RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Всі - на дієту: які продукти подорожчають у 2021 році

Подорожчання продуктів викликано поганим врожаєм минулого року

Подорожчання продуктів викликано поганим врожаєм минулого року Фото: УНІАН

Через неврожай у 2020 році в Україні подорожчали майже всі продукти харчування. "Апостроф" розбирався, що буде з цінами на продовольство в 2021 році.

Початок 2021 року для багатьох українців став неприємним сюрпризом в плані зростання цін на деякі продукти харчування. Якщо під час свят і відразу після них торговельні мережі робили непогані знижки по окремих групах товарів, то до кінця січня стало зрозуміло, що період щедрості закінчився.

Подорожчання спостерігалося і в кінці минулого року, зокрема, хліба, що було пов'язано з не дуже хорошим урожаєм зернових.

Крім того, в 2020-м продовжували зростати ціни на гречку, цукор, а до кінця року злетіли ціни на молочну продукцію та яйця.

У розмові з "Апострофом" радник зі стратегічного розвитку Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", екс-глава Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Володимир Лапа зазначив, що пік подорожчання молочної продукції припадає саме на грудень-січень, оскільки в цей час традиційно падає виробництво.

Член "Економічної дискусійного клубу" Олег Пендзин відзначає залежність цін практично на всі продукти харчування від ситуації з урожаєм зернових.

"Це (неврожай, - "Апостроф") інспірувало зростання цін практично на всю палітру крім овочів, тобто на те, де в якійсь мірі присутнє зерно як складова. Це - хліб, хлібобулочні і макаронні вироби, крупи, а також курятина, яйця - адже у вартості яйця 60% складають комбікорми", - сказав він в коментарі виданню.

Усе по трохи

Але що буде з цінами на основні продукти харчування далі?

"Навесні очікується подорожчання зернової групи, овочів і фруктів", - говорить Володимир Лапа. За його словами, зростання цін складе приблизно 7-8%.

Експерт також прогнозує подорожчання м'яса на 5-10% через збільшення цін на корми.

Тобто, якщо сьогодні куряче філе в супермаркеті коштує близько 75 гривень/кілограм, то через кілька місяців воно буде продаватися вже за цінами від 79 до 83 гривень/кілограм. Відповідно, ціна свинини зросте з нинішніх 120 гривень до 126-132 гривень.

Якщо дивитися в більш віддалену перспективу, то ціни на м'ясо і, особливо, на м'ясну продукцію зростуть ще значніше.

"Ковбаса, сосиски, сало і т.д. потенційно додадуть до 40% від поточної вартості", - сказав в коментарі "Апострофу" аналітик компанії "Центр біржових технологій" Максим Орищак. Таке подорожчання він пов'язує зі зростанням цін не тільки на зерно, а й енергоносії, зокрема, бензин.

Знову звернімося до арифметики: якщо взяти за основу нинішню середню вартість сосисок 100 гривень/кілограм, то отримаємо до кінця року ціну 140 гривень.

За словами експерта, також очікується деяке подорожчання яєць, хліба, молочної продукції, проте зростання цін буде стримуватися низьким споживчих попитом через тривалу пандемію коронавірусу та його економічних наслідків для більшості громадян: "Перспектива втрати робочих місць, зростання комунальних платежів, слабкості банківського сектора, за рахунок чого неможливо розраховувати на депозитні накопичення, створюють умови, за яких сім'ї повально скорочують бюджет на продукти харчування".

Фото: pixabay.com

Серпом по яйцях

Подальше подорожчання яєць в 2021 році цілком ймовірно, хоча, як зазначає Володимир Лапа, потенціал підвищення цін на них після різкого зростання в минулому році досить обмежений.

Як розповів Олег Пендзин, Україна є великим експортером яєць до Європи, а тому внутрішні ціни на них залежать від ситуації з експортом. Він нагадав, що на початку 2020 року на українських птахофабриках виявили пташиний грип, в результаті чого продажі на зовнішні ринки значно впали. Як наслідок - ціни в Україні пішли вниз, навіть перед Великоднем (минулого року в торгових мережах яйця нерідко продавалися по 15 гривень/десяток, тобто більш ніж удвічі дешевше, ніж зараз).

Однак експортний карантин закінчився восени минулого року, після чого, як було сказано вище, яйця прогнозовано почали дорожчати.

Зараз десяток курячих яєць в роздробі коштує 35-36 гривень, хоча можна "постаратися" і знайти за 40 гривень. "Все залежить від упаковки - якщо ви хочете упаковку з голограмою, то буде і по 50 гривень", - говорить Олег Пендзин.

За словами експерта, перед Великоднем, а він в нинішньому році припадає на 2 травня, з цінами буде "невеликий ажіотаж", а до літа в порівнянні з нинішніми цінами додадуться 3-4 гривні на десятці.

Таким чином, з цього випливає, що в середині року вартість яєць, досягне 40 гривень/десяток (а то, що сьогодні і так коштує 40 гривень і більше, подорожчає ще істотніше).

Що стосується осені, то поки прогнозувати ціни, не тільки на яйця, складно, тому що вони, знову-таки, будуть залежати від врожаю - тепер уже 2021 року.

Овочі, фрукти, інші продукти

Олег Пендзин згоден з колегами, що в найближчі місяці мають зрости ціни на овочі: "До літа вони подорожчають на 30-40%, тому що на ринку їх буде менше - у нас проблеми зі сховищами".

У зв'язку з цим активізується імпорт, зокрема, картоплі, який, за словами експерта, в цю пору року надходить до нас з Туреччини та Єгипту (пік імпорту картоплі з Білорусі традиційно припадає на вересень-жовтень, при цьому далеко не факт, що через погіршення відносин двох країн він буде на колишньому рівні).

Фото: pixabay.com

Таким чином, якщо сьогодні можна купити кілограм картоплі за 11-15 гривень, то влітку він цілком може коштувати 15-20 гривень.

А ось гречка, швидше за все, сильно не подорожчає: "Вона знаходиться зараз на піку купівельної спроможності". За словами Пендзина, можна очікувати зростання цін на гречку в межах індексу інфляції (за прогнозами, вона складе 6-7%).

Зробимо розрахунок. Будемо виходити з того, що гречка зараз коштує 40-45 гривень/кілограм, відповідно, до кінця року можна очікувати цін на рівні 42-48 гривень/кілограм. Якщо, звичайно, не розглядати преміум-клас по поточній ціні 60, а то й усі 70 гривень/кілограм.

Ласунам на замітку

Ну і, нарешті, хліб. Експерти прогнозують зростання цін на цей продукт на рівні від 8% до 10%. При цьому багато що залежатиме від врожаю 2021 року.

Так, батон хліба ціною 15 гривень сьогодні буде коштувати до літа 16-18 гривень, буханець вартістю 20 гривень подорожчає до 22 гривень.

Олег Пендзин відзначає, що пекарі навряд чи будуть сильно піднімати ціни на хліб, особливо на соціальні сорти. Однак вони перекладуть свої витрати на продукти преміум-класу, зокрема, на випічку і торти, ціни на які виростуть вже в середині року на 50%.

Що це означає для любителів солодкого? А то, що їх улюблені торти, які вони сьогодні купують за 300 гривень, будуть коштувати 450 гривень, а кондитерські вироби ціною в 500 гривень подорожчають аж до 750 гривень.

Але, як то кажуть, в усьому треба шукати позитив. Таке подорожчання може стати додатковим стимулом для тих, хто хоче сісти на дієту - адже тепер їм потрібно буде рахувати не тільки калорії, але й гроші.

Читайте також

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК