RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія втратила в Криму дуже потужну зброю - Рефат Чубаров

Глава Меджлісу про серію вибухів у Криму

Глава Меджлісу про серію вибухів у Криму Рефат Чубаров Фото: Андрій Гудзенко/LIGA.net

Напередодні в Криму пролунали вибухи одразу в двох місцях. Вранці сталася "бавовна" на складі боєприпасів під Джанкоєм, а вдень хтось покурив на військовій авіабазі у селищі Гвардійське під Сімферополем. Вибухи на півострові неабияк налякали непрошених гостей, через що на вокзалах спостерігаються черги, а Кримський міст буквально став у заторах.

Якими є наслідки паління в невстановлених місцях у Криму, хто тікає з півострова та як вибухи вплинули на місцевих мешканців - в ефірі Апостроф TV розповів голова Меджлісу кримськотатарського народу РЕФАТ ЧУБАРОВ.

– Ми бачимо величезні черги на Керченському мосту. Про які ще наслідки ударів по тимчасово окупованому Криму ви можете розповісти?

– Великі черги зараз ми спостерігаємо на залізничному вокзалі в Сімферополі. Окупанти скоротили кількість потягів із Сімферополя на Москву та інші міста росії. Справа в тому, що залізничний транспорт так побудований в Криму, що всі потяги, які з Сімферополя чи Севастополя беруть маршрут на північ, обовʼязково проходять через Джанкой, потім вони перенаправляються – раніше через Запоріжжя й Мелітополь на Москву було, а тепер по мосту через Керченську протоку. Для того, щоб вийти на цей міст, потягам все одно треба перетинати Джанкой. А там зараз заблоковано все. Тому пасажирів на автобусах відвозять до Владиславівки – станція така є під Феодосією. Там уже їх саджають на потяги, і вони прямують з окупованого Криму на територію росії.

Трафік по автомобільних шляхах збільшився протягом дня. Думаю, що це ті, хто відпочивають. Здебільшого, громадяни росії, які приїхали на курорт, бо в інші країни їм зараз поїхати дуже складно. Немає віз, санкції накладені багатьма країнами, тому вони поїхали до Криму. Тепер вони шукають шляхи, як швидше звідти вибратися.

Наші люди говорять про те, що громадяни росії вже не вичікують завершення своїх запланованих відпусток. Так було після першого вибуху на аеродромі в Новофедорівці, так і після вибухів під Джанкоєм, а також на аеродромі у селищі Гвардійське під Сімферополем.

– Ви кажете, виїжджають туристи. А як щодо офіцерських родин?

– В нас немає сумнівів, що частина з них уже потягнулася на вихід. Ми зараз намагаємося моніторити оголошення щодо продажу нерухомості в Криму. Поки в нас немає даних, які б говорили про різке зростання обсягів продажу, але, думаю, що ми це побачимо днями, оскільки на території окупованого Криму вже було два таких конкретних меседжі тим, хто оселився в Криму, а також родинам тих, хто служить в каральних органах окупаційної влади, або військовослужбовців.

Це ще відбулося 9 серпня, коли під Саками в Новофедорівці було знищено, як мінімум, 9 сучасних військових літаків російської армії. А біля Джанкою – один із найпотужніших складів. Ще будуть з'ясовуватися параметри цього складу боєприпасів, але все виглядає так, що на цьому складі у селі Майське біля селища Азовське також були сконцентровані сучасні зенітно-ракетні комплекси, які не тільки мали бути розташовані на території півострова, але й мали бути вивезені до Мелітополя, до Херсонської області. Звідти вони мали бути задіяні проти Збройних сил України.

Виглядає так, що Збройні сили України просто заздалегідь все це дуже чітко спланували і випередили противника, у якого не просто вибухнув склад, а він втратив ті потужні види зброї, з якими готував новий наступ.

– Росіяни традиційно з перебільшеннями заявляють, що місцеве населення страшенно страждає від українських ударів. Мовляв, українці бʼють по місцевому населенню. У вас є якісь дані, наскільки долетіло від тих аеродромів, складів і баз до будинків місцевих мешканців?

– Я буду говорити як є. Будь-яка людина, яка живе на території, де йдуть воєнні дії, або яка піддається ударам чи бомбардуванням, боїться за своє життя й життя своїх близьких - це нормально.

Щодо вибухів у Майському. Справа в тому, що цей потужний склад, який вибухнув весь, бо годинами детонував, був облаштований трошки подалі від домів. Це був закинутий тваринницький комплекс – ферма. І в цих будівлях російські окупанти влаштували склад боєприпасів. Тому на зараз ми не маємо даних про, не дай Боже, якісь людські втрати. Я маю на увазі серед мирного населення. Але ми маємо дані про те, що в багатьох домах знесено дахи.

У селище Азовське є кримськотатарська школа. Я точно знаю, мені телефонували, що в цій школі вибито майже всі шибки від потужності вибуху. Але, дай Боже, щоб серед людей не було жертв. Ми говоримо всім людям, що вже всі мають бути готові до таких явищ. У них мають бути заздалегідь заготовлені місця для того, щоб вони береглися самі та своїх дітей берегли.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів