RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нове дворянство: скільки ще "гогілашвілі" у команді Зеленського

Звільнення хаму з МВС уже не допоможе репутації Банкової

Звільнення хаму з МВС уже не допоможе репутації Банкової Фото: Сайт МВС

Уряд через дві доби після початку скандалу все ж звільнив одіозного заступника міністра МВС Олександра Гогілашвілі. Екс-чиновник став відомий на всю країну після інциденту на блокпосту у зоні ООС, коли Гогілашвілі став погрожувати поліцейським, що зупинили його авто для перевірки документів. Здавалося б, після звільнення інцидент має бути вичерпаний – та ні! Після того, як Гогілашвілі отримав омріяну ним "славу", на персону екс-чиновника звернули пильну увагу ЗМІ та активісти. Виявилося, що бекграунд колишнього заступника міністра МВС настільки неоднозначний, що виникло закономірне питання - як така людина взагалі змогла опинитися у високому урядовому кріслі і скільки таких "гогілашвілі" ще у владі? Відповіді на ці запитання шукав "Апостроф".

Сумнівний бекграунд

Уродженець російського Ростова-на-Дону Олександр Гогілашвілі опинився у МВС у 2019 році та одразу ж на позиції заступника міністра. У його завдання входила боротьба з наркотиками та реабілітація наркозалежних. Цього ж року у мережі спливає спільне фото Гогілашвілі з депутатом Державної думи, боксером Миколою Валуєвим, який голосував за анексію Криму. За даними російських ЗМІ, Гогілашвілі був помічником у Валуєва.

Тоді Гогілашвілі виправдовувався перед українцями: мовляв, справді співпрацював із Валуєвим, але лише у контексті розвитку дитячого спорту у Ленінградській області.

Офіційна біографія екс-чиновника на сайті МВС дуже скупа. Виявляється, що вищу освіту він здобув лише після 45 років (в той же рік, що й заступив на посаду заступника міністра), а трудовий шлях Гогілашвілі вміститься лише в один рядок у резюме: з жовтня 2018 року до вересня 2019-го екс-чиновник був соціальним працівником міжнародної громадської організації "Центр здорової молоді" (Київ).

Але найрезонансніша обставина полягає в тому, що, за даними журналістських розслідувань, у Гогілашвілі досі може бути російський паспорт! Більше того, говорять і про судимість у Росії за шахрайство та підробку документів.

Також виявилося, що інцидент на блокпосту в зоні ООС, далеко не єдиний подібний до активу екс-чиновника. У мережі з'явилося відео від 24 листопада, на якому Гогілашвілі відверто хамить столичним копам, які зупинили його авто для перевірки документів. Основна претензія колишнього заступника міністра була в тому, що поліцейські "не впізнали начальство".

"Очевидно, що така поведінка була системною, якщо вже два подібні випадки з'явилися в ЗМІ", - пояснює "Апострофу" політтехнолог Ярослав Макітра.

У сухому залишку маємо: зв'язки з одіозними російськими депутатами, біографія з прогалинами, можливе громадянство РФ, системні скандали з поліцейськими під час виконання ними службових обов'язків. Як така людина в принципі змогла потрапити до МВС і відразу ж на таку високу керівну посаду?

"Припустимо, іноді справді може бути складно за біографією скласти повну характеристику людині, але це спілкування, яке було з поліцейськими, доповнює весь образ. Тоді виникають питання: а який взагалі був функціонал цього заступника міністра? Якщо була людина, під неї не було посади, а посада була потрібна, можливо, можна було знайти щось скромніше або віддаленіше від правоохоронних органів?, – додає Макітра. – Ця ж людина представляє правоохоронні органи. І незрозуміло яку цінність такий замміністра представляв для команди Зеленського?".

"Хороший хлопець

Проте цінність Гогілашвілі для команди Зеленського можна зрозуміти. Справа в тому, що екс-чиновник – чоловік помічниці Володимира Зеленського Марії Левченко.

"Тут все ясно, все просто: "хороший" хлопець, чоловік помічниці Зеленського. Кумівство, непотизм у кришталево чистому вигляді", - пояснює "Апострофу" політолог Олексій Голобуцький.

Нагадаємо, що в одній зі своїх передвиборчих обіцянок Зеленський запевняв, що не терпітеме кумів у владі "нових осіб". Але бог із нею, із тією обіцянкою: якщо хтось добре робить свою роботу, то хай він хоч кум, хоч сват президента. Однак, судячи з манери звернення Гогілашвілі з простими поліцейськими, назвати екс-чиновника професіоналом складно.

Виходить, що Кабмін Зеленського настільки нерозбірливий у кадрах? Чи все ж таки уряд заплющив очі на бекграунд Гогілашвілі? На думку Голобуцького, найімовірніший другий варіант.

"Якщо це "своя" людина, то ясна річ, що ні СБУ, ні всі інші не займалися перевіркою його бекграунду. А, можливо, ще гірше: вони просто не розуміють, чого переживати. Ну хороша ж людина, була помічником спортсмена в Росії, російським громадянином. Ну і що? Для них Росія ще вчора була другою домівкою, якщо не першою. Вони там заробляли гроші, знімалися", - резюмує Голобуцький.

Несуттєві втрати

Після інциденту на блокпосту влада, як їй напевно здається, проявила чудеса кризового менеджменту.

"У цій ситуації в принципі неможливо не отримати негативу, питання тільки у величині цього негативу", - запевняє Макітра.

Глава МВС Денис Монастирський усунув свого заступника від роботи, Зеленський зажадав від Кабміну звільнення Гогілашвілі та уряд звільнив скандального екс-чиновника. І все це за дві доби!

Утім, на думку експертів видання, такій блискавичній принциповості уряду може бути цілком просте пояснення.

"Мабуть, цей заступник міністра просто не настільки важливий елемент команди, на відміну, наприклад, від Олександра Трухіна (нардеп від монобільшості, що потрапив у скандальне ДТП – "Апостроф"), через якого, як натякають, проходять суми і схеми. Ну і плюс випадок дуже резонансний: у нас люди до ДТП не так гостро ставляться, як до проявів "нового дворянства", - наголосив Голобуцький.

Хто залишився у тіні

Утім, глибинна проблема влади навіть не в кумівстві та порушених обіцянках. А якби відео скандалу не виклали в мережу? Тоді б журналісти не "підсвітили" персону заступника міністра МВС і очевидно, що людина з російськими зв'язками продовжувала б працювати на високій державній посаді.

У такому разі виникає питання: а скільки ще таких "гогілашвілі" залишається у високих кабінетах влади, яких суспільство поки не помітило?

Наприклад, відразу ж на думку спадає кейс екс-начальника Головного слідчого управління МВС за часів Януковича Олега Татарова, який зараз обіймає посаду заступника голови Офісу президента. Мало того, що Татаров уникнув люстрації, то проти нього детективами НАБУ ще й було порушено кримінальну справу за хабарництво. Проте одіозний чиновник, як бачимо, залишається у своєму кріслі.

Або історія з першим заступником секретаря РНБО Русланом Демченком, який за даними ЗМІ, курував з української сторони підготовку сумнозвісних Харківських угод.

За словами Олексія Голобуцького, з такою кадровою політикою найбільш резонансні скандали уряду ще попереду.

"Я здогадуюсь, що десь у нас є база подібних випадків з такими персонажами: їх ловлять час від часу, а потім викладають у мережу. Не здивуюся, якщо в січні-лютому з'явиться відео, яке доведе, що Трухін був за кермом час ДТП. Просто потрібно, щоб максимально влада залізла у брехню. Наш народ захотів і так у неблагополучній країні подивитися, що буде, якщо непрофесіонали прийдуть до влади. Ось вони і показують", - резюмував Голобуцький.

Читайте також

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Новини партнерів