкрити для відвідування бари та ресторани, але з обов'язковою реєстрацією. А з червня в країні фіксувався один з найнижчих показників захворюваності по світу, що дозволило фактично повернути життя в країні майже в докарантинний період.

У Південній Кореї контактних хворого на коронавірус відстежували за допомогою IT-технологій, які аналізували дані GPS в його телефоні або авто, записи з камер спостереження з розпізнаванням осіб, а також дані про місце покупок за кредитками. За допомогою цих даних маршрут пересування хворого вибудовувався за 10 хвилин, а інформація надходила у відкритий доступ сайту МОЗ. Тим, хто міг контактувати з хворим, на телефон відправлялося повідомлення з проханням здати тест.

Крім того, на замовлення уряду було розроблено мобільний додаток, завдяки якому будь-який житель Південної Кореї міг прокласти маршрут пересування по місту таким чином, щоб не перетинатися з маршрутами тих, що заразилися. Можна також завантажити додаток, який подає сигнал тривоги, якщо в радіусі 100 метрів від власника смартфона є місце, де була недавно хвора людина.

До речі, з 24 листопада, в Росії також впровадили додаток для відстеження контактів заражених на коронавірус. Міністерство цифрового розвитку запустило для завантаження додаток "Держпослуги. COVID-трекер", який дозволяє відстежувати соціальні контакти хворих на коронавірусну інфекцію.

В описі програми сказано, що вона дозволяє користувачам дізнатися про можливі контакти з людьми, у яких виявили коронавірус, використовуючи технологію Exposure Notification, розроблену в Apple та Google. Під час роботи "COVID-трекер" за допомогою Bluetooth обмінюється даними з іншими пристроями, на яких встановлено такий самий додаток. Якщо хтось із користувачів захворів і отримав позитивний тест на COVID-19, він повідомляє про це анонімно через додаток. Після чого інші користувачі, які контактували з ним протягом 14 днів, отримають відповідне повідомлення. При цьому ніяких даних хворого ніхто не побачить.

Встановлення такого додатка є добровільним.

У той же час, посилаючись на свій успішний досвід, президент Китаю Сі Цзіньпін наполягає на створенні глобальної системи відстеження хворих на COVID-19 за допомогою використання QR-кодів.

"Китай запропонував глобальний механізм взаємного визнання сертифікатів здоров'я на основі результатів тестів на нуклеїнові кислоти у формі міжнародно визнаних QR-кодів. Ми сподіваємося, що до цього механізму приєднається ще більше країн", - сказав він під час недавньої віртуальної зустрічі лідерів G20. Він вважає, що застосування даної технології відстеження дозволить прискорити міжнародні поїздки та ведення бізнесу під час пандемії коронавірусу.

Чи буде працювати в Україні

Ще 20 листопада заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко висловив сумнів в ефективності системи відстеження контактів інфікованих COVID-19. За його словами, відстеження контактів при такому великому прирості інфікованих може декого заплутати.

Фото: Getty images

"Припустимо, сьогодні ви поспілкувалися з хворим і повинні піти на самоізоляцію. Ви зробили тест, він негативний, але є ще інкубаційний період, а післязавтра ви знову поспілкувалися з якимось хворим... Тобто, це вже дуже заплутана система, в якій за такої кількості хворих, за оцінками МОЗ та Кабміну, немає особливої необхідності", - сказав він.

А через 5 днів, заступник міністра охорони здоров'я з питань цифрового розвитку, цифрової трансформацій і цифровізації Ярослав Кучер заявив, що система може запрацювати вже через 2-3 тижні.

На даний момент основною робочою версією залишається контакт-трейсинг за допомогою мобільного додатку. Також розглядається можливість оповіщення, щодо наявності контактних осіб за допомогою мобільних операторів, але це не основний варіант.

"Як це буде працювати на практиці? Людина заходить в кафе, сканує за допомогою програми на телефоні QR-код, який вішають власники закладу. Таким чином люди повідомляють, що перебували в кафе в цей момент", - сказав представник МОЗ.

За словами Кучера, якщо хтось із відвідувачів захворіє COVID-19, то людям, які відмітилися за допомогою QR-коду в той час, будуть "приходити сповіщення, що варто перевіритися і серйозніше стежити за своїм здоров'ям".

Як саме працює система контакт-трейсинг (contact tracing) розповів в коментарі "Апострофу" співзасновник "Українського кіберальянсу" Андрій Баранович. Це технологія для відстеження контактів на основі Bluetooth, завдяки їй смартфони обмінюються один з одним спеціальними "маяками".

"Коли людина здає тест та отримує позитивний результат, лікар повідомляє про це системі, система дає оповіщення всім, хто контактував, не розкриваючи особистість хворої людини. Там є "вузькі місця", але в цілому, подібна схема забезпечує достатній рівень приватності. Здорова людина викачує з сервера тимчасові ключі хворих, і додаток може переглянути базу та видати попередження", - говорить експерт.

Однак, щоб це запрацювало, підключитися до системи мають не менше 60% українців. Крім того, ані Apple, ані Google не можуть визначити хто саме отримав попередження. Проконтролювати як людина поставилася до попередження не можна.

Баранович стверджує, що технологію неможливо впровадити без сприяння Apple та Google, власні ж розробки приречені на провал. А систему Apple та Google можна вимкнути або не реагувати на неї, тому що вона анонімна, і в ній немає інструментів примусу.

"З цими додатками найперше питання - приватність користувачів. Вони потрібні не для того, щоб стежити за хворими, а для того, щоб здорова людина дізналася про те, що вона перебуває в зоні ризику і зробила тест. З огляду на те, що в Україні навіть тим, кому необхідно зробити тест, доводиться або чекати мало не тиждень, або сильно переплачувати, ідея втрачає сенс", - говорить він.

Крім того, все це незаконно, вважає Баранович: "Ніде в Конституції не написано, що у вас повинен бути з собою сучасний телефон із підключенням до Інтернету, і ніхто не може зобов'язати вас встановлювати цифровий повідок від "міністерства внутрішньої охорони здоров'я". Так що, стежте за своїм здоров'ям, не хворійте і не дозволяйте державі пхати свого носа у ваш телефон".

З цим згоден і адвокат, старший партнер АК "Кравець та партнери" Ростислав Кравець. За його словами, ніякі зміни в законах не можуть змусити громадянина України встановлювати в телефоні будь-які додатки.

"Це все персональні дані і змушувати людей встановлювати якісь сторонні додатки, які будуть за вами стежити - абсолютно незаконно, і порушує норми Конституції. Насправді, ніякі зміни законів тут не допоможуть, тут потрібно міняти Конституцію. Але ці зміни призведуть до узурпації влади", - пояснив він в коментарі "Апострофу".

До речі, з тієї ж причини додаток "Дій вдома", про який йшла мова раніше, так само вважається незаконним, а всі отримані штрафи через його не встановлення або порушення режиму самоізоляції можна оскаржити в суді.

Втім, влада може зобов'язати впровадити систему в громадських місцях, наприклад ресторанах або ТРЦ, говорить Кравець, тоді людина просто не зможе пройти туди без сканування QR-коду: "Це можливо зробити, але це додаткове навантаження на бізнес, адже це буде оплачуватися з їхньої кишені. У нелегкий для них час, ми повинні навпаки підтримувати малий і середній бізнес, а не йти на додаткові посилення".

Читайте також

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями