RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Підвищення пенсій, зарплат та аліментів: що зміниться для українців з 1 грудня

Підвищення прожиткового мінімуму вплине на багато речей

Підвищення прожиткового мінімуму вплине на багато речей Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

З 1 грудня 2021 року в Україні запроваджується багато нововведень. Підвищується розмір прожиткового мінімуму, що вплине на низку соціальних виплат. Розшириться список професій, які будуть зобов'язані зробити щеплення від коронавірусу, а з 19 грудня очікується нарахування тисячі гривень усім вакцинованим. Вводиться електронна прописка, платні пакети та нові правила карантину. Докладніше – у матеріалі "Апострофу".

Збільшення прожиткового мінімуму

З 1 грудня прожитковий мінімум зріс з 2294 грн до 2393 грн. Для дітей до 6 років він становить 2100 грн, від 6 до 18 років — 2618 гр., для працездатних — 2481 грн, для осіб, які втратили працездатність — 1934 грн. А ось спеціальні прожиткові мінімуми, за якими розраховуються зарплати прокурорів та суддів, залишаються на колишньому рівні: 1600 та 2102 грн відповідно.

Виріс і максимальний розмір допомоги по безробіттю, що становить 9924 грн. Також збільшився мінімальний розмір допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами — 620 грн, вартість "бебі-боксів" — 6300 грн, допомога на дітей самотнім матерям — 2100–2618 грн, допомога дітям, над якими встановлено опіку — 525 грн (7350-9163 для дітей з інвалідністю).

Підняття розміру аліментів

У зв'язку з прив'язкою до розміру прожиткового мінімуму, з 1 грудня в Україні підняли мінімальну суму для виплати аліментів на дітей:

  • для дітей до 6 років – 1 050 грн;
  • для дітей від 6 до 18 років - 1309 грн.

Якщо ж платник аліментів має достатній заробіток, то за рішенням суду може бути встановлений мінімальний розмір аліментів, що рекомендується:

  • для дітей віком до 6 років – 1921 грн;
  • для дітей від 6 до 18 років - 2395 грн.

Підвищення мінімалки

З першого дня зими зростає мінімальна зарплата в Україні – до 6500 грн. Відповідно мінімальна погодинна зарплата збільшується з 36,1 гривні до 39,12 грн.

Крім того, збільшується розмір окладу працівників першого розряду Єдиної тарифної сітки. Якщо у січні-листопаді 2021 року він становив 2670 грн, то з 1 грудня – 2893 грн. Ці розряди застосовуються для встановлення окладів (це не те саме, що зарплата, яка включає різні доплати) насамперед бюджетників. Відповідно підвищення відбудуться по всій тарифній сітці.

Зростання мінімальної зарплати спричиняє збільшення деяких видів податків і зборів, які прив'язані до розміру "мінімалки".

Зокрема, це стосується єдиного соціального внеску (ЄСВ), який становить 22% від зарплати. Таким чином, ЄСВ із мінімальної зарплати з 1 грудня збільшується з 1320 грн до 1430 гривень. Це ж стосується фізичних осіб-підприємців (так званих ФОП), які працюють на єдиному податку – вони також тепер мають щомісяця платити ЄСВ у сумі 1430 грн.

Збільшення пенсій

До мінімальної зарплати також прив'язаний розмір мінімальної пенсії. Щоправда, це стосується не всіх пенсіонерів, а лише тих, хто досяг віку 65 років та має необхідний страховий стаж (чоловіки – не менше 35 років, жінки – не менше 30 років). Для цієї категорії громадян встановлено мінімальний розмір пенсії, що становить 40% від мінімальної зарплати. Відповідно, з 1 грудня він зростає з 2400 до 2600 грн.

Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Розмір звичайної мінімальної пенсії з 1 грудня також зростає до 1934 грн. Але це пов'язано зі збільшенням не мінімальної зарплати, а прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

До прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб також прив'язано максимальну пенсію, яка зросла з 18 540 грн до 19 340 грн.

Обов'язкова вакцинація

Міністерство охорони здоров'я розширило список професій із обов'язковою вакцинацією. Наказ набуде чинності 9 грудня.

Вакцинація стане обов'язковою для працівників:

  • підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;
  • установ, що надають соціальні послуги, установи соціального захисту дітей, реабілітаційних установ;
  • підприємств, установ та організацій критичної інфраструктури.

"Вовина тисяча"

За ініціативи президента Володимира Зеленського, кожен українець, який пройшов повний курс вакцинації від COVID-19, зможе отримати від держави 1000 гривень. Програма почне діяти 19 грудня і триватиме упродовж наступного року, проте витратити гроші потрібно буде протягом чотирьох місяців.

Ці гроші можна буде витратити на:

  • купівлю абонементу до спортзалу чи фітнес-клубу;
  • відвідування кінотеатру, театру, музею, концертної зали;
  • купівлю квитків для подорожей усередині країни – на внутрішні авіа- та залізничні рейси.

Скористатися програмою можна буде через портал або додаток "Дія" тим, хто має COVID-сертифікати. "Дія" згенерує платіжну картку, якою можна буде розплатитися за послуги.

Фото: Getty images

Нові правила карантину

З 6 грудня в Україні почнуть діяти оновлені правила адаптивного карантину. Зміни стосуватимуться "жовтої" зони карантину, зокрема, буде заборонено:

  • робота освітніх установ, якщо на самоізоляції перебуває понад 50% учнів та співробітників.
  • робота закладів освіти, в яких вакциновано менше ніж 100% працівників хоча б однією дозою;
  • масові заходи;
  • робота кінотеатрів, театрів та інших закладів культури;
  • робота закладів громадського харчування, крім замовлень на винос та доставки;
  • робота спортзалів, басейнів;
  • діяльність об'єктів з розміщення (виняток - готелі, санаторії та соціальні заклади);
  • міжобласні та міжнародні перевезення.

Обмеження не діятимуть за наявності сертифікату про отримання хоча б одного щеплення від коронавірусу, сертифікату про одужання чи негативного тесту на COVID-19 у всіх співробітників, відвідувачів/клієнтів закладів чи заходів.

Крім того, скорочено термін дії "жовтого" сертифікату про вакцинацію однією дозою зі 120 до 30 днів.

Електронна прописка через "Дію"

З 1 грудня реєструвати місце проживання можна через мобільний додаток або портал "Дія". Оформити нове місце прописки можна буде за добу без бюрократичних процедур і відвідування держустанов.

У паперовому паспорті вже не буде штампу про місце реєстрації, а всі дані зберігатимуться лише в електронному вигляді.

Також у "Дії" з'явиться низка інших функцій.

Платні пластикові пакети

З 10 грудня у всіх сферах обслуговування буде заборонено використовувати пластикові пакети, за порушення доведеться заплатити до 8500 гривень штрафу.

Пакети будуть продаватися за ціною 2-3 гривні за штуку. За один пакет без ручок та бічних складок пропонують брати 2 гривні, за пакет без ручок із бічними складками – 2,5 гривні, за пакет з ручками та бічними складками – 3 гривні.

За безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів суб'єкти господарювання отримають від 1700 до 3400 гривень штрафу, а за повторне порушення – від 3400 до 8500 гривень.

Держава передбачає, що вивести з обігу пакети, що не розкладаються, можна буде протягом трьох місяців.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів