RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Сусальне золото і сауна в квартирі: скільки коштують квадратні метри в ОРДЛО

На окупованих територіях реальних покупців практично немає

На окупованих територіях реальних покупців практично немає Фото: Getty Images

За сім років війни ринок нерухомості на окупованих територіях Донбасу обвалився: ціни на житло, зокрема елітне, різко впали. Наприклад, придбати трикімнатну квартиру з дорогою технікою і меблями в самому центрі колись процвітаючого Донецька можна придбати за ціною однушки в передмісті Києва. Які будинки і квартири зараз продають в ОРДЛО і скільки за них просять - дізнавався "Апостроф".

"Управлінське" рішення

Навесні окупаційні "адміністрації" підготували черговий сюрприз для жителів ОРДЛО: видали указ, згідно з яким наділили себе правом "віджимати" порожні квартири переселенців за комунальні борги.

"Окупаційні "адміністрації" ухвалили низку підзаконних актів, якими регламентували реалізацію, як вони вважають, безгосподарного житла. Це ще один спосіб особистого збагачення для окупаційних адміністрацій. По суті те, що вони захопили, зараз будуть реалізовувати", - пояснює "Апострофу" глава "Східної правозахисної групи" Віра Ястребова.

Читайте: "У 50 років я стала бомжем": як в ОРДЛО "віджимають" квартири переселенців і чим це загрожує

Природно, таке "управлінське" рішення ще більше погіршило положення справ на ринку нерухомості в окупації. І люди поспішно почали продавати квадратні метри, аби отримати хоч якісь гроші.

За даними спеціалізованих сайтів з продажу нерухомості, ціни на квартири, наприклад, в столиці, коливаються в діапазоні від 27 тисяч гривень (Троєщина, передмістя) до 61 тисячі гривень (центральний Шевченківський район) за квадратний метр. Виходячи з середньої площі однокімнатної квартири в 35 "квадратів", однокімнатна квартира у Києві обійдеться в 35-80 тисяч доларів США, залежно від району.

А що за ці ж гроші продають в окупації?

Квартири за "копійки"

Наприклад, у Ворошиловському районі Донецька, а це центр міста, за 40 тисяч доларів можна купити трикімнатну квартиру площею в 80 "квадратів" з повним "фаршем" з італійських меблів, як обіцяє продавець.

Хочеться більше метрів і кімнат? Будь ласка! Там же в центрі Донецька за 46 тисяч доларів можна стати щасливим власником чотирикімнатної квартири майже в 100 "квадратів" в будинку з червоної цегли.

Ще більше? За аналогічні гроші в центрі міста пропонують 5 кімнат на 110 "квадратах". За ці гроші покупець отримає 2 спальні, їдальню, вітальню, гідромасажну ванну, три кондиціонери, гардеробну, меблі, виконані під замовлення.

Але можна скупитися і дешевше. Так, трикімнатна квартира у пішохідній доступності до площі Леніна (центральна площа Донецька), з вбудованою технікою і трьома лоджіями обійдеться всього в 26 тисяч доларів.

Втім, це центр, і ціни тут ще більш-менш пристойні. У віддалених районах Донецька, які найбільше постраждали від бойових дій (Петровський і селище Жовтневе), двокімнатну квартиру можна купити за 6-10 тисяч доларів.

Донбаська "елітка"

Правда, зустрічаються в окупації і дещо високі ціни на нерухомість. Але це вже так зване елітне житло.

Наприклад, за 100 тисяч доларів можна купити двоповерховий пентхаус в центрі окупованого Донецька на 210 квадратних метрів. У ньому буде 5 спалень, 4 санвузли і навіть сауна прямо в квартирі!

І тепер до важковаговиків. За 133 тисячі доларів (з торгом) продається двоповерховий будинок в центрі окупованого Луганська. За ці гроші продавець обіцяє більше 300 "квадратів" чистого задоволення: повну комплектацію меблів і техніки, спальні, вітальні, гардеробні, сауну, тренажерний зал, кімнату для більярду та навіть басейн. В "навантаження" новий власник отримає 16 соток ділянки, гараж, вольєри, літню кухню і повну систему відеоспостереження.

Для порівняння, за ці ж гроші в Бориспільському районі можна купити будинок удвічі менший за площею і з "голими" стінами під обробку. Природно, ні про які меблі і техніку не йдеться.

Ну і вишенька на торті. "Король" окупованої елітки - триповерхова садиба в жанрі пшонка-стайл в Куйбишевському районі Донецька за півмільйона доларів. Дорого? Не варто поспішати з висновками. За ці гроші покупець отримає саму садибу на 450 "квадратів", яка, до речі, як запевняє продавець, побудована по фен-шую. У будинку буде паркет і плитка ручної роботи, мармурові підлога і підвіконня, і обробка сусальним золотом міжкімнатних дверей.

Крім того, на території садиби є гаражі з підвалами, ще один літній будинок, будинки для охорони і окремий будинок для комунікацій. Про такі дрібниці як сауни, альтанки та відеоспостереження навіть говорити не варто.

Але чи є попит на нерухомість в ОРДЛО і хоч якийсь рух на цьому ринку?

"Це ринок існує для тих, хто там проживає і має необхідність в переїзді або розширенні своїх житлових умов. Здебільшого покупці - це люди, які проживають на непідконтрольних територіях. Зовнішнього ринку там немає. Це не ситуація з Кримом, коли в рекреаційний регіон кинулися перебратися і купувати житло біля моря забезпечені громадяни РФ. Щоб продати житло в ОРДЛО, перш за все необхідно мати на руках документи. І тут кожен діє на свій страх і ризик. Хтось із покупців наполягає на тому, щоб угода була проведена з урахуванням законів України, а хтось погоджується на квазідокумент з боку окупаційних адміністрацій та перереєстрував нерухомість у псевдореєстраторів, які ведуть там свою незаконну діяльність", - резюмувала Віра Ястребова.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Новини партнерів