RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Україні локдаун виявився першим "кроком королів" і це велика помилка - доктор медичних наук

Валерій Івасюк про локдаун та інші помилки влади

Валерій Івасюк про локдаун та інші помилки влади Валерій Івасюк Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

У всьому світі існує три способи контролю будь-якої інфекції - вірусної або бактеріальної. Це вчасна діагностика, вакцинація і введення карантинних заходів. І обмеження на кшталт локдауну вводяться лише тоді, коли попередні кроки не дали результат. Українська влада пішла іншим шляхом, вирішивши ввести локдаун. Це призвело до того, що у нас величезна проблема з тестуванням на коронавірус, а карантинні обмеження вводяться на будь-який смак і влада змінює їх дуже швидко. Про це в ефірі Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV розповів доктор медичних наук ВАЛЕРІЙ ІВАСЮК.

- Нам кажуть, що локдаун буде інтелектуальним. А попередній тоді яким був? У нас же скоро Новий рік. Наприклад, мер Києва каже, що він наполягатиме на подальшій роботі громадського транспорту. В такій ситуації що нам робити, бо якщо працює громадський транспорт, то жодної користі не буде.

- Взагалі, дивлячись на Арахамію, його обличчя не спотворене інтелектом. А взагалі, те, що відбувається в Україні, вірніше, те, що відбулося навесні, і те, що вони намагаються зробити - жорсткий локдаун на три тижні, чи локдаун вихідного дня, чи інтелектуальний локдаун... Приберіть перший склад, і ви отримаєте те, що є в Україні. Не локдаун, а даун.

Тепер постає питання: яка функція цих локдаунів чи будь-яких карантинних засобів, тої чи іншої глибини і жорсткості карантину? Отже, є три способи контролю інфекції. Немає значення, яка інфекція – вірусна чи бактеріальна.

Перший – вчасна діагностика в необхідній кількості. Для України по ковіду - це 182–200 тисяч щодня ПЛР-тестів груп ризику.

Другий – це локдаун, тобто карантинні заходи від м’яких до жорстких. Наприклад, як у урядовій постанові від липня про світлофор – червона, жовта, зелена зони.

І третій – це вакцинація.

Що є дієвим – перший і третій способи. Що стосується другого - локдауну чи будь-яких карантинних заходів - то локдаун у світі використовується, як міра відчаю. Коли використані всі попередні кроки правильно, вчасно – тестування, госпіталізація, силовий спосіб примусити людей дотримуватися маскового режиму із великими штрафами. Десь біля 1200-1500 євро, а не 176 гривень.

Коли запроваджується якесь обмеження на пересування людей по країні? Коли йде регіоналізація країни для того, щоб поставити так звані "санітарні кордони" між тими регіонами, де мало, і між тими, де вже багато цієї інфекції.

І тільки коли всі методи вичерпані, держави вимушені запроваджувати локдаун. Чи насправді в Україні це так? Чи локдаун – це останній "крок королів"? Ні. Він виявився першим.

- Чому ж так?

- Тому що влада дурна. Що у нас відбулося весною? Весь світ торгівлю виніс на вулицю, а у нас в теплий період часу заборонили вуличну торгівлю продуктами, харчами, одежею. Цей так званий малий і середній бізнес. А сконцентрували де? У супермаркетах, у торгівельних центрах. Там, де закрите приміщення, де є найбільший ризик зараження. Жоден гастроном в Україні, жоден магазин не обладнаний проточно-витяжною вентиляцією. Вони обладнані кондиціонерами. А це закрите коло, яке весь час, кожного дня збагачується цим вірусом. Ми 100 разів казали: поставте в місцях загального публічного користування бактерицидні лампи, як в операційних. Досі цього не зробили.

- Наскільки дорого це?

- Це дешево. Це дешевше московської ковбаси.

На сьогоднішній день відбулося те, про що люди говорять і бояться цього. База економіки в Україні – це маленький і середній бізнес. Це податки, адже люди працюють. Мало того, що Верховна Рада не погодилася скасувати ці касові апарати і поставила на коліна цей бізнес, вони ще гноблять його цими локдаунами. Вони роблять так, щоб монополісти, які тримають великі магазини, отримали прибуток. Одразу, як тільки ввели локдаун навесні, ціни пішли вгору і це ж буде зараз.

- І ще питання про тести. Чи у достатніх кількостях у нас їх проводять?

- Щодо тест-систем. Є так звані швидкі тести на імуноглобулін G і M. Так ось, швидкі тести пропустять пацієнтів на ранній стадії захворювання, коли вони найбільш заразні для інших людей.

Це десятки тисяч. Якщо міністр говорить, що за сьогоднішній день провели 70 тисяч обстежень, то половина – 30-35 тисяч – були зроблені ПЛР-тестами. Лише вони повинні використовуватися для виявлення з метою ізоляції. Решта – це швидкі тести і ІФА.

Читайте також

Наступ росіян на Харківщині: куди націлилися війська Путіна

Росіяни не мають сил для того, щоб реально здійснити наступ для захоплення Харкова

Згодні взяти олігофрена: як працюватимуть нові правила ВЛК

У роботі ВЛК значно змінилися правила роботи

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде