RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

День українського пенсіонера: кому та наскільки підвищать виплати з 1 березня

До кінця року планується ще декілька підвищень пенсійних виплат, якщо не завадить війна

До кінця року планується ще декілька підвищень пенсійних виплат, якщо не завадить війна Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

У березні в Україні буде проведено перерахунок пенсій переважної більшості пенсіонерів. Індексація торкнеться понад 10 мільйонів людей. При цьому для окремих категорій пенсіонерів виплати збільшено вже з 1 січня 2022 року. Також передбачені інші підвищення пенсійних виплат протягом усього року. "Апостроф" розбирався, кому і наскільки піднімуть пенсії, звичайно, якщо цьому не завадить російська агресія щодо України.

Процес індексації пенсій в Україні має перманентний характер. При цьому є кілька ключових дат, в які відбувається підвищення тих чи інших пенсійних виплат.

Зокрема, мінімальну пенсію піднімають двічі на рік – 1 липня та 1 грудня. Мінімальна пенсія прив'язана до розміру прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність. Востаннє її збільшення відбулося 1 грудня 2021 року – з 1854 гривень до 1934 гривень.

Відповідно, найближчою на сьогодні датою підвищення мінімальної пенсії є 1 липня 2022 року, коли її розмір збільшиться до 2027 гривень. А з 1 грудня 2022 року вона вже становитиме 2093 гривні.

У зазначені дати також зросте і максимальна пенсія, що становить десять прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, відповідно – до 20 270 гривень 1 липня та 20 930 гривень 1 грудня.

Пенсії "чорнобильців" та сімей АТОшників

Нинішнього року вже відбулося одне знакове підвищення пенсій. Воно торкнулося "чорнобильців" та членів сімей загиблих на Донбасі воїнів. Так, з 1 січня пенсії ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС з І групою інвалідності збільшено з 10 340 гривень до 14 600 гривень, з ІІ групою інвалідності – з 8272 гривень до 9500 гривень, з ІІІ групою інвалідності – з 6200 гривень до 7000 гривень.

Загалом йдеться приблизно про 60 тисяч наших співвітчизників.

З 1 січня також підвищено пенсії членів сімей загиблих в АТО/ООС – до 7800 гривень. Раніше розміри пенсій таких осіб залежали від кількості непрацездатних членів сім'ї, яким було призначено допомогу, проте з нинішнього року вона надається без прив'язки до виплат іншим членам сім'ї.

Дане пенсійне підвищення торкнулося більш ніж 2000 осіб.

День індексації

Але найголовніше підвищення цього року заплановано на 1 березня (плани версталися до початку відкритої війни з Росією 24 лютого). Це, власне, і є індексація пенсій. За даними Міністерства соціальної політики, пенсії збільшуються для 10,2 мільйона українців. Нагадаємо, на сьогодні в Україні налічується 10,88 мільйона пенсіонерів.

Верховна Рада 15 лютого ухвалила спеціальний закон, яким індексація має автоматично проводитись 1 березня, – раніше щороку її затверджував Кабінет міністрів.

При індексації пенсій враховуються показники зростання середньої заробітної плати та інфляції за попередній рік. Відповідно до розробленої формули, з 1 березня пенсії зростуть на 14%.

Так, наприклад, якщо у когось пенсія ще у лютому становила 2000 гривень, то з березня вона буде на рівні 2280 гривень. Відповідно пенсія розміром 3000 гривень зростає до 3420 гривень. А якщо людина отримувала пенсійну виплату на рівні 4000 гривень, то після індексації вона становитиме 4560 гривень.

Також на 14% будуть проіндексовані виплати для 524,1 тисячі військових пенсіонерів. Середній розмір підвищення для них становитиме 700 гривень. На той самий відсоток підвищуються компенсаційні доплати до пенсій людей похилого віку – для пенсіонерів віком від 80 років вони збільшені з 500 гривень до 570 гривень, а для громадян віком від 75 до 80 років – з 400 гривень до 456 гривень.

Крім того, доплата передбачена для тих, хто отримує мінімальну пенсію та при цьому має інвалідність І групи, а також для тих, кому від 60 до 65 років за наявності повного страхового стажу (30 років для жінок та 35 років для чоловіків). Пенсії відповідних категорій громадян збільшуються з 2200 гривень до 2300 гривень.

У березні також підвищать розмір "соціальної" пенсії (яка, насправді, пенсією не є, а вважається соціальною допомогою, в тому числі для тих, хто на пенсію не має права через відсутність необхідного стажу). Раніше планувалося, що підвищення цієї виплати відбудеться лише у грудні – з підвищенням прожиткового мінімуму та мінімальної пенсії, проте уряд вирішив підняти "соціальну" пенсію вже у березні – вона збільшується до 2100 гривень.

Всім потроху

В Україні близько 700 тисяч пенсіонерів продовжують працювати. Для них перерахунок пенсій відбудеться у квітні. Щоправда, підвищені виплати пенсіонери, які працюють, отримають тільки в червні, але з урахуванням індексації за квітень і травень.

Перерахунок пенсій працюючих пенсіонерів здійснюється на індивідуальній основі з урахуванням стажу та розміру зарплати.

Про липневе підвищення розміру мінімальної пенсії вже було сказано вище, тому зупинимося на наступній важливій даті – 1 жовтня.

З жовтня доплати у розмірі 300 гривень почнуть щомісяця отримувати пенсіонери віком від 70 років. Ця програма поширюється на 4 мільйони людей.

Крім того, з жовтня мінімальну пенсію для громадян старше 70 років з повним страховим стажем (30 років для жінок та 35 для чоловіків) буде встановлено на рівні 3000 гривень.

Станом на 1 жовтня 2022 року заплановано зростання мінімальної заробітної плати з нинішніх 6500 гривень до 6700 гривень. До "мінімалки" прив'язаний розмір мінімальної пенсії громадян віком від 65 років, які мають достатній страховий стаж (30 років для жінок і 35 років для чоловіків). Для таких пенсіонерів мінімальні виплати зростуть з нинішніх 2600 гривень до 2680 гривень.

Ну і нарешті остання дата цього року, пов'язана з підвищенням пенсій. Вище говорилося до якого рівня зростуть мінімальна та максимальна пенсії з 1 грудня – до 2093 гривень та 20 930 гривень відповідно.

Крім того, з грудня для непрацюючих пенсіонерів, яким у березні встановлено мінімальну виплату 2300 гривень, за наявності повного страхового стажу (30 років для жінок та 35 років для чоловіків) її буде підвищено до 2500 гривень.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Новини партнерів