RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війна на тлі війни: як одіозний олігарх Жеваго намагається зберегти свої активи

Агресія росії стала чудовою ширмою для злочинних оборудок

Агресія росії стала чудовою ширмою для злочинних оборудок Фото:

Не дивлячись на те, що в Україні йде повномасштабна війна з росією, опальний олігарх Костянтин Жеваго, в черговий раз намагається вирішити свої фінансові проблеми, які зумовив своїми ж незаконними діями. Але якщо раніше свої справи мільярдер намагався вирішувати переважно у юридичній площині, реалізуючи усе нові та нові схеми, які допомагали йому обійти правосуддя, то зараз, після ряду програшів у суді, Жеваго вдався до масованої інформаційної атаки осіб, яких він вважає своїми опонентами у боротьбі за збанкрутовані компанії.

Так, у статтях, які за останні тижні з’явилися у ряді ЗМІ, олігарх-втікач намагається акцентувати увагу на двох критично значущих для нього підприємствах, а саме Білоцерківській ТЕЦ та ПрАТ "Росава". Головний посил у матеріалах - майно обох підприємств намагаються розпродати, що призведе до їхнього знищення, ба більше, залишить Білу Церкву без тепла і гарячої води.

Єдиний нюанс, у жодній статті немає і натяку, а що ж спричинило ситуацію, за якої Білоцерківська ТЕЦ знаходиться на межі банкрутства, а ПрАТ "Росава" - гігант з виробництва шин в Україні - вже в ліквідації. "Апостроф" спробував розібратися.

Рейдерські атаки

Почнемо з того, що Білоцерківська ТЕЦ є майновим поручителем за зобов’язаннями банку Жеваго "Фінанси та Кредит" перед Національним банком України за низкою кредитів, з яких олігарх досі не погасив 1,439 млрд грн. Заставна вартість нерухомого майна Білоцерківської ТЕЦ на початок 2015 року становила 1,971 млрд грн (відповідно до договору іпотеки).

У 2015 році Жеваго, який на той момент був власником банку, уклав з НБУ договір поруки про погашення кредитів рефінансування за цими кредитними договорами, взявши на себе особисті зобов’язання з погашення заборгованості фінансової установи перед Нацбанком.

Оскільки мільярдер не виконував взяті на себе зобов’язання за порукою, Національний банк звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з позовом, який суд повністю задовільнив 1 жовтня 2019 року, водночас відмовивши у зустрічному позові Жеваго про визнання недійсним договору поруки. Рішення набрало законної сили.

З того часу й почалися рейдерські атаки на Білоцерківську ТЕЦ зі сторони колишнього власника Банку "Фінанси та Кредит". З наполегливою регулярністю олігарх намагається замінити керівництво підприємства та повернути контроль над його майном за допомогою підконтрольних йому людей.

Зокрема, негласну війну Жеваго оголосив своєму колишньому партнеру Леоніду Глиняному, який після розпаду групи компаній "Фінанси та Кредит" у 2015 році фактично взяв керівництво ПрАТ "Білоцерківське ТЕЦ" та АТ "Білоцерківське ТЕЦ" на себе.

Варто відзначити, що Глинянийдосить відома фігура на Київщині. Підйого керівництвом за останні 10 роківмодернізовані й успішно працюють найбільші підприємства області: ТОВ "Сквирський комбінат хлібопродуктів", ТДВ "Шамраївський цукровий завод" та ТОВ "Преміорі" (завод з виготовлення шин, який, до речі, забезпечив роботою працівників раніше збанкрутілого підприємства Жеваго ПрАТ "Росава").Крім того, Глиняний відомий широкому загалу як меценат, який підтримує проєкти в галузі освіти, охорони здоров’я та культури.

До діяльності Білоцерківської ТЕЦ Леонід Глиняний був залучений з 2002 року, а саме займав посади радника Спостережної ради, радника Дирекції, радника Наглядової ради та заступника генерального директора. Тобто, бізнесмен не прийшов у енергетику з вулиці, а давно та системно займався розвитком стратегічного для області підприємства.

Проте професійне керівництво підприємством Жеваго, очевидно, якраз і не влаштовує. Адже, як згадувалося вище, єдиний план, який олігарх має на сьогодні, - це вивести з-під рішення суду майно Білоцерківської ТЕЦ, використавши для цього підконтрольні йому компанії, які одночасно є акціонерами ТЕЦ.

Так, 28 грудня 2021 року підконтрольні Жеваго компанії-акціонери провели позачергові збори на ПрАТ "Білоцерківська ТЕЦ", а наступного дня - на АТ "Білоцерківська ТЕЦ", де нібито було ухвалено рішення про зміну правлінь цих компаній. Проте результати зборів були оскаржені у суді. Що не завадило людям олігарха провести ще одні збори ПрАТ "Білоцерківська ТЕЦ" вже 18 січня 2022 року, на яких було змінено склад наглядової ради компанії та обрано нового керівника – адвоката Ігоря Вигулярного, який жодних професійних навиків в паливно-енергетичній діяльності не має.

Важливо відмітити, що за даними видання "Моя Київщина", контроль рейдерського захоплення ТЕЦ здійснював відомий у Білій Церкві нардеп Вадим Івченко. В свою чергу, юридичним блоком олігарха займається Анжеліка Лабунська – давня приятелька Жеваго, народна депутатка чотирьох скликань, яка в нинішньому парламенті представляє "Батьківщину". Лабунська в 2002-2006 роках була директоркою ТОВ "Юридична компанія "Фінанси та Кредит Лекс". Саме адвокат від цієї контори Анатолій Рекун, який значиться співзасновником та головою адвокатського об'єднання "Фінанси та Кредит Лекс", організував збори акціонерів у санаторії "Дуброва".

У лютому, незадовго до початку війни, також відбулися ще одні позачергові збори акціонерів АТ "Білоцерківська ТЕЦ". І саме вони стали останньою крапкою для білоцерківської спільноти. Працівники Білоцерківської ТЕЦ разом з представниками всеукраїнського об’єднання "Антирейдер" провели акцію протесту біля господарського суду Київської області, під час якої вимагали зупинити рейдерське захоплення стратегічного для Білої Церкви підприємства, адже під загрозою опинився опалювальний сезон 2021 року.

На щастя, через чітку та злагоджену роботу Глиняного та команди тепло у квартирах мешканців взимку все таки лишилося. І забрати контроль над підприємством компаніям Жеваго тоді не вдалося. Одна, не пройшло і пів року, як Жеваго "роздмухує" у ЗМІ тему загрози зриву опалювального сезону у 2022/2023 році вже командою Глиняного. Мовляв, саме кредитори та його екс-партнер знищать підприємство та позбавлять мешканців Білої Церкви гарячої води та опалення.

Навіщо ж компаніям опального олігархі знадобилися усі ці заяви у ЗМІ та багаточисельні збори акціонерів? Відповідь проста - "ручне" керівництво підприємства справді зможе багато, наприклад сприяти виведенню активів з нього. Тоді у випадку, коли олігарх остаточно втратить контроль над бізнесом, виявиться, що від нього залишилася лише оболонка, а все більш-менш цінне зникло у невідомому напрямку.

Чотири роки по колу

Аналізуючи реєстр судових рішень, можна також спостерігати, як ще одне раніше підконтрольне Жеваго підприємство - ПрАТ "Росава" приймає активну участь у судових процесах з метою збереження "Білоцерківської ТЕЦ" та захисту її від дій олігарха. І саме через це Жеваго також хоче повернути контроль над підприємством, яке постановою Господарського суду Київської області було визнано банкрутом ще у 2018 році.

Проте, на заваді цьому стоїть незалежний ліквідатор. В рамках справи №911/2498/18 про банкрутство він робить усе, щоб не затягувати реалізацію активів боржника за найбільш об’єктивною вартістю та максимально погасити борги перед кредиторами ПрАТ "Росава", у тому числі НБУ, розмір вимог якого до підприємства складає понад 5 млрд грн.

Крім того, як стало відомо нашому виданню, реалізацію активів "Росави" планується здійснювати максимально комплексно, щоб не допустити порушення процесу виробництва. Тобто, фактично, за результатами продажів активів буде змінено власника підприємства.

А, враховуючи, що зберегти Білоцерківську ТЕЦ прагне Леонід Глиняний, тож не дивно, що він зацікавлений і у придбанні активів ПрАТ "Росава". Бізнесмен прагне зберегти стратегічно важливе підприємство та забезпечити його подальше функціонування, що жодним чином не влаштовує Жеваго. І ось його "креативні" юристи намагаються реалізувати чергову нову "схему", щоб повернути контроль ще й над "Росавою".

Так, 13 січня цього року, через чотири роки після ухвалення оскаржуваних рішень (!), ТОВ "ФК "Фінтакт", яке ЗМІ неодноразово пов’язувало з Жеваго, звертається до апеляційного суду з апеляційною скаргою на ухвалу Господарського суду Київської області від 27 листопада 2018 року та його ж постанову від 4 грудня того ж року в рамках справи про банкрутство ПрАТ "Росава". Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 19 січня 2022 року суд вирішує відмовити у відкритті апеляційного провадження. Однак, вже через місяць ФК "Фінтакт" знову звертається до того ж апеляційного суду з аналогічною апеляційною скаргою і так ходить "по колу" аж до липня.

При цьому юристів ТОВ ФК "Фінтакт" взагалі не бентежить, що воно безпідставно пропустило усі строки оскарження та наявності права товариства взагалі оскаржувати будь-які рішення у справі про банкрутство "Росави", що компанія не має статусу кредитора підприємства та, відповідно, учасника провадження у справі про банкрутство, оскільки з грошовими вимогами до ПрАТ вона не зверталася на жодній стадії.

Проте ці порушення таки побачили судді - ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 6 липня, після донесення згаданої вище інформації, суд нарешті закрив провадження за апеляційною скаргою ФК "Фінтакт". Але ще не відомо чи надовго.

До чого тут Фукс

І ще один цікавий момент. У всіх матеріалах, які останнім часом виходять у ЗМІ на захист Жеваго, фігурує недружній йому олігарх Павло Фукс. Мовляв, саме цей бізнесмен і стоїть за всіма спробами знищити і Білоцерківську ТЕЦ, і "Росаву". При чому, враховуючи війну, активно підкреслюється, що Фукс є російсько-українським олігархом, а знищення підприємств є, звичайно, державною зрадою.

Хоча, Глиняний в черговий раз офіційно заявив, що Фукс немає до викупу боргів підприємств жодного відношення, розкручувати "зраду" Жеваго це не заважає. Інакше як іще можна привернути увагу читачів ЗМІ, якщо не прізвищем колеги-опального олігарха?

Громадянам крок за кроком вимальовують образ нового-старого ворога, і вони потроху забувають, що не розслідуються якраз кримінальні справи щодо злочинів саме Жеваго, а не іншого олігарха. Не ведеться досудове слідство, не оголошено жодної підозри, немає жодного вироку.

Більше того, згідно даним ДБР, Жеваго якимось дивом знятий з міжнародного розшуку. Хоча, згідно даних МВС України, він досі у ньому перебуває.

Також підприємства біглого олігарха дивним чином уникають бомбардування російськими ракетами та продовжують видобуток сировини на території України, а кошти від цієї діяльності виводяться за кордон та виплачуються акціонерам Ferrexpo у якості дивідендів.

І все це - на фоні безперервного процесуального тероризму та інших юридичних схем для затягування або взагалі зриву юридичних процесів зі стягнення боргів з мільярдера та його компаній. Адже війна таких як Жеваго не зупинила. А навпаки, здається, стала чудовою ширмою для злочинних оборудок, які поки що не помітила влада.

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Новини партнерів