RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Прокурор піщаних кар'єрів: хто може стояти за пісковою кризою у Чернігові

Глава міста звинувачує правоохоронців

Глава міста звинувачує правоохоронців Фото:

Цієї осені у серйозно постраждалому від російського вторгнення і все ще прифронтовому Чернігові зник пісок. Як відомо, пісок є необхідним інгредієнтом для створення бетону, та його дефіцит поставив під питання не лише відновлення зруйнованих будівель, об'єктів критичної та транспортної інфраструктури, а й зміцнення оборонних споруд у прифронтовій області. Крім того, на межі зриву і роботи з підготовки Чернігова до зими. Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко натякнув, що за дефіцит піску у місті несуть відповідальність прокуратура та поліція. У тому, які підстави дали мерові так думати, розбирався "Апостроф".

Атрошенко заявив, що в силових структурах "щось не поділили" з бізнесом, через що тепер все місто під час війни поставлено під удар. Мер пояснив, що компанії, які видобували раніше пісок для міста, через рішення силовиків тепер не мають необхідного пакету документів і вони не можуть працювати. Дії правоохоронців Атрошенко назвав абсурдом, за який потрібно нести відповідальність

Тут варто уточнити, що весь пісок для Чернігова ще з 1987 року видобувався у селі Неданчичі. Проте після вересня 2020 року, коли прокурором Чернігівської області став уродженець Донеччини Сергій Василина, органи прокуратури різко зацікавилися видобутком у цьому населеному пункті. Прокуратура відкрила кримінальні провадження, провела обшуки, заарештувала техніку та земельні ділянки, де видобували пісок. В результаті добувати пісок у Неданчичах стало буквально нема кому.

При цьому бізнесмени, які займалися видобутком піску, стверджують, що прокуратура їх нібито почала незаконно "кошмарити" з метою видавити з цього ринку. На їхню думку, робилося це нібито за прямою вказівкою та з особистої зацікавленості нового прокурора області Сергія Василини.

Ця обставина змусила уважніше придивитися, що за чоловік Сергій Василина.

Прокурор Сергій Василина

У його офіційній біографії нема нічого незвичайного. Свого часу закінчив Національну юридичну академію імені Ярослава Мудрого. Крім нетривалого періоду адвокатської діяльності на початку своєї кар'єри, решту часу працював на державній службі в органах прокуратури. Обіймав керівні посади у Донецькій, Кіровоградській та Запорізькій обласних прокуратурах та посаду у Запорізькій ОДА.

Зайвої публічності Василина намагається уникати. Однак питання до нього у громадськості все одно виникають. Нагромадилися вони і за два роки роботи на чолі Чернігівської прокуратури. Так, Василину встигли звинуватити в пресингу торфозаводів кримінальними провадженнями, в яких не було скільки-небудь доказової бази. Крім того, на думку громадськості, головний прокурор Чернігівщини ініціював на порожньому місці кримінальну справу стосовно одного з неугодних голів районних рад, яку останній успішно оскаржив у суді.

Також є підозри, що Василина свідомо "зливав" у суді корупційні справи стосовно чиновників Чернігівщини, спійманих на гарячому під час отримання хабарів.

Проте особливу увагу варто звернути на дружину прокурора Ольгу Володимирівну Василину. Під час війни електронні декларації чиновників та правоохоронців закриті, проте у мережі легко знайти декларації Сергія Василини за минулі роки. Судячи з цих декларацій, дружина прокурора є дуже успішною бізнес-вумен, старанням якої сім'я Василин і зобов'язана своїм високим рівнем добробуту. Так, згідно з декларацією за 2019 рік, Сергій Василина отримав близько 600 тис. гривень доходу, більша частина якого – зарплата. При цьому Ольга Василина заробила у кілька разів більше за чоловіка. Її задекларовані прибутки обчислюються мільйонами.

Але, куди цікавіше джерело доходів дружини прокурора. Згідно з даними відкритих реєстрів Ольга Василина є бенефіціаром двох компаній – ТОВ "Архітектурно-конструкторське бюро "Півден-буд" та ТОВ "Кіфа-буд". Обидві ці компанії зареєстровані в м. Запоріжжі. За даними "Прозоро", " Південь-буд" з 2019 року виграла 105 тендерів на закупівлю товарів і послуг за бюджетні кошти на загальну суму понад 25 млн гривень. При цьому деякі підряди фірма подружжя прокурора отримувала і зовсім без конкурсів.

Серед найбільших замовників АКБ "Півден-буд" – Управління капітального будівництва Запорізької ОДА, Департамент освіти та науки Запорізької міськради, Департамент культури та туризму Запорізької міськради, запорізьке КП "Управління капітального будівництва", Головне управління ДПІ у Запорізькій області тощо.

ТОВ "Кіфа-буд", у свою чергу, за той же період виграло 10 тендерів, але на суму майже 50 млн. бюджетних гривень.

Нагадаємо, у 2019-2020 роках Сергій Василина обіймав керівну посаду у Запорізькій обласній прокуратурі. Чи є збігом те, що обидві фірми його дружини в цей час пачками вигравали тендери, які проводять органи влади та комунальні заклади Запорізької області – питання з категорії риторичних.

У зв'язку з цим у мера Чернігова Атрошенка і виникло припущення, що і "пісочна криза" в підконтрольному йому місті виникла не просто так. Не виключено, що Василина в ньому зацікавлений, тим більше, що обидві фірми його дружини спеціалізуються на будівництві. У тому числі вони можуть займатися виробництвом бетону. Втім, у цій історії ще доведеться детально розібратися.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Новини партнерів