RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Політ "Хімери": чи вистачить Україні снарядів для HIMARS

Чому американці постачають свої РСЗВ не так швидко як нам би хотілося

Чому американці постачають свої РСЗВ не так швидко як нам би хотілося Фото:

Адміністрація президента США Джо Байдена готує новий пакет військової допомоги для України в розмірі $1 млрд . Про передачу цього пакета може бути офіційно оголошено вже 8 серпня. За попередньою інформацією, до нього входять боєприпаси для РСЗВ HIMARS, боєприпаси для зенітно-ракетної системи NASAMS та до 50 броньованих медичних транспортних засобів M113. Спробуємо проаналізувати, скільки реактивних снарядів американці можуть нам направити і чому постачання HIMARS поки що носять обмежений характер.

Нинішній етап російсько-української війни проходить під знаком масованого застосування ЗСУ реактивних систем залпового вогню М142 HIMARS, які стали неприємним сюрпризом для російських генералів. Практично кожну добу ракетними ударами знищуються десятки складів з боєприпасами, місць базування російських частин та інші об'єкти військової інфраструктури. Із найпомітніших успіхів – ураження мостів, як автомобільного, так і залізничного, через Дніпро у Херсонській області.

З кількістю пускових установок все більш-менш ясно – за відкритими даними, станом на 1 серпня, США поставили нам 16 пускових установок М142 HIMARS (кожна коштує трохи менше $7 млн), а ще шість М270 поставили європейські союзники (по три Німеччина і Великобританія).

А ось кількість високоточних керованих реактивних снарядів GMLRS, які постачаються для цих систем, Пентагоном не розголошується, що є нормальною практикою. Проте в умовах, коли наша армія планує перейти в контрнаступ або просто для стримування атак противника, обсяги поставок боєприпасів вкрай важливі. Навіть важливіші, ніж кількість пускових установок, адже користі від них буде небагато за відсутності достатньої кількості снарядів.

Отже, при здійсненні повного залпу шестизарядним пакетом двічі на добу 16 системами HIMARS, витрати боєприпасів за місяць становитимуть 5760 реактивних снарядів. А якщо сюди додати ті самі два залпи, але вже пакетом із 12 ракет для шести М270, то отримаємо 4320 снарядів. Таким чином, за місяць боїв існуюча кількість українських HIMARS та М270 суто теоретично може витратити трохи більше 10 тис. 227-мм реактивних снарядів M31 GMLRS із моноблочною уламково-фугасною бойовою частиною. Такі цифри є розрахунковими і відображають лише максимально можливу кількість боєприпасів, що використовуються. Але, швидше за все, снаряди витрачаються дуже економно, і один розрахунок навряд чи працює двічі на добу, випускаючи при цьому повні "пакети" боєприпасів. Тому реальні цифри можуть бути набагато скромнішими.

Скільки ж снарядів для HIMARS є у США? До 2021 фінансового року Пентагон закупив трохи більше 50 тисяч реактивних снарядів сімейства GMLRS усіх варіантів виконання (1 грудня 2021 року були повідомлення про виробництво 50 тисячного снаряда). Згідно проекту бюджетного кошторису на 2023 фінансовий рік, сухопутні війська США планують закупити 1002 реактивні снаряди GMLRS з моноблочною уламково-фугасною бойовою частиною, 3552 снарядів – з касетною бойовою частиною та 120 снарядів – підвищеної дальності дії (ER GMLRS). Крім того, у 2021 та 2022 фінансових роках замовлено і перебувають у поточному виробництві ще 12 тисяч снарядів. Та сама бюджетна документація свідчить про те, що сухопутні війська США до 2027 фінансового року планують закупити ще 20 тисяч реактивних снарядів.

Крім того, за міжурядовою програмою закордонних військових продажів (Foreign Military Sales - FMS) на користь інозамовників у 2019 фінансовому році було придбано 900 реактивних снарядів сімейства GMLRS, у 2020 фінансовому році – 1014 одиниць, у 2021 фінансовому році – 2142 одиниці.

Загалом, з урахуванням витрат у ході бойових дій та навчань, за офіційними даними, складські запаси американської армії у 2019 році становили 33 тисячі снарядів сімейства GMLRS.

Закупівлі Великобританії оцінювалися в 4080 ракет, щоправда, після цього були дві війни – в Іраку та Афганістані, де М270 досить активно використовувалися. Щодо запасів Німеччини та Італії інформації знайти не вдалося, проте, судячи з кількості пускових установок, навряд чи кількість снарядів у них на складах перевищує 1500 – 2000 одиниць.

Щодо цін, то, наприклад, для Міністерства оборони Великобританії закупівля однієї ракети M31 GMLRS коштувала $110255. Американські дані невідомі, але оскільки в США такі снаряди виробляються масовіше, то, швидше за все, і ціна від Lockheed Martin для Пентагону буде дещо нижчою.

Таким чином, судячи з відкритих джерел, американська сторона може без шкоди для власної безпеки забезпечити максимальну місячну потребу української армії в ракетах M31 GMLRS з існуючих складських запасів. Однак у майбутньому ці запаси доведеться поповнювати для того, щоб забезпечити безперервність постачання. І чим більше пускових установок HIMARS і М270 направлятимуться в розпорядження ЗСУ, тим більшою буде й витрата ракет. Очевидно, саме цією обставиною і пояснюється не надто високий темп перекидання американських РСЗВ на український фронт. Однак навіть ця кількість високоточної зброї поставила перед окупаційними військами низку складних завдань, різко скоротивши їхній наступальний потенціал.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців