RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Газові камери" для українців: як працює імперія Фірташа

Підконтрольні олігархам облгази взяли українців у заручники

Підконтрольні олігархам облгази взяли українців у заручники Фото: УНІАН

Так уже повелося в Україні, що напередодні опалювального сезону завжди загострюється "газове питання" - підвищуються ціни на газ, що викликає невдоволення населення. За це українці передусім мають "дякувати" газопостачальникам-монополістам. Крім цього, з січня 2020 року споживачі газу почали отримувати дві окремі платіжки: за газ як товар та за вартість транспортування та розподілу газу. Причому постачанням газу нібито займаються одні компанії, а розподілом інші. "Апостроф" розбирався, як розподільники газу використовують своє монопольне становище на ринку.

Ціновий розбрат

До нинішнього опалювального сезону влада пообіцяла, що ціни на газ для українців не підніматимуться. Але тішитися цим не варто. Деякі постачальники газу, все ж підвищили свої ціни. Іншими словами, зараз у ціноутворенні панує повний розбрат, адже, як зазначають ЗМІ, діапазон цін на блакитне паливо у різних постачальників становить від 7,79 до 38,35 за кубометр.

Однак є ще й інша складова – доставка та розподіл газу. І вона у регіональних газорозподільних компаній (облгазів та міськгазів) теж зовсім різна. Вона залежить від тарифів на доставку, які для кожної області та окремих міст встановлює НКРЕКУ з огляду на пропозиції газорозподільних компаній. Нові тарифи на розподіл блакитного палива на 2022 рік мають бути затверджені в грудні, але вже зараз обл- і міськгази оприлюднили свої апетити на цей рахунок. У кількох областях тариф може зрости з 1,5-1,7 грн. до майже 9 гривень. Це приблизно стільки, скільки коштує сам газ у більшості постачальників.

Апетити газорозподільників

Регіональні оператори обґрунтовують підвищення тарифів очікуваним зростанням вартості технологічного газу, що є головною складовою у тарифі за розподіл. Також облгази закладають у тариф індексацію заробітної плати, зростання вартості інших складових собівартості газу (ПММ, електроенергія, металопродукція), компенсацію збитків за попередні роки та плату за надане в експлуатацію державне майно, яке враховується на балансі підприємства.

Тут розкид у запитах підвищення становить від 22% до 438%.

Наприклад, нинішній тариф на розподіл та транспортування газу у ПАТ "Київоблгаз" становить 1,45 грн. за куб (без ПДВ). А на 2022 рік ця компанія просить Регулятора встановити тариф на рівні 3,38 грн. за куб (без ПДВ). Тобто зростання становить 133%.

Але найбільш "голодним" виявилося ПАТ "Одесагаз". Керівництво компанії має намір підвищити тариф на доставку з 0,84 до 4,52 грн за кубометр (без ПДВ). Зростання – 438%.

Нерадісні звістки прийшли також із Європи. Ціна на газ пішла вгору. За відомостями з біржі ICE Futures вартість ф'ючерсу на грудень по індексу голландського TTF наблизилася до позначки 1000 дол за тисячу кубометрів. А оскільки наша країна з 2015 року інтегрована в європейський газовий ринок і ціни на блакитне паливо корелюють із європейськими хабами, то подорожчання і газу також неминуче.

Штрафи, криміналка та невдоволення споживачів

При цьому постачальники газу часто зловживають своїм монопольним становищем. Приміром, минулого року Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував 18 облгазів, які входять до групи РМК Дмитра Фірташа, на суму понад 380 млн грн за порушення закону про економічну конкуренцію при купівлі вітчизняних лічильників газу. Наприклад, АТ "Київоблгаз" оштрафовано на суму 41,449 млн грн.

У травні 2021 року Національна комісія з регулювання в галузі енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) наклала на той самий "Київоблгаз" максимальний штраф у розмірі 850 тисяч грн. за порушення ліцензійних умов на розподіл газу.

Регулятор зазначив, що "компанія не дотримувалася тарифної структури та затверджені регулятором інвестиційні програми, не проводила своєчасних та повних розрахунків з Оператором газотранспортної системи, порушувала терміни надання регулятору звітних даних, не виконувала своїх зобов'язань щодо встановлення лічильників газу значною кількістю споживачів".

Крім того, до "Київоблгазу" було багато зауважень і від споживачів послуг , про що теж відзначила НКРЕКУ. Перевірки показали незаконність додаткових нарахувань обсягів газу побутовим споживачам із використанням коефіцієнтів.

Що стосується споживачів послуг, то свою думку про роботу газопостачальника вони висловлюють в коментарях на офіційній сторінці "Київоблгазу" в Фейсбук:

"Додзвонитися НЕМОЖЛИВО! Півроку тому врізалися у магістраль - досі не підключили! На телефонні дзвінки не відповідають! Чекаєте хабаря? То хоч озвучте тариф! Ми півроку чекаємо на підключення!".

"А ви знаєте як Київоблгаз вибиває з боржників виплату боргу?! За рахунок жителів стояка, тобто я шостий день сиджу вдома без газу, у мене мала дитина, а вони перші 5 днів розповідали про поломку, а сьогодні сказали, як змусите боржницю заплатити, тоді і вмикати. В мене, взагалі, боргу не було і немає. Що підкажете робити? Ви вважаєте це законно? Місто Вишгород".

"Показання посилаю вчасно. Сплачую вчасно. Не припускаю заборгованостей. Але звідкись зі стелі мені прилітає "борг", який ніхто до ладу не може мені пояснити. Я розумію, що вам дуже потрібні гроші, але це вже схоже на знущання".

"Цей дурдом триває вже майже півроку. І в їхню контору їздила особисто – ніби ВСІ звірили, перерахували, уточнили, зфотографували, записали – вийшли на нуль, усі норми. За тиждень знову все по новій, навіть заборгованість збільшилася. І телефонувати, нагадуючи про заборгованість годину є, не помиляються. Особистий кабінет на сайті показники перестав приймати, минулі показники пропали, зворотній зв'язок не працює, вайбер чат-бот передає показники із великим запізненням (частіше взагалі зникають)".

"Ця комерцiйна структура краде показники споживачiв, спотворює факти з метою незаконного збагачення за рахунок споживачiв".

"На щастя дізналася що існує дуже багато інших газопостачальників, з якими можна укласти договір (онлайн) на протязі 15 хв. і не морочити собі голову, оббиваючи пороги і втрачаючи свої нерви з цим "Київоблгаз".

І це самі, можна сказати, невинні коментарі. Деякі мешканці Київської області в описі роботи "Київоблгазу" не соромляться у нецензурних виразах.

Але "Київоблгаз" потрапляв не лише під санкції АМКУ та Регулятора. Він удостоювався уваги та правоохоронців. Так в 2019 році, слідчими територіального управління Державного бюро розслідувань викрили схему з незаконного узгодження технічних умов газифікації для багатоквартирних житлових будинків в Київській області.

Як встановили правоохоронці, "працівники приватного товариства, посилаючись на співпрацю з регіональною газовою компанією, вимагали та отримали від керівника однієї з комерційних організацій неправомірний зиск у розмірі 8200 доларів США за узгодження технічних умов газифікації багатоквартирного житлового будинку. Вказану суму фігуранти мають передати посадовим особам ПАТ "Київоблгаз".

Тоді під час обшуку було вилучено понад 1 000 000 гривень та чернетки із зазначенням грошових сум та назв об'єктів, які планували підключити до газопостачання.

Подробиці цього викладені також в матеріалах судової справи, де прямим текстом зазначено: "Досудовим розслідуванням встановлено, що в період 2015-2019 років посадові особи ПАТ "Київоблгаз" код ЄДРПОУ 20578072 систематично отримували і отримують неправомірну вигоду від суб'єктів підприємницької діяльності Київської області, а кошти, отримані злочинним шляхом виводять у тінь у вигляді підприємств-резидентів, і навіть близьких осіб".

Деякі ЗМІ тоді писали, що до цих махінацій в "Київоблгаз" причетний глава правління компанії Дмитро Дронов. Його навіть називали основним фігурантом кримінальної справи.

З біографії Дронова відомо, що раніше він підтримував Партію регіонів і, по відомостях видання "Киеввласть" , в 2012 році на виборах до Верховної Ради був офіційним спостерігачем в одномандатному виборчому окрузі № 76 від цієї політсили.

У 2015 році на місцевих виборах до Київської облради Дронов балотувався по Києво-Святошинському району від партії скандального мера Ірпіня Володимира Карплюка “Нові обличчя”.

Головою правління ПАТ "Київоблгаз" Дмитро Дронов працює з 2016 року.

Усі звинувачення у причетності до махінацій у "Київоблгазі" Дронов заперечував і більше того, він опублікував офіційні підтвердження з правоохоронних та державних органів щодо своєї непричетності до згаданої кримінальної справи.

Однак, незважаючи на це, залишається відкритим питання про якого тоді голову правління ПАТ "Київоблгаз" йдеться у згаданій кримінальній справі?

Приклад "Київоблгазу" не єдиний. В Україні трапляються випадки, коли, користуючись своїм монопольним становищем, облгази залишають без газу цілі населені пункти. Ситуація загострюється ще й тим, що 70% газового ринку країни перебуває під контролем олігарха Дмитра Фірташа, незважаючи на введені проти нього санкції.

***

2020 року в Україні запрацював ринок газу для населення. Тепер відповідно до закону кожен споживач може вибрати собі постачальника палива, орієнтуючись насамперед на його цінові пропозиції. Однак, як видно за фактом, монополія облгазів, підконтрольних Дмитру Фірташу, нікуди не поділася і українці продовжують залишатися в заручниках у олігархів.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів