RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дії Путіна говорять про те, що він вирішив стати лиходієм - президент Мікронезії

Маленька країна з великим серцем – як ФШМ розірвали відносини з РФ

Маленька країна з великим серцем – як ФШМ розірвали відносини з РФ Фото: UNTV

Федеративні Штати Мікронезії (ФШМ) – країна, що знаходиться у Тихому Океані, неподалік Австралії. ЇЇ площа менша за Київ, а населення трохи перевищує 100 тисяч осіб. Попри це, саме вона є єдиною державою у світі, крім України, яка розірвала дипломатичні відносини з РФ після її вторгнення в Україну 24 лютого.

Президент Центру трансатлантичного діалогу Максим Скрипченко спеціально для "Апострофа" поспілкувався з президентом цієї держави ДЕВІДОМ ПАНУЕЛО, щоби дізнатися, як країна, яка знаходиться в десятках тисяч кілометрів від нас, вирішила посваритися з найбільшою державою у світі і підтримати Україну.

– Опишіть, будь ласка, процес прийняття рішень у ФШМ – хто першим ініціював розрив дипломатичних відносин?

– Прийняття рішень у Федеративних Штатах Мікронезії – це виважений, спокійний та всебічний процес, головним принципом якого є можливість кожного висловити свою точку зору та бути почутим. Після того, як я отримаю інформацію від свого Кабінету та радників – я приймаю рішення.

Приблизно у грудні 2021 року мій Кабінет і мій прес-секретар поінформували мене про повідомлення ЗМІ, що вторгнення Росії в Україну стає все більш вірогідним сценарієм. З цього моменту я доручив своєму спеціальному помічнику та прес-секретарю уважно стежити за розвитком цієї ситуації, яка стрімко набирала оберти.

Протягом найближчих тижнів і місяців я отримував брифінги на основі матеріалів іноземних ЗМІ. На початку лютого 2022 року наш уряд переконався, що Росія має реальний намір вторгнутися в Україну найближчим часом. Мій Кабінет рекомендував мені визначитися, як саме ФШМ відреагують, коли вторгнення офіційно почнеться.

Я запитав поради свого Кабінету, співробітників мого апарату, а також нашого дипломатичного корпусу. Я попросив їх описати рішення, які вони б прийняли, і їхнє обґрунтування цих рішень, зазначивши, що їх основним обов’язком є говорити правду, незважаючи на те, як я можу на неї відреагувати.

Я бачив кадри, на яких Володимир Путін публічно відчитував свого головного шпигуна та інших міністрів за кілька днів до вторгнення, і дивився відео довгої промови Володимира Путіна про те, що він в односторонньому порядку визнає дві нові країни (т.зв. "Л/ДНР" – "Апостроф"), які є частиною України, як виправдання для вторгнення.

За кілька годин до початку вторгнення я збирався сісти на літак із штату Понпеї до штату Яп, двох островів у нашій країні. Коли я прибув до штату Яп, почалася війна. Можливо, я вже знав, що як глава держави і глава уряду я розірву відносини з Росією через їх жорстоке та невиправдане вторгнення, але я не хотів приймати поспішних рішень, тому знову звернувся за порадою до свого Кабінету.

Хоча дехто в нашому уряді попереджав про потенційні наслідки розриву відносин з Росією, наприклад, що це може спровокувати помсту з боку Росії або що цим ФШМ будуть виділятися серед інших країн, ми знали, що не можемо мовчати, тому що мовчання породжує зло. Справжнє лідерство означає відстоювати те, в правильності чого ви впевнені, незважаючи на ціну. Як демократії, нам було зрозуміло, що Україні та українському народу терміново потрібно було побачити, що навіть люди, які знаходяться далеко від них, дбають про них і їхнє становище, і висловлюють свою солідарність.

Крім України, ФШМ залишається єдиною країною, яка розірвала дипломатичні відносини з Росією. Без сумніву, це дуже сильна позиція, яка високо цінується українським народом. Україна знаходиться так далеко і, чесно кажучи, наші країни не мають великих торговельних зв’язків чи спільної історії. Для вас було б більше економічного сенсу уникнути розриву дипломатичних відносин з Росією. Яка була ваша мотивація до цього рішення?

– Зовнішня політика ФШМ закладена в нашій Конституції - ми бажаємо всім державам та народам саме те, чого ми самі прагнемо: миру, дружби, співпраці та любові у нашому спільному домі. На нашій національній печатці – слова "Мир, Єдність і Свобода", до яких ми ставимося дуже серйозно навіть у найкращі часи.

Світ, у якому ми живемо сьогодні, стає все більш ворожим до демократії та демократичних принципів, які включають в себе міжнародний порядок і верховенство права. Я вважаю, що демократія є необхідною не тільки для процвітання життя людей, але й для вирішення найбільших викликів нашого часу, таких як зміна клімату та забезпечення всім людям, довгого, повноцінного та щасливого життя, незалежно від їхнього походження.

