RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Підхід до вакцинації у нас провалили, тому що це війни - лікар-інфекціоніст

Вадим Арістов - про вакцини і вакцинацію

Вадім Арістов коронавірус covid-19 інфекціоніст Вадім Арістов Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

У Великій Британії, США та Канаді вже стартувала вакцинація населення від коронавірусу. Україна також очікує першу поставку вакцин за програмою COVAX. Але згідно з опитуваннями, близько 40% українців відмовляються вакцинуватися навіть безкоштовно. Чому так відбувається, і як влада може вирішити проблему з антивакцинаторами, в ефірі Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV розповів лікар-інфекціоніст і стратег ВАДИМ АРІСТОВ.

- Експерти кажуть, що Україна має готуватися до вакцинації, але ми лише зараз почали робити якісь базові речі, щоб покрити ці потреби. Чого чекати від вакцинації, та коли вона розпочнеться в Україні?

- Підхід до вакцинації у нас завалений дуже давно. Це почалося не тільки за попередньої влади, а ще перед ними, коли були інформаційні війни між парламентським комітетом та МОЗ. У кожного були свої лобійовані компанії.

Звичайно, це інформаційні війни. Вони спаплюжили розуміння громадськості про те, що таке вакцина, як вона працює, і чому її потрібно використовувати для власної родини. Тому цим треба буде займатися. І займатися не просто чиновниками та засіданнями, а займатися серйозними комунікаційними підходами.

- А чи не почалася в нас уже війна з цією вакциною, якої ще навіть немає на 100%? Ми знаємо, що у Великій Британії вже безкоштовно вакцинують, США вакцинують, в Росії зараз заявляють про свою вакцину. А ми чуємо про те, що вакцинація - це чипізація населення, це вишки 5G. Чи не почалася вже ця війна на такому рівні, що навіть народні депутати кажуть про те, що не варто вакцинуватися?

- Це одвічна боротьба добра та зла, знання та невігластва. На жаль, із розповсюдженням соціальних мереж кожна, вибачте, прибиральниця може стати популярним блогером. Її думка, яка не базується на тривалій освіті, буде важити, як і думка науковця.

- Це так, але якщо це заявляють на рівні депутатів, що зараз би мала зробити влада України? Чи мав би міністр охорони здоров’я вийти та зруйнувати міфи, докладно розповісти про ці вакцини, які є?

- Давайте розрізняти гілки влади. Є законодавча влада, і народні депутати можуть нічим не відрізнятися від прибиральниці. Вони - представники народу. У певній пропорції їхній рівень відповідає середньому рівню народу.

Звичайно, є виконавча влада, і ось там мають бути технократи. Так ось, і міністр, і міністерство, і військові, бо це питання національної безпеки, давно вже найняли серйозні комунікаційні компанії. І відповідно вже будувався бренд захисної вакцинації.

Що таке бренд? Це наше розуміння в голові та в серці. Якщо серце в нас не лежить, це можна подивитися за нашими соціальними опитуваннями. У США близько 20% громадян проти вакцинації, а ось у країнах пострадянського простору - біля 60%.

- У нас 40% громадян відмовилися б вакцинуватися від коронавірусу навіть безкоштовно.

- У Російській Федерації десь 59% не довіряють вакцині. В кожній країні своя історія, однак це все епічний фейл. Тобто наука у нас перестала важити суттєво, як це повинно бути.

- Виникає парадокс. З одного боку, наука важить не суттєво, бо в нас багато блогерів та диванних експертів, які комунікують із суспільством. З іншого - у нас немає комунікації з суспільством від парламенту, уряду, високопосадовців.

- Погоджуюсь. Тут проблема не в блогерах та диванних експертах, а у відсутності адекватних в уряді, тому що закриті соціальні ліфти. На жаль, дуже багато посад отримуються завдяки певному кумівству чи зв’язкам. Звичайно, це негативний відбір.

Позитивний відбір відбувається шляхом міграції. З моїх міжнародних навчальних курсів люди вже давно працюють у США чи Великій Британії. Це важко і з цим потрібно щось робити. Їх потрібно залучати назад, прискорювати розвиток наших сучасних експертів та лідерів думок з медицини, щоб вони користувалися довірою. Можливо, вони навіть користуються довірою. Їм просто потрібно дати достатній медіа-вплив.

- Як людей змусити вакцинуватися, і хто б мав отримати вакцину в першу чергу?

- Це питання не до комунікації, а до штабної роботи. Коли партії хочуть перемогти, в них чомусь дуже добре ця робота ставиться. Одразу створюється правильний штаб, у якому працює безліч людей з різними функціями, зокрема, комунікаційними.

Це дуже правильно порівнювати з новою поліцією. Коли був задум, що потрібно швидко вивести нових поліцейських, набрати, навчити, одягнути, налагодити всю їхню патрульну роботу - то це правильно зробили. Взяли гроші, найняли проектну організацію, і ці 500 людей працювали 3-4 місяці, аби це запустити. Тобто створили корову - корова дала молоко.

Без корови молока не може бути. Тобто парламентські комітети та різні депутати своїми заявами корову не створюють. Вони просто кажуть, що потрібне молоко. Однак для цього над коровою треба тисячі годин працювати.

- Молоко - це, я так розумію, вакцини. Нам ось цього “молока” на 8 млн доз вистачить на який період?

- Молоко в моїй метафорі - це не вакцина, а саме інфраструктура розподілення, якої у нас немає.

Нагадаю жахливий кейс, коли Канада нам безкоштовно подарувала вакцину від поліомієліту, і уряд її просто зіпсував. Це сталося тому, що не було цього ланцюжка: отримання, розмитнення, розвезення, ведення всіх необхідних документів, підключення обласних та регіональних чиновників до її розподілу.

Фото: pixabay.com

- Хто за це має відповідати - за цей шлях вакцини? Щоб не сталося такого, що ці перші 8 млн доз вакцини зіпсуються в дорозі.

- Відповідати має та структура, в якої є достатньо грошей для того, щоб створити цей штаб. Це може бути Національна служба здоров’я, хоча можна сказати, що вона відповідає тільки за лікарні. Це теж в принципі питання лікарень, тому що в Америці і Британії вакцинують, здебільшого, лікарні. Це може бути Центр громадського здоров’я. Це більш фазова структура, однак вона маленька. Там більшість грошей виведені до інших грантових організацій, які виконують за неї функції. Це може бути МОЗ. Однак ми бачимо, як міністерство весь цей рік бореться з епідемією.

- Тобто це є кому зробити? Яка з цих структур цим зараз займається, що вам відомо?

- Це нікому зробити. Я назвав таблички, за ними мають з’явитися умовні 300 людей, які будуть кілька місяців працювати лише над цим.

- Теоретично, вони можуть цим зайнятися, але людей цих немає.

- Так, цих 300 людей немає. Щоб у США почалася вакцинація, над цим півроку працювали військові разом із фармацевтами. Спеціально була створена урядова програма під особистим контролем Трампа. Вони щотижнево засідали та спілкувалися. Трамп навіть довірених людей зі своєї родини вивів туди, щоб тримати це на контролі.

У нас цього поки не видно. А якщо його не видно, то його немає.

- Де будуть брати гроші, щоб купити вакцину? Коли це будуть робити, вже шукають якісь шляхи?

- Я не бачу, щоб зараз до вакцинації готувалися медичні установи. Це найважливіше, тому що врешті-решт важливо, щоб вранці понеділка, умовно, заїхав цей контейнер з вакциною, і медсестра Марія Іванівна розуміла, як його відкривати, де він буде стояти, який режим утримання та інше.

У США кілька разів проводили репетиції, тому що ці вакцини є дефіцитними. Відповідно, військові мають їх охороняти. Є секретні місця в лікарнях, де вони зберігаються, з відеоспостереженням. Рух цієї машини з хладогеном відслідковується кількома датчиками: освітлення, GPS, температура. Від аеропорту всі маршрути продумані. Наступного дня до цих машин приїздить контейнер з додатковим сухим льодом. Окремо закуповуються всі необхідні витратні матеріали для лікарень.

Важливо мати реєстри, потрібно знати, хто та коли буде приходити, і вони повинні прийти двічі. Треба зареєструвати, що людина отримала цю дозу сьогодні, і щоб вона не забула за 3 тижні прийти за наступною. Потрібно не переплутати, якою буде наступна доза. Ці всі речі - операційні. Вони вимагають дуже чіткої операційної роботи, як в армії.

- У нас є потужності для доставки та зберігання вакцини в лікарнях та амбулаторіях?

- У нас є справді хороші лікарі та медсестри. Вони вміють вакцинувати, можуть вивчити всі інструкції, як працювати з новою технологією. Однак у них зараз є купа іншої роботи. Справді, є там лікарні, які сильно не завантажені, і після 13-ї години їм вже нічого робити. Але ж великі міські лікарні зайняті іншою операційною роботою. Відповідно, треба налагоджувати всі ці графіки: кому працювати над вакцинацією, а кому - над пацієнтами.

В першій черзі на вакцинування взагалі-то повинні бути медики. У США всередині лікарень опрацьовують графіки, аби не виявилося, що вони провакцинували всіх медиків, а вони потім два дні лежать з температурою, головним болем і не спроможні надавати допомогу.

Фото: pixabay.com

- Ми розуміємо, що вакцини мають зберігатися за температури -70 градусів. Чи є в нас ці апарати, адже зараз в нас немає і кисню? Чи поставки вакцини йтимуть одразу з цим апаратом?

- Температура -70 потрібна лише для вакцини Pfizer, яка зараз першою в світі розпочала вакцинацію. Вакцина від AstraZeneca пішла на додаткові дослідження через збій. За кілька тижнів вони, мабуть, завершаться. Російська вакцина, хоч нею і щеплюють, поки не має результатів третьої фази.

Тобто фактично ми маємо лише одну вакцину, і вона справді вимагає температури -70. Це ультрахолодний ланцюжок, його в Україні справді дуже важко побудувати. Його можна побудувати шляхом маленьких швидких доставок. Там є спеціальні контейнери, які 10 днів можуть існувати без глибоких фрізерів.

- Про російську вакцину. Тамтешній міністр охорони здоров’я заявив, що вона вже знаходиться в усіх регіонах країни. Проте відмовляються робити собі щеплення і медики, і студенти. Вони підроблюють і купують довідки. Чому б голові держави не прищепитися та не подати приклад? Чому на українських каналах так рекламують російську вакцину, переконують в тому, що вона діє, а ніхто з влади Росії ще нею не щепився?

- Я не можу відповісти, чому Путін не хоче робити щеплення. Є різні чутки про його друзів, які роблять, але це все чутки. В нашій державі буде серйозний вибір десь у лютому, коли можуть до кінця відбутися дослідження AstraZeneca, Moderna та російської вакцини. І далі президент має запитати в людей, які ведуть перемовини щодо поставок, коли буде вакцина. Якщо ті вакцини, які мають добрі результати, прийдуть лише в кінці року, а неперевірені на 6-8 місяців раніше, то це буде питання стратегічне. Чи можемо ми залишити населення без вакцинації на 8 місяців?

- Партія "Голос" презентувала план заходів для уряду щодо першочергових кроків вакцинації населення. Що треба було б додати чи забрати з цього плану?

- Будь-яка подібна ініціатива - це дуже добре. Вона підвищує обізнаність. А взагалі з комунікаційними можливостями партії "Голос", мабуть, це буде почуто краще, ніж від експертів. Тут все правильно кажуть стосовно того, що медиків треба готувати до вакцинації. Щодо проведення вакцинації волонтерами, з цим я ніяк не можу погодитися. Фактично вакцинацію можна порівняти з операційним втручанням. Під час вакцинації людина може за хвилини померти.

- Уже були такі випадки серед алергіків.

- Тому не треба це вдома як попало вводити. Мають бути спеціальні кабінети, які є в медичних установах, та спеціально навчені люди, які можуть надавати серцево-легеневу реанімацію, вводити правильні лікарські речовини з правильною концентрацією та частотою для підтримки життєдіяльності до приїзду швидкої допомоги. Вона теж, можливо, знадобиться.

Тому мова має йти про те, щоб підготувати медичну інфраструктуру. Волонтери у нас завжди виконували логістичні підходи, комунікаційні, бази даних тощо. Але питання, де наші військові? В нормальних країнах це виконують військові, які в принципі в нас стали більш готовими до будь-яких подій за часи війни. У нас є РНБО, яка дуже активно інформаційно присутня в цій темі, але мала б за цей час показати, на що вона спроможна для керування такою операцією. Насправді, якщо не буде ніяких зрушень з боку міністерств, військових та інших, то доведеться це виконувати волонтерам.

Вантажівка НацгвардіїФото: Апостроф / Александр Гончаров

- В Італії будуть видавати вакцини на руки. Це не та вакцина, яка вимагає зберігання при температурі -70. У США зробили інакше, там бояться чорного ринку вакцин, тому людина може отримати вакцину лише за документами. Чи може бути таке в Україні?

- Швидше за все, мова йде про отримання щеплення в плече, а не коробочку в рюкзак покласти і піти додому. Ти вдома, звичайно, можеш собі цю ін’єкцію зробити, але якщо буде анафілаксія, до тебе навіть швидка не встигне доїхати. Тому це треба робити під наглядом.

Що стосується будівель для вакцин, то багато країн робили таке ж і в попередні місяці, коли вони також ставили додаткові місця для забору біоматеріалу на тест. Потрібно будувати нову інфраструктуру. І нам треба цьому вчитися, тому що ми, на жаль, нічого суттєво нового за цей рік для епідемії не побудували.

- У світі вже були випадки смертей серед людей з алергією, тому алергіків зараз не вакцинують. Але там немає паніки та відмов від вакцинування. Натомість в Україні ми мали проблеми з кором, коли батьки відмовлялися щеплювати дітей. Як тут бути? Як вселити в людей віру, що це на благо?

- Для цього потрібні ті ж соціальні ліфти. Якщо не впоралися грантові організації, які відповідали досі за комунікаційні кампанії щодо кору та дифтерії, то, мабуть, вони не настільки фахові, щоб цим займатися. Є для цього в Україні дуже сильні рекламні агенції, які отримують канських левів, які знімають певну комунікаційну продукцію для Apple. Відповідно, треба залучити професіоналів, створити прозорий тендер і брати не за дружбою чи традицією.

Потрібно оголосити тендер і взяти людей із бізнесу, які просто виконають для уряду поставлене завдання - підвищити обізнаність. Рекламники та люди, які працюють в маркетингу, розуміють, що для цього повинен комунікувати лікар. Повинна комунікувати людина, яка сумнівалася, але в неї трапилася якась трагічна подія, і вона переконалася в іншому. Треба задіяти всі почуття разом із науковою інформацією.

- Ця пандемія зіграла в плюс для української медицини чи в мінус?

- На жаль, тут так само, як і з військовими. Будь-яка війна грає не в плюс, тому що одразу зсуваються пріоритети. Усе фінансування та додаткове устаткування туди рухається, однак ми поки що до кінця цього результату не отримали. Навіть якщо ми говоримо про ті 4 млн людей, яких вакцинують безкоштовно, має бути зовсім інша пріоритизація, ніж у нас є.

У нас перш за все йдуть медики, військові, поліція. Це, на мою думку, досить хибний пріоритет, тому що в західних країнах першими йдуть особи похилого віку в домах для літніх людей. Ось їх треба порахувати, створити зараз цей реєстр. Якщо хтось з них підхопить вірус, то вони помруть. Це просто вирок. Поки ми будемо шукати додаткове фінансування на кінець року, ці люди його просто не дочекаються. А от поліцейські дочекаються.

Читайте також

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр