RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ви ще отримуєте субсидію? Тоді ми йдемо до вас

У Кабміні вирішили ще раз перевірити одержувачів субсидій

Субсидія Фото: УНІАН

Український уряд планує піти в наступ на одержувачів субсидій. Мінсоцполітики розробило проект постанови, згідно з яким соціальні служби зможуть ходити в гості до українців, які користуються пільгами, і перевіряти наскільки справедливо розподіляється державна допомога. Як працюватиме механізм викриття недобросовісних пільговиків, і для чого Кабмін все це задумав - з'ясовував "Апостроф".

Що придумали в уряді

Відповідно до проекту постанови, перевіряти одержувачів пільг будуть співробітники Нацсоцслужби. Але не прямо. Нацсоцслужба буде проводити планові та позапланові перевірки "об'єктів державного контролю", тобто юросіб, які призначають і виплачують соціальну допомогу. Наприклад, районні управління соцзабезпечення. А ось вже в рамках перевірок об'єктів державного контролю Нацсоцслужба отримає право наносити візити безпосередньо до одержувачів пільг.

Візити одержувачів соцдопомоги можуть відбуватися спільно з представниками територіальної громади. Під час такого відвідування перевіряльники Нацсоцслужби зможуть опитувати членів сім'ї, родичів і "інших осіб".

При цьому, якщо не пустити перевіряльника додому, виплата пільг буде зупинена.

Навіщо все це потрібно

Для "перевірки повноти та достовірності поданих одержувачами соціальної підтримки відомостей, які впливають на встановлення права отримання соціальної підтримки та визначення її розміру", - йдеться у тексті проекту постанови.

Читайте: Що потрібно знати про монетизацію субсидій: відповіді на 6 найчастіших питань

Простіше кажучи, уряд вирішив провести велику ревізію одержувачів соцдопомоги і з'ясувати, наскільки справедливо вона надається.

"Держава зобов'язана контролювати використання грошей платників податків. Тому очевидно, що повинна бути система контролю. Сумнівів немає", - каже "Апострофу" перший заступник голови парламентського комітету з питань енергетики та ЖКП Олексій Кучеренко.

Однак за словами економіста Олега Пендзина, план Кабміну - ця історія не про соціальну справедливість.

"На сьогоднішній момент вже існує законодавче право соціальних органів проводити верифікацію одержувачів виплат. Просто в Кабміні зараз розробляється порядок реалізації цього закону. Проблема в тому, що у нас мало грошей для субсидій і їх ніде взяти. А в зв'язку з ростом цін на енергоносії значення субсидій зростатиме. А якщо у вас мало грошей і є побоювання, що буде багато звернень за субсидіями, що ви будете робити? Посилювати порядок надання субсидій. А як це зробити? Шляхом проведення верифікації та визначення, законно чи незаконно той або інший громадянин отримує субсидію", - пояснює "Апострофу" Пендзин.

"Ціни на комунальні послуги зростатимуть, а в бюджеті фіксована сума, тому в уряду просто немає іншого виходу, крім як скоротити кількість отримувачів субсидій. Різко зросте необхідність виплат, а в бюджеті просто немає на це грошей", - додає "Апостроф" експерт в сфері ЖКГ Сергій Дяченко.

Читайте: Як в Україні отримати субсидію при прописаних "гостях": список документів

Дійсно, курс на скорочення витрат на субсидії Кабмін взяв ще в кінці минулого року, коли передбачив в бюджеті на 2021 рік на цю пільгу 36,6 мільярдів гривень, що на 2,7 мільярда менше, ніж у 2020 році. У Мінфіні виправдовували таке скорочення зростанням мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму.

Навесні 2021 року уряд завдав ще один удар по пільгах: з 1 травня Кабмін змінив правила надання цього виду соціальної допомоги. Субсидії "обрізали" тим, хто купив квартиру, земельну ділянку або взагалі щось дорожче 50 тисяч гривень. Права на соцдопомогу позбулися і українці з депозитами понад 100 тисяч гривень, автомобілями, які "молодші" 5 років, боргами по комуналці. Такі заходи дозволили скоротити кількість одержувачів субсидії з 3 до 2 мільйонів українців.

"Постановою Кабміну вже прибрали комісії при райдержадміністраціях, які видавали субсидії направо і наліво. Посилили майновий ценз, а зараз будуть жорстко перевіряти одержувачів. Під гаслами соціальної справедливості зараз будуть істотно зменшувати кількість людей, які реально отримують субсидії", - резюмував Пендзин.

Очевидно, що квартирна верифікація забере право на субсидію у ще більшої кількості людей. За інформацією Мінсоцполітики, найпоширеніша махінація у субсидіях - недостовірні дані про склад домогосподарства і приховування інформації про зміни в домогосподарстві.

"Швидше за все, ловитимуть тих, хто здає квартири в оренду, не інформуючи державу. Це буде основна стаття скорочень", - додає Дяченко.

Втім, за словами експертів, істотних результатів економії бюджетних грошей домашні перевірки не принесуть.

"Кількість скоротиться мінімально. Кожна така спроба верифікації призводить до скорочення одержувачів в цілому по Україні не більше ніж на 50 тисяч осіб", - пояснює "Апострофу" директор спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

"По-перше, адміністрування цих походів - це буде дорого. По-друге, незрозуміло що і як саме перевірятимуть", - додає Кучеренко.

Між законом і необхідністю

Але залишається найголовніше питання: чи мають право пільговики просто не пускати на поріг перевіряльників? За словами експертів, таке право безумовно є, але тоді субсидію просто заберуть.

А чи законно це? Справа в тому, що весь механізм і порядок надання субсидій регулюється не законом, а підзаконними актами уряду. Таким чином, як уряд напише в постанові, такі правила гри і будуть встановлені. І апелювати до закону не вийде, адже відповідного закону просто немає.

Читайте: Відмова в субсидії: які три категорії українців можуть залишити без доплат

"У нас давно назріла необхідність в ухваленні закону про субсидії. А зараз у нас все на рівні постанов Кабміну. І тут складно відповісти, чи законно забирати субсидію, якщо не пустили додому перевіряльників. З одного боку, з точки зору Конституції, людина може нікого не пускати до себе додому. Але, з іншого боку, з точки зору постанови, якщо не пустили, значить і субсидію можуть скасувати. І ще ж потрібно розібратися, з якої причини людина не пустила перевіряльників до себе додому: може просто спала. Тут однозначно будуть проблеми і людські драми", - резюмував Олексій Кучеренко.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Новини партнерів