RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Справа Порошенка: коли Зеленському процес важливіший за результат

Який "серіал" задумала влада, переслідуючи п'ятого президента України, скоро стане зрозуміло

Який "серіал" задумала влада, переслідуючи п'ятого президента України, скоро стане зрозуміло Фото: УНІАН

У понеділок, 20 грудня, Державне бюро розслідувань повідомило про підозру п'ятому президентові України Петру Порошенку. Правоохоронці інкримінують лідеру "Європейської солідарності" одразу три статті КК: державна зрада, фінансування тероризму та сприяння діяльності терористичної організації. Звинувачення серйозні, проте те, як саме влада розкручує "кейс Петра", впевнено успадковуючи стару добру традицію кожної нової української влади переслідувати "попередників", можна зробити висновок, що підозра екс-президенту має всі ознаки політичного замовлення. Як розвиватиметься сюжет серіалу "Посадити Порошенка", розбирався "Апостроф".

У чому підозрюють ПОПа

Нагадаємо, що підозра п'ятого президента пов'язана з постачанням антрацитів з ОРДЛО у 2014-2015 році. Після окупації частини Донбасу Україна втратила основне джерело енергетичного вугілля. Це паливо, на якому працюють українські ТЕС. Імпортувати паливо минула влада вирішила з ПАР, проте постачання тривало недовго. Спочатку у листопаді 2014 року Порошенко на засіданні РНБО доручив перевірити якість, постачальників та ціну африканського вугілля, а потім Генпрокуратура відкрила кримінальну справу. Але незабаром справу "поховали", а п'ятий президент паралельно став просувати тезу про те, що треба купувати антрацити в ОРДЛО.

"Ми дійсно купуватимемо у державних підприємств, у тому числі, у тих, які добувають вугілля на тимчасово окупованій території, з контролем того, що ці гроші використовуються виключно на заробітну плату шахтарям – українським громадянам", - заявляв на прес-конференції у грудні 2014 року Петро Порошенко.

І вугілля пішло! За версією слідства, з української сторони за схему були відповідальні три основні фігуранти: Віктор Медведчук, який домовлявся про постачання з росіянами, екс-міністр енергетики Володимир Демчишин, який працював із керівництвом шахт на окупованих територіях і Петро Порошенко, який "благословив" усю схему.

Звичайно, про жодний контроль використання коштів не могло бути й мови: як запевняє слідство, за вугілля з ОРДЛО Україна розраховувалася кешем.

"І ця готівка, найімовірніше, використовувалася для оплати бійців, які стріляли в наших бійців", - коментує ситуацію "Апострофу" політолог Володимир Фесенко.

А "українське вугілля з українських шахт" - не більше ніж гасло, адже шахти "Луганськвугілля" та "Шахта імені К.І. Кисельова" звідки йшли постачання антрацитів, лише фіктивно було перереєстровано у Києві.

Вся ця схема, на думку слідства, має ознаки державної зради, фінансування тероризму та сприяння діяльності терористичної організації.

Але, за великим рахунком, повідомлення про підозру Порошенка не можна назвати несподіванкою. По-перше, судячи з войовничої риторики чинного президента на адресу попередника, почуття Зеленського до Порошенка явно не охолонули. І це через 2,5 роки президентської каденції.

По-друге, підозра та домашній арешт Віктора Медведчука у справі про постачання вугілля з ОРДЛО, та підозра Володимиру Демчишину не залишали сумнівів, що прийдуть і за Порошенком.

"Рішення про постачання вугілля явно приймалося найвищим політичним керівництвом країни. Це ж не просто була ініціатива міністра енергетики", - додає Володимир Фесенко.

Головне питання залишалося у тому: коли прийдуть за Порошенком?

Перша спроба відбулася 17 грудня. Під стінами парламенту працівники ДБР намагалися вручити Порошенку повістку, але екс-президент проігнорував правоохоронців, стрибнув у авто та поїхав у невідомому напрямку. Пізніше Порошенко знайшовся... у Туреччині. "П'ятий" назвав це дипломатичним турне. Потім екс-президент записав відео із Варшави. Петро Порошенко заявив, що ховатися від слідства не збирається і обов'язково повернеться до України. Але трохи згодом: у першій половині січня.

Таким чином, ДБР нічого не залишалося як направити підозру Петру Порошенку за місцем проживання (це дозволено законом).

Усунення конкурента

З одного боку, схема постачання вугілля з ОРДЛО справді потребує пильної уваги правоохоронців. І якщо гроші передавалися кешем, шахти були зареєстровані у Києві фіктивно, а контракти на вугілля з ПАР навмисно "поховала" минула влада, то за це треба відповісти.

"Відвернемось від Порошенка. Навесні цього року з'явилися плівки Медведчука, на яких йшлося про купівлю вугілля в ОРДЛО за готівку. І це в момент активних бойових дій. Чи потрібно це розслідувати? Звичайно потрібно!", - запевняє Фесенко.

Але з іншого боку, якщо нинішня влада справді так завзято бореться за справедливість, чому підозра Порошенку "випливла" тільки зараз, коли рейтинги "слуг" та Зеленського особисто, реактивно падають?

"Потрібно підтримувати легітимність чинних рішень влади. А як підтримувати? Фактично вся легітимність тримається на рейтингу Зеленського і якщо у нього рейтинг є, то система влади тримається, а якщо рейтингу немає, то можна очікувати, що всі процеси почнуть сипатися", - пояснює "Апострофу" політтехнолог Дмитро Раїмов.

На думку експертів, утримати рейтинг чинна влада, та й взагалі будь-яка інша влада може двома способами: або проводити популярні дії, або реально усувати конкурентів.

"А Порошенко залишається другою людиною в країні у плані можливої конкуренції Зеленському, - запевняє Раїмов. – Крім того, Петро Порошенко координує практично всіх людей, які були набрані в систему державного управління з 2014 по 2019 рік. Багато людей, які буквально йому вірні, вважають, що він знову може стати президентом, тому "гідру" треба обезголовити".

Що буде, якщо Зеленський усуне конкурента реальною посадкою?

Якщо Порошенка посадити

Насамперед це дозволить лідеру "Європейської солідарності" розіграти карту "жертви режиму".

"І тут виникають зовнішньополітичні та внутрішньополітичні ризики для Зеленського: звинувачення у репресіях, спроби протестних акцій. І це може бути навіть використано з погляду піару самим Порошенком, для консолідації своїх прихильників. Тому садити не вигідно. Навпаки: Петро Олексійович, як і Юрій Анатолійович Бойко, найзручніші суперники для Зеленського у другому турі президентських виборів", - додає Фесенко.

Щоправда, на думку Раїмова, вагомих політичних дивідендів роль "жертви режиму" п'ятому президентові не принесе.

"Адже Медведчук для свого електорату не став жертвою режиму. Виборці Порошенка і так за нього. Питання в тому, що у Порошенка величезний антирейтинг, який заважає йому залучати нових прихильників, і чи вдасться їх залучити – питання відкрите", - резюмував Раїмов.

Але річ у тому, що профіту від посадки Порошенка не отримає і сам Зеленський.

"Якщо зараз посадити Порошенка, намагаючись збити його рейтинг, постійно займатися його очорненням, та ще й телеканал закрити, щоб не хуліганили, то це досить недалекоглядна історія, - зазначає Раїмов. - Ось піде в президенти зараз, наприклад, Василь Бурба (екс -начальник ГУР Міноборони - "Апостроф") і забере електорат Порошенка, але у Бурби не буде такого високого антирейтингу як у Порошенка, тому такий кандидат може легко злетіти. Згадаймо, що у 2013-2014 році того ж таки Порошенка взагалі не розглядали як можливого кандидата в президенти. Тому зараз Офіс президента може своїми ж руками створити собі ситуацію, за якої з'явиться кандидат сильніший за Порошенка. Він консолідує електорат умовно патріотичної спрямованості та створить труднощі для Зеленського. Той самий Бурба зі звинуваченнями на адресу Зеленського в держзраді".

Ну і будемо відвертими. "Кого у нас посадили після 2014 року? Когось посадили за Порошенка, за Зеленського? При нинішньому українському законодавстві посадити впливову людину просто неможливо. Найгірший сценарій для Порошенка – домашній арешт. Але це в найгіршому випадку", - наголосив Фесенко.

Не миттям так катанням

На думку Володимира Фесенка, команда Зеленського взагалі не має жодного чіткого плану у відповідь на дилему Порошенка.

"А в чому дилема? Садити чи не садити? Політично прихильники Зеленського ще з 2019 року хочуть, щоб Порошенка посадили. Але команда Зеленського не має готового рецепту", - запевняє Фесенко.

З рейтингової точки зору, для влади набагато вигідніше залишити п'ятого президента на волі. Але не залишати його у спокої.

"Тут сам процес важливіший за результат, адже посадити впливову людину реально складно (ми бачимо це на Медведчуку). Нинішня справа – найсерйозніший ризик для Порошенка, але ризик швидше іміджевий, репутаційний. Головне буде показати зв'язку Медведчук-Порошенко. Якщо слідство це покаже, то для Петра Олексійовича виникнуть серйозні репутаційні ризики.Не всі прихильники Порошенка, звичайно, повірять, але виправдовуватися доведеться. А, наприклад, очна ставка Медведчука та Порошенка взагалі ідеальна для телевізійної картинки. Це нові інформатики. Ось тут я бачу інтерес.Тому процес і важливіший за результат", - резюмував Володимир Фесенко.

На думку експертів, швидких рішень і результатів у "кейсі Петра" очікувати не варто, адже в тому і вся суть, щоб розтягнути переслідування конкурента якраз до виборів, максимально піднявши рейтинги. І тут можна було б порадити запастися попкорном і просто спостерігати за новим "серіалом", та тільки на тлі енергетичної кризи, що насувається, і можливого загострення на фронті – таке шоу взагалі не на користь українцям.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга

Новини партнерів