RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Справа Корбана. Чому бізнесмен так боїться українських спецслужб?

Своїми тезами він підриває довіру українців до силових структур

Своїми тезами він підриває довіру українців до силових структур Фото: Фокус

Геннадій Корбан відреагував на мою колонку для сайту “Апостроф”, де я міркував про можливі мотиви позбавлення його українського громадянства. Моїй скромній експертній думці бізнесмен приділив майже весь півгодинний ефір на “Радіо НВ”, де інтерв’ю у Корбана брав журналіст Олексій Тарасов.

На жаль, у притаманній йому манері, пан Геннадій не став коментувати по суті факти та оцінки, викладені у колонці. Натомість, просто відмахнувся від них, принагідно звинувативши у “замовній джинсі” всі без винятку видання, які помітили мою публікацію з цієї резонансної теми. Мою колонку назвав “чорним піаром”, “дуже розмитим хейтом”. У зневажливому тоні заявив нібито я посилаюсь на якихось анонімних нікому не відомих “американських аналітиків”. “Анонімні” аналітики, нагадаю, це - Atlantic Council - аналітичний центр, близький до Білого Дому та Демократичної партії США. Ознайомитись зі статтею можна за посиланням.

Журналіст Олексій Тарасов, на моє розчарування, не виправив свого співрозмовника. Також не поставив Геннадію Корбану низку простих питань, які виникають у кожного, хто цікавиться цим кейсом. Де нині перебуває Корбан? На якій підставі він виїхав з України, у той час як абсолютна більшість чоловіків такої змоги не мають? Як взагалі людина, яка називає себе керівником оборони стратегічно важливого регіону, могла виїхати за кордон з приватною метою? Зрештою, чи справді у Корбана є декілька громадянств (саме це стало підставою, формальною чи ні, для указу президента)? На останнє питання бізнесмен досі не дав прямої відповіді, так само відмахуючись від нього, постійно переводячи тему то на РНБО, то на угорців Закарпаття.

На тлі такої компліментарної побудови інтерв’ю досить пікантно виглядають звинувачення Корбана у джинсі - всіх, окрім самого себе.

Проте найцікавіша, на мій погляд, частина розмови Геннадія Корбана з журналістом - це та, де бізнесмен критикує роботу Служби безпеки України. Мовляв, контррозвідники “більше заважали, ніж допомагали” Корбану “боронити” Дніпропетровщину. Також, посилаючись на “компетентних знайомих” у “різних органах” Геннадій Олегович розповідає про мережу російських агентів, створену у СБУ підозрюваним у держзраді Олегом Кулінічем - колишнім керівником Служби безпеки в АР Крим.

Тут цікаво не лише те, що Корбану, якщо вірити його словам, хтось “зливає” деталі кримінальної справи найвищого ступеня секретності, а й те, що такими твердженнями він, де-факто, підтверджує висловлені мною здогадки. Адже указ президента щодо Геннадія Корбана був виданий майже одночасно - з різницею у день-два - із затриманням Кулініча. Судячи зі всього, ці два рішення були ухвалені “в пакеті”.

Тепер виглядає так, що Корбан намагається відмежуватися від Кулініча, з виглядом знавця розповідає про якісь агентурні мережі в Україні. У той час, як позбавлення його громадянства - це ланка одного ланцюжка, продовження тієї самої боротьби з російською агентурою.

Своїми тезами він також продовжує підривати довіру українців до силових структур, які реально обороняють Україну. Кількома днями раніше в інтерв’ю українській службі BBC Корбан дискредитував українських військових. Розповідав, що на фронті “ми не перемагаємо”, контрнаступ на Херсон у найближчій перспективі - це “брехня”, а на Донбасі треба відійти на якісь рубежі. Цього разу - взявся руйнувати довіру до українських спецслужб.

З кожним таким інтерв’ю Геннадій Корбан сам викриває себе. Імідж “патріота”, над яким він працював останні роки, поступово розвіюється. І в цьому заслуга самого Корбана, а не уявних “джинсовиків”.

Читайте також

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу