RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Скандаль або плати: як держава "кинула" інвалідів на карантині

Оформити інвалідність - фактично нездійсненне завдання

Оформити інвалідність - фактично нездійсненне завдання Фото: Getty Images

"Соціальний захист осіб з інвалідністю полягає в пенсійному забезпеченні, нарахуванні компенсаційних і державних допомог, отриманні пільг і відповідних соціальних послуг". Про це йдеться на сайті Міністерства соціальної політики. Однак в реальності домогтися нарахування державної допомоги і оформити групу по інвалідності в Україні в період карантину - це бюрократичний квест, який практично неможливо виконати. Тим часом, для багатьох людей допомога по інвалідності часто стає одним з основних джерел існування, адже знайти роботу при обмежених фізичних можливостях в Україні не так то просто. Чому держава забула про соціальну підтримку осіб з інвалідністю, розбирався "Апостроф".

Немає госпіталізації - немає групи

Навесні минулого року, коли уряд запровадив карантин, в Мінсоцполітики гордо відрапортували, що всі соціальні виплати, зокрема і по інвалідності, будуть перепризначатися українцям автоматично "без заяв і будь-яких документів".

І цей механізм дійсно працював. Але тільки для тих, хто вже мав групу по інвалідності, оформлену ще до карантину. Якщо ж необхідність оформлення групи виникає під час карантину, то, швидше за все, це не вийде зробити. Давайте розбиратися.

Читайте: "Це просто насмішка": українці масово скаржаться на "копійчане" підвищення пенсій в березні

Згідно з постановою уряду №1317 від 2009 року, щоб вперше оформити групу по інвалідності і мати право на отримання допомоги, необхідно пройти медико-соціальну експертну комісію (МСЕК), яка визначить ступінь обмеження життєдіяльності особи з інвалідністю, тобто надасть групу.

Але справа в тому, що напрямок на МСЕК дає лікарня "після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів". Іншими словами, щоб пройти МСЕК і отримати групу по інвалідності, потрібна госпіталізація. Але!

Відповідно до "карантинної" постанови Кабміну №1236, державним і комунальним установам заборонено проводити планові госпіталізації. А немає госпіталізації - немає направлення на МСЕК. А немає направлення на МСЕК - немає групи. А немає групи - немає допомоги і пільг.

Що ж робити?

У Мінсоцполітики є спеціальна "гаряча" лінія для консультацій людей з інвалідністю, яка "покликана сприяти дотриманню прав людей з інвалідністю".

"Порядок при призначенні групи по інвалідності залишається незмінним, навіть з огляду на те, що зараз карантин. На початку карантину урядом було ухвалено рішення про підтримку осіб з інвалідністю, які вже мали групу. Для них перепризначення соціальних виплат стало автоматичним. Інша справа, якщо ви вперше звернулися. Автоматичного перепризначення тут бути не може. Зверніться краще в департамент охорони здоров'я в вашому місті. Можливо, ви можете звернутися до МСЕК пізніше, коли буде відновлено роботу комісій", - пояснили "Апострофу" на "гарячій" лінії.

Насправді, в деяких регіонах України робота МСЕК і не зупинялася, а просто перейшла в дистанційний режим. Але знову ж таки, навіть на дистанційці МСЕК працювали з українцями, у яких вже була оформлена група. Разом з тим, оформлення статусу вперше через процедуру госпіталізації ніхто не відміняв.

Коли ж настане це "пізніше", після якого заклади охорони здоров'я увійдуть в звичний ритм роботи - сказати важко. Більш того, для багатьох хворих, які потребують соціальної підтримки, "пізніше" може так і не настати. Наприклад, онкохворий пацієнт може стати непрацездатним в останні півроку-рік свого життя. І, не маючи можливості оформити групу, він буде позбавлений навіть мінімальної допомоги від держави для полегшення своїх страждань.

А скільки ще триватиме пандемія коронавірусу, стільки, очевидно, і діятиме заборона на планову госпіталізацію.

"Звертайтеся до свого сімейного лікаря, тому що в одних випадках стаціонар не потрібен, все залежить від ваших показань, а в інших випадках вони роблять стаціонар на дому і обстеження в амбулаторних умовах. Стаціонар зараз не завжди працює в такій класичній формі, як було раніше. Вирішуйте ці питання зі своїм сімейним лікарем", - пояснили "Апострофу" у столичному департаменті охорони здоров'я.

Виходить, що пройти госпіталізацію і отримати направлення на МСЕК можливо, не виходячи з дому? Не зовсім. Самі сімейні лікарі дивуються, як можливо організувати стаціонарне лікування в домашніх умовах.

"Я вперше чую щодо домашнього стаціонару, - каже "Апострофу" сімейний лікар Владислав Ващенко. - Якщо для оформлення групи, то все одно ж потрібна лікувально-консультативна комісія (ЛКК). Людину повинен оглянути не один фахівець з цієї комісії, а потім з цього висновку відбувається виписка документації для оформлення інвалідності. Максимум, що може входити в домашнє лікування - це спостереження за пацієнтами після перенесеної хвороби, наприклад, інсульт. У такому разі сімейний лікар може консультувати на дому, але все одно ми потребуємо консультацій і інших фахівців".

Так що робити? Як же оформити групу?

Потрібно платити

"Лікарні практично закриті. Якщо підходити суто за законом, то виходу немає, - нарікає заступник голови центрального правління УТОС (Українське товариство сліпих, - "Апостроф") Михайло Новосецький, коментуючи ситуацію "Апострофу". - Питання може вирішитися тільки через скандал. З одного боку, формально, ми маємо право на отримання допомоги по здоров'ю. Але коли приходиш в відділення, там кажуть, що планове лікування тільки після коронавірусу. А коли він закінчиться, один Бог знає".

Втім, вихід все ж є, але коштує грошей. Згідно з "карантинною" постановою уряду, планову госпіталізацію заборонено проводити державним і комунальним установам охорони здоров'я. А ось приватним медзакладам ніхто нічого не забороняв.

"Дійсно, є приватні клініки, в які можна записатися на госпіталізацію, але там один день перебування коштує близько 7 тисяч гривень. І це тільки перебування в палаті, не рахуючи ліків. Далеко не кожному це по кишені", - додає Новосецький.

"Приватні клініки, у яких є ліцензії, по суті можуть госпіталізувати. Але вартість приватної та державної клініки значно відрізняються. Виходить, просто дають заробляти приватним медичним компаніям", - додає "Апострофу" глава ГО "Правозахисна спілка інвалідів" Олександр Вознюк.

Виникає питання: а хто ж собі може дозволити госпіталізацію у приватній клініці? Люди, які потребують допомогу по інвалідності розміром у 2-3 тисячі гривень на місяць? Навряд чи.

Разом з тим, відсутність планової госпіталізації і дорожнеча послуг в приватних клініках стають благодатним грунтом для шахраїв. Так, висновок медкомісії ЛКК (звичайно ж, "липовий"), який і є підставою для направлення на МСЕК, можна придбати в мережі всього за 300 гривень.

Читайте також

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози