RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Не треба бути провидцем: після Великодня ситуація з ковідом зміниться - лікар Світлана Гук

Лікар пояснила, чого чекати з коронавірусом після травневих свят

Лікар пояснила, чого чекати з коронавірусом після травневих свят Світлана Гук Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов пообіцяв, що жорстких карантинних обмежень на Великдень не буде. Тим не менш, лікарі кажуть, що після Великодня і травневих свят піде зростання кількості хворих, а весь ефект від тривалого локдауну зійде нанівець. До того ж, через відсутність контролю з боку влади, навіть жорсткий карантин не зупинить людей від походу у парки, на шашлики та у гості, а саме так починаються ланцюжки передачі хвороби. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповіла лікар-пульмонолог СВІТЛАНА ГУК.

- Що насправді відбувається в наших лікарнях під час локдауну в Україні? Як ви оцінюєте те, як справляється медична система?

- Ситуація дуже динамічна. Кожен день я дивлюся статистику по заповненості ковідних стаціонарів у відсотковому значенні. Декілька тижнів тому була заповненість понад 100%. Ставили додаткові ліжка в коридорах. Зараз я бачу зниження заповненості майже по всіх лікарнях Києва.

Але ми вже звикли до цього хвилеподібного перебігу. Ми від цього не надто радіємо. Трошечки видихаємо і відпочиваємо, але після великодніх свят буде збільшення захворюваності. Тут не треба мати якусь там математичну освіту чи бути провидцем. Вона буде збільшуватися, а ми знову будемо на неї очікувати. На жаль, так.

- Допоможіть розібратися в тих заявах, які робив, зокрема, і пан Степанов. То він говорив, що в нас пройдено пік захворюваності, то ми знову йдемо на збільшення. Як нам зрозуміти, де в цій шкалі ми зараз знаходимося? Чого чекати? Ви кажете про пік після свят - він буде вищим за попередній?

- Наскільки високим він буде, залежатиме від активності людей та від того штаму, який зараз переважає на нашій території. Але ця хвилеподібність не говорить про те, що пандемія йде на спад. Це начебто загострення було. Ми переживали загострення, і зараз воно пішло на спад.

Але будь-які обставини можуть знову призвести до зростання захворюваності - і це очікувано. Зараз буде трошки легше, тому що локдаун має свої медичні позитивні впливи. Дійсно менше захворілих людей. Але щойно відпустимо ці гальма, знову хворітиме більше людей.

З іншого боку, керувати у свята локдауном… Я не знаю, як це можливо, люди все одно вийдуть. У нас немає якоїсь системи, яка б відстежувала чи якось карала, щоб цей локдаун дійсно виконувався. Люди підуть в парки, вони запросять гостей. І що б ти їм не казав, все одно будуть шашлики і святкування з обіймами, стукання яєць. Ми, як лікарі, розуміємо, що зараз в нас передишка та чекаємо на наступний підйом. Такі робочі моменти.

- А як відбувалося це збільшення під час минулорічного локдауну на свята? За вашим досвідом, як вдалося минулого року з цим впоратися?

- Не треба вважати, що наші дії мають дуже великий вплив. Так, дійсно зменшується кількість захворювань, але те, що відбувається після зняття локдауну, залежить не лише від того, що ми зробили. Це залежить від того, скільки людей перехворіли саме цим штамом вірусу, скільки людей мають імунітет, скільки людей вакцинувалися.

Взагалі математична модель розповсюдження вірусної інфекції має багато складових, щоб цей графік малювався. Те, що ми робимо, - це лише одна зі складових, яка розтягує цей графік і не робить його таким амплітудним. Після Різдва ми теж пережили підйом захворюваності, але, здається, це був трошечки інший вірус. Зараз ми бачимо цей британський штам, люди чутливі до нього, захворілих більше. Але ж це не тільки у нас. Взагалі-то наша крива захворюваності повторює криву захворюваності багатьох країн світу. Якщо ми бачимо, що там є якась мутація, то вона прийде і до нас.

- Ви кажете, що люди не будуть дотримуватися обмежень, навіть якщо вони будуть дуже сильними. То, можливо, немає сенсу все обмежувати?

- Обмеження – це позиція. Якщо держава каже про те, що ми маємо обмежувати, що в нас велика захворюваність – це одне. Якщо ми просто складаємо руки і кажемо, що ви все одно неслухняні, то це трошки інше.

Я вважаю, що на свята треба було подовжувати локдаун. Я розумію, що не буде ніяких рейдів і покарань. За маски, здається, жодного штрафу не було, правда ж? Але тим не менш, мені здається, що позиція має бути не виховальна. Треба оцінювати, що зараз в лікарнях заповнені 95% ліжок. Трошечки відпустіть ці гальма, і знову буде понад 100. Тут сумління кожного громадянина відіграє. Навіть у сім’ї, коли зустрічаються десять людей, то це начебто і небагато. Але кожен з них може бути тим джерелом, яке заразить всю компанію, а вона розійдеться по своїх хатах. Кожен раз саме так і відбувається. Ці свята не будуть винятком.

Читайте також

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте