RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росіяни влаштовують лінгвоцид на захоплених землях України - мовний омбудсмен

Українська мова стала світовим трендом

Українська мова стала світовим трендом Фото: mova-ombudsman.gov.ua

Російська імперія понад 300 років намагалася викорінити українську мову, і зараз перше, з чим намагаються боротися російські окупанти на захоплених територіях – це мова. Але своїми діями вони домоглися лише того, що все більше громадян України почали спілкуватися рідною мовою, і все більше українців усвідомили свою національну самобутність та ідентичність.

Скільки людей в Україні перейшли на українську мову, чи продовжують в країні порушувати мовний закон, та як змінилося ставлення до української мови у світі – в етері Апостроф TV розповів Уповноважений із захисту державної мови ТАРАС КРЕМІНЬ.

– Наприкінці грудня відбулося опитування серед українців щодо мови і ідентичності. За його результатами у 2022 році кількість українців, які спілкуються виключно українською мовою, зросла до 50%. А також знизилась частка українців, які спілкуються переважно російською мовою – до 9%. Звісно, це лише опитування, та як ви оцінюєте такі результати?

– Цей результат є доволі позитивним і демонструє величезні тектонічні зміни, які відбулися всередині українського суспільства протягом 2022 року. Протягом минулого року були проведені десятки інших досліджень, які можуть свідчити про динаміку в частині переходу на українську мову, застосування двох мов одночасно, або категоричної відмови від застосування будь-якої іншої мови, крім української.

Читайте: Вперше за 300 років українці відчули себе нацією переможців - Павло Вишебаба

Це пов'язано з повномасштабною війною, зростанням інтересу до української історії, з утвердженням національної самобутності та ідентичності громадян України, що об'єднались, незалежно від території, віку, політичних уподобань, в єдину політичну націю, яка чинить опір та робить все необхідне для української перемоги.

Це дослідження також демонструє багато іншим важливих цікавих речей. Це питання ідентичності, уваги до захисту своєї свободи і гідності, та й євроатлантичного вибору на десятиліття наперед.

– Наскільки це стала тенденція? Чи збережеться вона після нашої перемоги?

– Я думаю, що динаміка зростатиме, залежно від ефективно задіяних державних механізмів утвердження власне такої ідентичності. Ми маємо говорити не лише про національну ідентичність, але й мовну та культурну, і загалом про європейськість українців, які завжди були у центрі Європи. Тому у цьому дослідженні і йдеться про ідентичність, але у різних вимірах. В першу чергу – громадянська ідентичність. І не залежно від свого походження, понад дві тисячі респондентів, навіть обираючи мову опитування (українську), вже цим підкреслюють, наскільки мова важлива, наскільки для них важливе походження, і що важливо, їхнє громадянство.

Подивіться, які важливі зміни відбулися у свідомості людей у 2022 році – це перегляд концепції громадянства. Хто має бути громадянином України, і хто має бути позбавлений громадянства. Це насамперед людина, яка мешкає на території України, володіє державною мовою, знає та дотримується Конституції, а також знає історію України.

Питання поваги та гідності, переходу на українську мову – це зокрема й захист своїх прав на отримання інформації та послуг державною мовою, це фактично 100% теле- та радіомовлення, українські книжки та музика. І цього стало дуже багато.

– Чи багато зараз фіксують порушень мовного закону?

Всього два роки тому закон критикували та піддавали сумніву необхідність накладання штрафів за порушення мовного закону - як у парламенті, так і в місцевих радах. Величезна кількість чиновників топ рівня та на місцях постійно порушувала закон та не вважала питання мови головним для консолідації українського народу. А 2022 рік став революційним в питаннях утвердження української ідентичності, яку неможливо уявити без розвитку української мови.

Є зворотна сторона цієї медалі - це факти лінгвоциду на окупованих територіях. Бо перше, чим займаються російські окупанти, – б'ють по ідентичності населення, яке опинилося там. Це питання мови освітнього процесу, культури, вивісок, а також "зомбоящиків". Це говорить про те, що мова важлива для української нації і власне по мові завжди бив російський окупант протягом останніх 300 років.

2023 рік починається з того, що порушень мовного закону у нас значно менше, менше фіксується порушень з боку міських голів, керівників обласних адміністрацій, депутатів місцевих рад та інших.

– Мені здається, що зараз стало менше бажання у людей сваритися через російську мову з тими ж продавцями чи офіціантами. Люди не хочуть створювати конфлікт ще й тут. Чи це справді так?

– Сьогодні питання порушення мовного закону перестало бути принципово важливим для тих, хто ще вчора відстоював інші принципи та ідентичності. Сьогодні українськомовна, громадянська масова ідентичність демонструє свою толерантність та високу культуру. Бо сьогодні спілкуватися українською – це модно, захищати українську мову та повідомляти про порушення – це не закладати свого сусіда, а навпаки захищати свою ідентичність. Спілкуватися українською стало модним і для наших європейських партнерів, дуже високий зараз рівень зацікавлення українською мовою у світі.

– Одна з найбільших міжнародних платформ по вивченню мов також констатує, що запит на вивчення української мови у світі дуже зріс. Особливо зацікавилися вивченням української мови в таких далеких країнах, як Аргентина, Японія та В'єтнам, а також в сусідніх Польщі та Чехії.

– Дуже цікавий приклад пов'язаний з Аргентиною, де мешкає не менше 600 тисяч українців, які в другому чи третьому поколінні не забули ані української мови, ані української історії та активно сприяють існуванню культурних та просвітницьких організацій на території Аргентини.

Тому інтерес до української мови пов'язаний, зокрема, з тими сприятливими умовами, які є в цих країнах. А також з тією політичною ситуацією, яка сприяє посиленню національної безпеки та оборони. Наприклад, Польща зараз сприяє надзвичайно. І недавня зустріч українського президента Зеленського зі своїми колегами з Польщі та Литви – це якраз демонстрація того, що нова хвиля військової допомоги буде надана ЗСУ для боротьби з російським окупантом.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів