RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Світ знову під загрозою: що відомо про британський коронавірус

Через новий вірус багато країн обмежують авіасполучення з Британією

Через новий вірус багато країн обмежують авіасполучення з Британією Фото: Getty images

Новий штам коронавірусу SARS-CoV-2, який з'явився в Великобританії, почав поширюватися світом. Мутований вірус був виявлений принаймні в п'яти країнах і, ймовірно, раніше він був виявлений в Україні. Згідно з попередніми дослідженнями, він є більш заразним, ніж раніше відомі види. Поки що точно невідомо, чи викликає він більш важкі наслідки або смертність, але окремі країни вже намагаються закритися від нової загрози. Детальніше - в матеріалі "Апострофа".

Нова мутація

Новий штам COVID-19, за інформацією медиків, міг з'явитися в Великобританії ще в вересні 2020 року, але до середини листопада він поширювався досить повільно. Стрімке поширення мутованого коронавірусу VUI-202012/01 почалося в грудні поточного року - медики відзначають, що він передається легше, ніж його попередники на 70%, але немає доказів його підвищеної агресивності, яка викликає тяжкі наслідки і смерть.

Тим часом у Великобританії фіксується новий сплеск захворюваності, який можна порівняти з першою хвилею епідемії навесні цього року. Крім того, новий штам коронавірусу вже знайшли в Італії, Нідерландах, ПАР, Данії та Австралії.

Станом на понеділок, 21 грудня, з'явилася інформація, що мутований вірус знайшли також і в Україні. Принаймні про це в ефірі телеканалу "Україна 24" повідомив інфекціоніст Віктор Петров.

"Один з таких прикладів — мій пацієнт Микола. Він заробітчанин, їздить з України до Чехії й назад. І він уже перехворів на новий штам, про який заявила Велика Британія. Коли йшлося про верифікацію цього, то Україна не має можливості ідентифікувати цей вірус у масовому тестуванні. Але люди, у яких є страховка в країнах ЄС, можуть визначити вже мутований вірус. І таким чином мені вдалося підтвердити, що на Закарпатті вже є випадки інфікування новим штамом вірусу", — сказав він.

Щоб ситуація з поширенням небезпечного вірусу не вийшла з-під контролю, влада Британії прийняла рішення посилити карантинні обмеження, які планували послабити в честь новорічних свят.

Так, з неділі, 20 грудня, в Лондоні і на південному сході Англії прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон ввів новий, четвертий рівень обмежень у зв'язку з появою нового штаму коронавірусу.

Про введення жорстких карантинних заходів також оголосили глави урядів Уельсу та Шотландії. В'їзд і виїзд з Шотландії на різдвяний період заборонені. В Уельсі скасовуються різдвяні урочистості, на всій території вводиться локдаун.

Таким чином в Британії на два тижні заборонена робота кафе і ресторанів, обмежені пересування між регіонами і виїзд за кордон без поважних причин, закриваються магазини, крім продуктових і тих, які торгують товарами першої необхідності. Громадянам заборонили запрошувати гостей на Різдво, спілкуватися жителям різних домогосподарств можна буде тільки один на один і на вулиці, людей просять якомога більше часу проводити вдома.

Чому VUI активніше передається

Мутації тієї частини вірусу, яка робить його інфекційним, можуть змінити спосіб взаємодії вірусу з клітинами людини. Однак поки медики не знають механізм збільшення цієї передачі. Докази свідчать, що рівень зараження в географічних районах, де циркулював цей конкретний штам, ріс швидше, ніж очікувалося, і моделюючі дані показали, що цей варіант має більш високу швидкість передачі, ніж інші варіанти поточного обороту.

Фото: pixabay.com

Британські медики зазначили, що всі віруси з часом мутують і нові варіанти з'являються регулярно, а тому коронавірус не є винятком.

"Минулі спостереження з використанням генетичних даних свідчать про те, що цей варіант з'явився у вересні 2020 року, а потім циркулював на дуже низькому рівні серед населення до середини листопада. Збільшення кількості випадків, пов'язаних з новим варіантом, вперше виявилося в кінці листопада, коли експерти досліджували, чому рівень зараження в Кенті не падає, незважаючи на національні обмеження. Потім ми виявили скупчення, пов'язане з цим варіантом, яке швидко поширюється в Лондоні і Ессексі", - зазначили в британській Службі суспільної охорони здоров'я.

Світ знову закривається

Через спалах мутованого вірусу ряд країн вирішили припинити авіасполучення з Великобританією. Першою на кілька днів обмеження ввела Бельгія. Ще з півночі 20 грудня авіа- і залізничне сполучення між країнами було призупинено. Попередньо заборона розрахована на 24 години, але ймовірно буде продовжена. На дві доби припинено сполучення у Франції та Італії. На невизначений термін закрито авіасполучення з Британією в Австрії.

У Нідерландах, де вже виявлено випадок інфікування новим штамом, заборону ввели з 20 грудня по 1 січня. Також нідерландська влада розглядає можливу заборону іншого транспортного сполучення з Британією.

Тим часом канцлер країни Ангела Меркель має намір домагатися закриття всіх кордонів ЄС для британців з опівночі 21 грудня до 6 січня. Зараз в Німеччині поліція отримала наказ посилено контролювати людей, що прибувають з Великобританії і ПАР.

Крім того, авіасполучення в Великою Британією закривають Швейцарія, Туреччина, Ізраїль, Саудівська Аравія, Аргентина, Чилі, Іран, Колумбія і Марокко.

Опівночі з 22 грудня заборона на авіаперельоти з Великобританією вводиться і в Росії.

Що стосується України, то за даними видання Obozrevatel, українська влада планує обмежити авіасполучення з країнами, де виявили новий мутований штам коронавірусу до 1 січня 2021 року. Відповідне рішення вже напрацьовано, його ухвалять у найближчі дні.

Фото: pixabay.com

А що з вакцинацією?

Як відомо, такі країни, як Великобританія, США і Канада вже почали масову вакцинацію населення від коронавірусу. Однак з появою нового, більш заразного штаму, постало питання, а чи зможе розроблена вакцина захистити від мутованого вірусу.

На даний момент VUI - 202012/01 активно вивчається, але при цьому італійські фахівці вже заявляють, що розроблені вакцини проти коронавірусу, працюють і проти нового виду COVID-19.

Вчені уточнюють, що всі провідні вакцини викликають імунну відповідь організму на існуючий спайк-білок коронавірусу. Вони налаштовують імунну систему на те, щоб вона атакувала різні складові вірусу, а це значить, що, навіть незважаючи на те, що частина шипа мутувала, вакцини як і раніше будуть ефективні.

А за словами міністра охорони здоров'я Німеччини Йенса Спана, консультації з європейськими країнами та Інститутом Роберта Коха привели до висновку, що мутація "не впливає на вакцинацію, і це було б дуже і дуже хорошою новиною".

Втім, побоювання, що вірус може мутувати настільки, щоб обійти існуючий імунний захист, існують. Це можна порівняти з вірусами грипу, які мутують так швидко, що вакцина від нього повинна змінюватися до початку кожного сезону, щоб зберегти ефективність. Ймовірно, що і вакцина від коронавірусу повинна буде оновлюватися разом з появою нових штамів.

Разом з тим в ВООЗ попереджають, що мутований вірус більш заразний, але при цьому не небезпечніше інших. У той же час спосіб, боротьби з інфекцією залишається таким же: потрібно уникати тісного контакту з іншими людьми, мити руки, носити маску.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів