RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Жінки в Україні стають військовозобов'язаними: кому бігти до військкомату та чи відправлять на війну

Кому тепер бігти у військкомат і чи відправлять усіх жінок на війну?

Кому тепер бігти у військкомат і чи відправлять усіх жінок на війну? Курсантка Фото: УНІАН

З 17 грудня 2021 року набрав чинності наказ Міністерства оборони України, яким затверджено перелік галузей і професій за якими працюючі жінки мають ставати на військовий облік. В принципі, і раніше жінки певних професій мали перебувати на військовому обліку, зокрема медики чи телеграфістки, та наразі цей список значно розширили. Отже, що передбачає наказ, який збив з пантелику жіноче населення України, – розбирався "Апостроф".

Всі на військовий облік

22 грудня різні професійні кадрові та бухгалтерські портали опублікували наказ Міноборони №313, яким визначено перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних. Це стосується жінок від 18 до 60 років, які придатні до військової служби. Сам наказ був прийнятий ще 11 жовтня, а набрав чинності 17 грудня. Однак, що цікаво, на самому сайті Міністерства наказ досі не опублікований. До того ж, поки список не опублікували не офіційні портали та не розповсюдилися у ЗМІ, Міноборони не підготували ніяких роз'яснювальних матеріалів. Цей факт дійсно демонструє повний провал комунікації з громадянами з боку Міноборони.

Документ одразу визвав гарячі дискусії серед жіночої половини населення, адже, по суті, списком визначаються найбільш популярні спеціальності та професії. Зокрема до списку потрапили: бібліотекари, архіваріуси, менеджери з реклами, журналісти, бухгалтери, літературознавці, юристи, спортивні тренери та багато інших. Повний перелік можна переглянути тут.

35 спеціальностей та більше 100 професій, а це сотні тисяч громадянок України, які відтепер мають перебувати на військовому обліку.

У ході брифінгу Міноборони, 23 грудня, начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України Роман Горбач пояснив, що "указ Міноборони про перебування жінок на військовому обліку виник, щоб порахувати жінок, яких можливо використовувати під час захисту держави".

Список був розширений на вимогу закону України №1357 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку", який набрав чинності ще 24 квітня цього року. Згідно його перехідних положень протягом 6 місяців з цієї дати КМУ та інші Міністерства мали привести власну нормативну базу у відповідність до цього закону.

Цей закон, крім іншого, вимагав:

"Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних".

Та тут постає логічне питання, а яку ж спорідненість має професія бібліотекара чи менеджера до військово-облікових спеціальностей? Та все ж має.

23 вересня 2020 року Міноборони випустило наказ №317 "Про затвердження переліків військово-облікових спеціальностей і штатних посад рядового, сержантського і старшинського складу і тарифних переліків посад вищезазначених військовослужбовців". Документ набрав чинності з 1 січня 2021 року. Серед переліку військово-облікових спеціальностей дійсно є архіваріуси, бібліотекари, редактори та навіть артисти чи начальник клубу. Повний перелік опубліковано тут.

На запитання працівниці ЗМІ, що ж у разі мобілізації буде робити журналістка чи офіціантка, прес-офіцер Сухопутних військ України Ілля Євлах відповів: "Журналістами поповнять комплект прес-офіцерів, а для офіціантів знайдеться місце на кухні".

Кухня у військовій частиніФото: УНІАН

На роботу лише з військовим квитком, або платіть штраф

Згідно із законом №1357, тепер роботодавець має проконтролювати наявність документів про перебування на військовому обліку не лише в чоловіків, а і в жінок, якщо вони беруться на посаду, яка є в переліку. Щодо вже працюючих жінок, то роботодавець має повідомити про їх обов’язок стати на військовий облік та перевірити виконання оформлення.

Персональний облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів за місцем їх роботи покладається на керівників підприємств незалежно від підпорядкування і форми власності.

За порушення правил військового обліку передбачається адміністративна відповідальність та штраф від 850 грн до 1700 грн – для працівників, та від 5100 грн до 8500 грн – для роботодавців.

У ході брифінгу Міноборони 23 грудня військовий комісар Київського обласного центру комплектування та соціальної підтримки Валерій Куценко повідомив, що до введення адміністративної відповідальності буде рік перехідного періоду. Тобто до кінця 2022 року штрафувати нікого не будуть. Також, за потреби, терміни будуть подовжені.

"Якщо за 2022 рік ми не побачимо напливу у ТЦК, звісно, тоді через рік будуть введені штрафи", – додав Роман Горбач.

Персональний облік не стосується осіб, які працюють за цивільно-правовими договорами та ФОПів. Але, це відповідальність кожної окремої особи, так як кожна жінка, яка має спеціальність або професію з переліку, має стати на військовий облік.

За словами Горбача, вимагати військово-обліковий документ будуть при зміні реєстрації місця проживання та навіть при реєстрації шлюбу.

Як стати на облік

Для постановки на військовий облік треба особисто прибути до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (колишній військкомат) вашого міста чи району.

"Первинний облік ведеться на підприємстві. Але жінка має прибути до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, або відділу за місцем реєстрації, та надати документи. Якщо комісія за документами визначає, що жінка має перебувати на військовому обліку, затим вона зобов'язана пройти медогляд для визначення ступеню придатності до військової служби", – пояснив Куценко.

Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Військовий комісар також наголосив, що стати на військовий облік жінка може лише у територіальному центрі комплектування за місцем реєстрації. Тобто якщо ви працюєте у Києві, але прописані у іншому місці чи області, вам необхідно буде брати вихідний та їхати до ТЦК за місцем проживання.

З собою необхідно мати такі документи:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • свідоцтво про народження дітей (якщо є) та свідоцтво про шлюб;
  • свідоцтво про набуття освіти;
  • довідка з місця роботи за спеціальністю;
  • фото 3*4;
  • ковід сертифікат.

Куценко також повідомив, що якщо жінка за спеціальністю чи професією не підпадає під перелік Міноборони, в ТЦК їй мають видати довідку про непідлягання на прийняття на військовий облік.

Строкової військової служби не буде

Відповідно до чинної ст. 15 закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, і старші особи, які не досягли 27-річного віку та не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу. Тобто розширення переліку спеціальностей не означає, що жінок призиватимуть на строкову військову службу.

Так що означає для жінок взяття на військовий облік

Згідно з ч.11 ст.1 закону “Про військовий обов’язок і військову службу”, жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. Це підтвердив і Валерій Куценко.

Разом із тим, Роман Горбач спробував заспокоїти представниць прекрасної статі та повідомив, що жінок під час мобілізації будуть викликати на військову службу тільки у крайньому випадку.

"За шість хвиль мобілізації у 2014-2015 рр. до лав ЗСУ було мобілізовано 200 тис. осіб до яких жодна жінка без згоди не потрапила", – заявив він.

У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

Жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками (за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі), що включає прийняття в добровільному порядку (за контрактом) та призов на військову службу, проходження військової служби, проходження служби у військовому резерві, виконання військового обов’язку в запасі та дотримання правил військового обліку.

Перелік спеціальностей скоротять?

Утім, після піднятого галасу у ЗМІ та величезної кількості претензій щодо вкрай туманного принципу підбору військово-облікових спеціальностей для українок, схоже, що запровадження "ґендерних" норм зазнає змін. Адже не попередивши своїх громадян про метамофози, що готуються, і поставивши всіх вже перед фактом, у Міноборони, бажаючи посилити обороноздатність країни, досягли протилежного ефекту.

Про можливість кардинальної переробки наказу у своєму Telegram-каналі повідомила народна депутатка від фракції "Слуга народу" Юлія Грішина.

"Список спеціальностей, за якими жінки беруться на військовий облік, буде скорочено. Про це тільки-но дізналася від голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки після його розмови з міністром оборони", - написала вона, проте ніяких деталей з цього приводу поки немає.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів