RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чорна п'ятниця: як не потрапити на гачок шалених акцій

Як не переплатити і не витратити останні гроші

Як не переплатити і не витратити останні гроші Фото: Getty images

Листопад уже традиційно став найулюбленішим місяцем для шопоголіків, адже настає період грандіозних знижок на честь Чорної п'ятниці. Напередодні різдвяних та новорічних свят українці мають можливість побалувати новими речами себе та прикупити подарунки для близьких за досить низькими цінами. Які знижки пропонують магазини, як не переплатити та не витратити останні гроші – розповідає "Апостроф".

Поява Чорної п'ятниці (Black Friday)

Вважається, що традиційні розпродажі зародилися в Америці у XIX столітті. Тоді один заповзятливий американець Френк Вулворт вирішив влаштувати акцію у своєму магазині і продавати весь товар за ціною 5 центів. Ажіотаж серед покупців був настільки великий, що за день власник магазину отримав тижневий виторг, а ідею знижок перейняли й інші продавці.

Грандіозні розпродажі в останню п'ятницю листопада почалися набагато пізніше – у середині ХХ століття. У США традиційно відзначають День подяки в останній четвер листопада, а після цього американці розпочинають підготовку до одного з найбільших свят країни – Різдва. У цей період люди масово купують подарунки рідним та близьким, чим і користуються магазини, пропонуючи величезні знижки.

А ось назву "Чорна п'ятниця", за однією з версій, вигадали поліцейські. А все тому, що цього дня у містах утворюються великі пробки, а в магазинах покупці нерідко б'ються за товар та влаштовують тисняви.

Дивіться: "Чорна п'ятниця" вже скоро: 20 яскравих фотожаб на сезон розпродажів

В Україну традиція п'ятничних "великих знижок" прийшла лише 2013 року. Щоправда, українська Чорна п'ятниця мало схожа на американську. У США акції діють лише один день - в останню п'ятницю місяця, а у нас магазини розпочинають сезон знижок мало не з початку листопада. І тривають знижки до кінця місяця, плавно переходячи до новорічного розпродажу.

Крім того, в американських магазинах це справді день величезних знижок, де ви можете купити нову модель телевізора чи смартфона з реальною 90% знижкою. В Україні ж такої щедрості ви не дочекаєтесь від жодного магазину. Втім, незважаючи на це, і в наших магазинах можна потрапити на непогані акції.

Що і де купити за знижками

У 2021 році Чорна п'ятниця припадає на 26 листопада. В акціях найчастіше беруть участь практично всі групи товарів, крім продуктів харчування та медикаментів. Але найбільше українців приваблюють знижки на електронну та побутову техніку. Українські магазини електроніки вже з понеділка 22 листопада оголосили ранній доступ до знижок від 50 до 80% .

Варто зазначити, що найвигідніші пропозиції діють на аксесуари, товари для дому та побутову техніку, там справді можна відхопити товар із максимальною знижкою. А ось на смартфони та інші гаджети знижки не такі великі – до 30%, залежно від моделі та року випуску.

Для бажаючих оновити гардероб або прикупити зимових речей, Black Friday також є одним з найкращих періодів. ТРЦ не відстають у гонці за покупцями та пропонують брендові речі зі знижками до 95%. Для жінок – відмінні ціни на косметику та парфумерію до 80%.

Також Black Friday - це ще й чудова можливість потішити себе ювелірними виробами з 70% знижкою. У Чорну п'ятницю саме час подумати і про інтер'єр, магазини товарів для дому влаштовують акції зі знижками до 90%. Для книголюбів у ці дні також є привід для радості - книжкові онлайн та офлайн магазини пропонують великі знижки до 90% та розіграші подарунків.

Це, звичайно, не повний перелік товарів, на які знижують ціни в період Чорної п'ятниці. Пропозиції з величезними знижками є і для автолюбителів, і для мандрівників, спортсменів, дітей, тварин та багато іншого. Найвигідніші ціни обіцяють бути з півночі 26 листопада, коли офіційно і стартує Black Friday.

Як не витратити всі гроші

Скласти список. Щоб не піддаватися ажіотажу, необхідно мати точний список запланованих покупок і не відступати від нього. На початок переліку потрібно поставити найважливіші придбання, а далі - те, без чого можна обійтися.

Вивчити пропозиції. Варто заздалегідь перевірити, чи бере участь той чи інший онлайн-магазин або сайт продажу у Чорній п'ятниці і які знижки пропонує. Це допоможе вибрати найвигідніші пропозиції. Не варто випускати з уваги і рекламні інтернет-анонси та зовнішню рекламу.

Перевірте магазин. Якщо ви збираєтеся купувати товар онлайн, варто переконатись у надійності магазину. Почитайте відгуки та перегляньте рейтинг магазину. Пам'ятайте, що шахраї можуть "клонувати" сайти, тому уважно перевіряйте адресний рядок у своєму браузері.

Слідкувати за ціною. Багато продавців йдуть на хитрість, збільшуючи первісну ціну товару перед Чорною п'ятницею, а потім роблячи "космічну" знижку. Щоб не стати жертвою такого обману, необхідно моніторити ціни наперед. Найвигідніші пропозиції можна знайти за допомогою агрегатора цін. На агрегаторах можна побачити і динаміку цін на товар.

Планувати бюджет. Необхідно спочатку визначити, яку суму ви готові витратити, встановити собі мінімум і максимум. Перед здійсненням онлайн покупок потрібно переконатися, що на картках достатньо грошей. Якщо розрахунок готівкою - перевірити, чи вистачить грошей, щоб заплатити за обрані товари.

Перевіряйте річ перед покупкою. Деякі магазини використовують день знижок для того, щоб позбутися товарів з браком. Перед тим, як купити товар, обов'язково подивіться на нього з усіх боків та переконайтесь, що він без дефектів.

Усі товари можна повернути. Якщо ж вам потрапив бракований або непрацюючий товар, його можна повернути. І навіть якщо ви купили якісну річ, але вона вам не підійшла з якихось причин, за законом ви можете її повернути протягом 14 днів. Головне, щоб було збережено товарний вид покупки з етикеткою та чек.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Новини партнерів