RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

10 травня

9 травня

Всі новини

Частину українців будуть прищеплювати вакциною CoronaVac: всі подробиці про препарат

Перша поставка китайської вакцини CoronaVac виробництва компанії Sinovac Biotech затримується. Українська компанія "Лекхім" попередила, що поверне повну вартість контракту державі в разі порушення графіку.

Про це повідомляє експертна організація StateWatch, яка провела аналіз умов угоди на постачання вакцини.

30 грудня 2020 року Україна заплатила за майбутню поставку 1,9 мільйона доз китайської вакцини від COVID-19 CoronaVac аванс 964,3 мільйони гривень. Договір було укладено між державним підприємством "Медичні закупівлі" та приватною компанією "Лекхім". Умовами договору передбачена 100% передплата з можливістю її повернення в повному обсязі у разі порушення графіку поставки товару.

Перша поставка вакцини має відбутися не пізніше 31 березня 2021 року у розмірі 700 тис доз протягом 30 календарних днів з дати реєстрації продукції одним з компетентних органів США, Великої Британії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, Китаю, Ізраїлю, Індії, Мексики, Бразилії чи ЄС. Або з дати отримання перекваліфікації ВООЗ.

Друга поставка вакцини у розмірі 1,2 млн доз - протягом 90 календарних днів з дати реєстрації продукції, але не пізніше 31 травня 2021 року.

У листі від 3 лютого 2021 року, передає Reuters, український імпортер просить владу України дозволити відкласти терміни поставок першої партії вакцини до квітня. Компанія "Лекхім" послалася на затримки з отриманням експортної ліцензії від уряду Китаю і пізнє прийняття Верховною Радою закону про прискорену держреєстрацію вакцин. Компанія також попросила змінити узгоджені кордони ефективності вакцини.

Що відомо про вакцину

Вакцина CoronaVac від китайської компанії Sinovac Biotech - це інактивована вакцина, яка створена на основі "мертвих" клітин коронавіруса SARS-CoV-2. Україна уклала з компанією контракт на поставку 1,9 млн доз. Щеплення китайською вакциною будуть проводитися двічі внутрішньом'язово з інтервалом 14 днів.

Препарат зберігається при температурі від +2 до +8 градусів.

Використання CoronaVac дозволене в Китаї, Туреччині, Бразилії, Уругваї, Індонезії, Колумбії, Азербайджані, Чилі, Лаосі, Болівії. Клінічні випробування вакцини CoronaVac проходили в трьох країнах і показали різні результати. У Бразилії ефективність склала - 50,34%, в Індонезії - 65,3%, в Туреччині - 91,25%.

Як повідомляв "Апостроф", президент Володимир Зеленський під час відкриття Всеукраїнського форуму "Україна 30 Коронавірус: виклики і відповіді" 8 лютого заявив, що Україна домовилася про постачання вакцин від COVID-19 виробництва Pfizer, Sinovac, AstraZeneсa і Novavах.