RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ринок палива в Україні: що буде з цінами восени

Для подорожчання пального є як внутрішні, так і зовнішні причини

Для подорожчання пального є як внутрішні, так і зовнішні причини Фото: Pixabay

Під кінець літа в Україні фактично ліквідовано дефіцит пального, а ціни на нього стабілізувалися. Проте вже восени ситуація може змінитись. І, якщо перебоїв із постачанням нафтопродуктів у країну, можливо, не буде, то їхня вартість може помітно зрости. "Апостроф" розбирався, що зараз відбувається на вітчизняному ринку автомобільного палива і яких змін на ньому варто чекати найближчими місяцями.

Девальвація "з’їла" надприбутки

Ринок пального, який протягом кількох місяців після російського нападу лихоманило від дефіциту і різких стрибків цін, на кінець літа дещо заспокоївся. Завдяки активній роботі постачальників, вдалося практично закрити потреби економіки і громадян. Тож про дефіцит автомобільного палива нині говорити не доводиться.

Проте основні хвилювання споживачів пов’язані з його можливим подорожчанням.

Хвилю паніки викликало нещодавнє рішення Національного банку України (НБУ) про девальвацію гривні. Знаючи звичку операторів ринку оперативно реагувати на будь яке підвищення курсів валют чи світових цін, автомобілісти очікували, що зростання курсу долара до гривні на 25% автоматично потягне за собою таке ж подорожчання пального.

Проте, як не дивно, стрибка цін не сталося. Через місяць після зміни валютного курсу на АЗС зберігається стабільність. Ціна на скраплений газ, яка стрімко падала протягом липня, зараз стабілізувалася на рівні 26-27 гривень за літр (на максимумі вона сягала 42-43 гривні). Дизельне пальне також дешевшає, хоча і набагато повільніше. Зараз в роздрібній мережі його пропонують по 53-54 гривні. Це приблизно на 2 гривні менше, ніж було в червні, коли на ринку фіксувалися максимальні ціни. Бензин, який донедавна був найбільш дефіцитною позицією на ринку, за місяць подешевшав в середньому на 1 гривню і нині коштує 49-50 гривень за літр.

Такий незвичний результат, на думку директора консалтингової групи "А-95" Сергія Куюна, пояснюється тим, що на момент зростання курсу ціни на нафтопродукти вже були завищені.

"В кінці липня, коли Національний банк здійснив девальвацію гривні, оператори ринку накопичили досить високий запас цінової міцності, який згодом мав призвести до зниження цін на бензин і дизель в середньому на 8-10 гривень, - пояснив експерт "Апострофу". - Девальвація гривні "з’їла" цей потенціал. Тобто ціна пального не зросла, але й її зниження тепер теж очікувати не доводиться".

Іще одним чинником стабільності стала ситуація на світовому ринку.

"Протягом липня спостерігалося значне зниження цін на нафту, - сказав виданню експерт "Нафторинку" Олександр Сіренко. - Марка Brent подешевшала з 122 до 92 доларів за барель. Це також потягло за собою зниження цін на нафтопродукти, які українські оператори закуповують за кордоном, і сприяло стабілізації на вітчизняному ринку".

Акцизом по бездоріжжю

Чи збережеться нинішня стабільність восени, буде залежати від ряду різноспрямованих чинників, як внутрішніх, так і зовнішніх. З одного боку, тенденція до стабільності буде підтримуватися тим, що сьогодні в Україні створено профіцит за всіма видами нафтопродуктів. Цьому сприяла, як успішна робота постачальників, так і зниження внутрішнього попиту на пальне.

"З початку активних воєнних дій споживання нафтопродуктів в Україні скоротилося, залежно від регіону та галузі економіки, на 30-50%, - говорить Олександр Сіренко. - Значно зменшився попит на дизель через скорочення посівних площ. Багато людей виїхали за кордон на власних автомобілях і тепер заправляють їх у Європі. Через це приблизно на третину впали продажі бензину і скрапленого газу. Тож, якщо до війни ми споживали в середньому мільйон тон нафтопродуктів на місяць, то зараз - тільки 500-600 тисяч тон".

З іншого боку, є фактори, які будуть найближчим часом штовхати вартість нафтопродуктів вгору. Після тривалого падіння, протягом останніх днів знову спостерігається підвищення цін на нафту. Вартість сорту Brent на світовому ринку піднялася до 99 доларів за барель.

"Ми вже бачимо, що це потягнуло за собою підвищення гуртових цін на дизель, - говорить Сергій Куюн. - В той же час, вартість бензину поки що залишається практично незмінною".

Втім, якщо нинішнє подорожчання нафти матиме довгостроковий характер, це неминуче призведе до зростання цін на всі види нафтопродуктів.

Ще одним фактором підвищення цін може стати запропонований урядом проєкт повернення акцизу на автомобільне пальне. Верховна Рада 30 серпня прийняла допрацьований законопрєкт. Документом передбачається встановити акциз на бензин та дизпаливо, а також на альтернативні види палива, на рівні 100 євро за 1000 літрів, на скраплений газ - у розмірі 52 євро за 1000 літрів.

За словами Олександра Сіренка, запровадження вказаних ставок акцизу збільшить гуртову ціну одного літра на 4 гривні. При цьому сьогоднішні рівні націнок все ще дозволяють впровадити акциз без значного підвищення роздрібної ціни. Він додав, що винятком може стати скраплений газ, оскільки через значне зниження ціни трейдери працюють з націнкою близько 2 гривень на літрі.

За словами Сергія Куюна, впровадження акцизу на пальне не спричинить непосильного податкового тиску на споживачів. Він складе близько 10% його вартості, тоді як, наприклад, у країнах ЄС податки сягають 60-70% від роздрібної ціни пального.

"Акцизи на автомобільне пальне завжди були важливим джерелом наповнення бюджету, - говорить експерт. - І зараз, коли державні фінанси знаходяться в великій скруті, ми не можемо собі дозволити відмовлятися від цього джерела доходів. Тим більше зараз, коли потрібні кошти для відновлення безлічі зруйнованих інфраструктурних об’єктів. Всі хочуть мати сильну державу, армію, медицину, дороги тощо. І треба розуміти, що все це коштує грошей".

Читайте також

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Новини партнерів