Відповідно, відсутність демократії означає, що людство не зможе врятувати себе та нашу планету. Я відмовляюся допускати такий кінець. Ми повинні боротися за демократію, оскільки свободи та процвітання, які вона приносить, є важливими не лише для щастя нашого виду на індивідуальному та суспільному рівні, а й для виживання нашого виду в цілому.

Народ і влада України вдихнули свіжого повітря свободи та демократії. Народ України, я вважаю, знає, що ми не можемо просто просити кращого світу: ми повинні будувати його самі, і ми повинні будувати його разом.

Якби у ФШМ були ресурси, щоб надіслати Україні відчутну допомогу, так як це зробили американці та європейці з їхньою зброєю та підготовкою — ми б це зробили. Все, що ми маємо в ФШМ — це наш голос, цінності та принципи, включаючи нашу повагу до прав людини та нашу віру в те, що є правильним. Тому ми також маємо обов’язок використовувати цей голос і прямо говорити про те, що ми вважаємо правильним та правдивим.

Україна та український народ заслуговують бути вільними від російського гніту. Дії Володимира Путіна не викликають сумнівів: він обирає бути лиходієм.

Яка була мотивація ФШМ для розриву відносин з Росією? Ми сподівалися, що таким чином ми зможемо показати народу та владі України, що ми бажаємо їм миру, дружби, співпраці та любові у нашому спільному домі, щоб, як би ви не почувалися самотніми в ці темні дні, ви знали: інші спостерігають за вами, вболівають за вас і підтримують, як можуть.

Президенте Пануело, ви також звернулися до президента КНР Сі Цзіньпіна з проханням закликати Росію вивести війська й припинити військові дії в Україні та направити світ на шлях до миру. Якою ви бачите роль Китаю як посередника у мирних перемовинах? Ви вірите, що Пекін може вплинути на Росію, аби вона припинила свою агресію?

– ФШМ має дипломатичні відносини з Китаєм з 11 вересня 1989 року. Ми в ФШМ вважаємо народ і уряд Китаю нашими друзями, тому я сподівався, що президент Сі побачить, що жорстоке вторгнення Росії в Україну об’єктивно неправильне. Я знав, що президент Сі нещодавно зустрівся з президентом Путіним на полях зимових Олімпійських ігор, і я розумію, що обидва президенти є близькими друзями. Я думав так: "Якщо російському президенту не подобаються, або він не довіряє американцям, європейцям, австралійцям чи японцям настільки, щоб по-справжньому їх почути, коли вони кажуть, що ця війна неправильна, можливо, російський президент вислухає свого друга, президента Китаю, і, можливо, ФШМ зможуть переконати Китай, що вони єдині, кого Росія буде зараз слухати".

Наприкінці березня я написав листа президенту Сі з проханням закликати Росію вивести війська з України та негайно припинити військові дії. Станом на 6 травня 2022 року я ще не отримав від нього відповіді. Його посол у моїй країні також не пояснив мені, чому Китай досі відмовлявся публічно та відкрито виступати за "захист миру та стабільності, розвитку, рівності, справедливості, демократії та свободи", — саме такі слова Китай використовує у своїх різних спільних Комюніке з двосторонніми та багатосторонніми партнерами, включаючи ФШМ (10 травня, під час розмови з президентом Франції Еммануелем Макроном, лідер Китаю Сі Цзіньпін заявив про свою повагу до територіальної цілісності та суверенітету України, - "Апостроф").

Мені кажуть, що війна Росії в Україні – це "не те, що хоче бачити Китай", але я також слідкую за соціальними мережами і бачив як у лютому 2022 року генеральний консул Китаю в Осаці, Японія, сказав у Twitter, що "найбільший урок з того, що сталося в Україні, є те, що слабка країна повинна підкорятися сильній країні. Кинутий виклик призведе до плачевного результату". Можливо, цей дипломат не говорить від імені всього Китаю, і якщо це так, то я сподіваюся і очікую, що президент Сі ввічливо попросить президента Путіна піти з України.

Так, я вважаю, що Пекін може вплинути на Росію, щоб зупинити її агресію, але я також все більше переконаний, що якби Китай хотів вплинути на Росію таким чином – він би це вже зробив. Мовчання — це співучасть, а мовчання великих країн, які повинні бути доброзичливими гегемонами, лише робить війну ще страшнішою. Як маленька острівна країна, ми втрачаємо довіру до таких більших країн, коли вони не можуть використовувати свій вплив на користь людству.

Від вашого уряду надходило повідомлення, що ФШМ підтримують відсторонення Російської Федерації від президенства у Раді Безпеки ООН. Чи вважаєте ви, що Росію також потрібно позбавити постійного місця в РБ ООН?

– Так, ФШМ підтримали — і будуть підтримувати — відсторонення Російської Федерації від президенства в Раді Безпеки Організації Об’єднаних Націй.

Загалом, Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй, на мою думку, потребує реформ, таких як включення додаткових постійних членів. Наприклад, ФШМ публічно і постійно схвалювали включення Японії як додаткового постійного члена Ради Безпеки ООН.

Я бачив аргумент на користь того, чому Росія повинна залишатися в Раді Безпеки. Я думаю, що критики сказали б: "Якщо Росію виключать із Ради Безпеки ООН, вони можуть взагалі залишити Організацію Об’єднаних Націй, і це зробить світ менш безпечним. Це збільшило б ймовірність розпаду Організації Об’єднаних Націй, як це відбулося з Лігою Націй". Я чую цю критику і розумію її. Я з такою позицією не згоден.

Що ми вже встигли побачити на цей момент? Ми побачили, як Росія вдруге вторглася в Україну після її початкового вторгнення в 2014 році. Ми бачили, як Росія викрадає українців, щоб перевезти їх кудись, і ми бачили, як Росія цілеспрямовано бомбила лікарні та притулки для біженців, чітко позначені як місця проживання жінок і дітей. Ми бачили, як Росія використовує хімічну зброю і погрожує застосувати ядерну зброю.

Погроза Україні та іншим країнам ядерною зброєю – це лише одна із великої кількості ознак того, що президент Путін – нестабільна, налякана, слабка людина, найбільший страх якої полягає в тому, що інші люди та країни зрозуміють: чим сильнішим він хоче здаватися, тим слабшим він насправді виглядає в наших очах. Не дивно, що тип людей, – який ув’язнює своїх політичних опонентів, піддає цензурі вільну пресу, труїть тих, кого він вважав нелояльними чи такими, що загрожують своєму правлінню, і хто зробив місією свого життя атакувати та підривати демократії на зразок Сполучених Штатів Америки і Сполученого Королівства, безпосередньо проникаючи та фінансово підтримуючи їхні консервативні партії, – також виявиться тим типом, який вторгнеться з мобілізованими підлітками в невинні країни, погрожуючи підірвати все навколо, якщо він не досягне своєї цілі. Уряд ФШМ розглядає погрози Путіна застосувати ядерну зброю так само, як ми сприймаємо самого Путіна: як тривожні та небезпечні, так. Проте більшим ризиком було б дозволити його грізному помаху пальцем мати таку вагу, що ми разом не притягуватимемо його до відповідальності за його дії.

З цих причин Росію необхідно назавжди виключити з Ради Безпеки ООН.

– У вас є ще що сказати щодо російського вторгнення та подій в Україні?

– По-перше, я хотів би звернутися до народу України, а по-друге, до народу Росії.

Як президент ФШМ я бажаю всім українцям миру, дружби, співпраці та любові у нашому спільному людському домі. Наші дві країни встановили дипломатичні відносини 17 вересня 1999 року. Коли Україна виграє цю війну — і ви її виграєте, я впевнений, завдяки вашій наполегливості, вашій мужності, вашій рішучості, вашій любові до демократії, вашій любові до своїх сімей, вашій любові до ближніх і вашій відданості миру, єдності та свободі — я сподіваюся, що наші дві країни зможуть сприяти зміцненню відносин одна з одною. Увесь світ буде сильнішим і стійкішим зі справді вільною Україною, ФШМ потребують таких союзників, як Україна, у сприянні миру на нашій планеті. Мир – це єдиний спосіб, використовуючи який ми можемо спільно сподіватися побороти зміни клімату.

Що стосується Росії, зобов’язань від імені Росії щодо демонстрації любові до людства, підкріплені реальними діями, – це все, що потрібно від них, аби ФШМ відновили наші дипломатичні відносини. Крім того, народ і уряд ФШМ продовжують поважати народ Росії, оскільки вони не несуть відповідальності за дії президента Путіна. Мені відомо про невелику кількість громадян Росії, які живуть у ФШМ, наприклад тих, хто одружений з мікронезійцями, і вони залишаються дуже бажаними в нашій країні. Позиція ФШМ стосується російського уряду, а не російського народу загалом. Наприклад, я бачив відео, як росіяни на американській території Гуам збираються разом на знак протесту проти президента Путіна; кожен із цих громадян Росії може відчувати себе в безпеці та впевненості, що народ і уряд ФШМ вітають їх на наших островах.

Нарешті, я дуже хотів би публічно заявити про те, що я схиляю голову перед рівнем лідерства української влади та українського народу. Я бачив, як президент Зеленський та його адміністрація сміливо залишаються вдома, щоб воювати, в той час як я переглядав щоденні новини про хід війни. Розуміючи як може бути складно у ці темні часи, я сподіваюся, що ви, народ і влада України, знаєте, що у вас є друг у ФШМ, і що ми повністю підтримуємо вас у вашій боротьбі за свободу.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів