RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Заборонити не можна дозволити: Виїзд за кордон депутатів місцевих рад, де поставити крапку

Заборона є дискримінацією та призведе до складання мандатів.Заборона є дискримінацією

Заборона є дискримінацією та призведе до складання мандатів.Заборона є дискримінацією Фото: ДПСУ

Як відомо 23 січня Президент України підписав указ за яким посадовим особам дозволено виїжджати за межі України лише у випадку направлення у службове відрядження. Даний указ ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України щодо прямої заборони посадовцям перетинати державні кордони з особистих питань. На виконання даного рішення РНБО Кабінет Міністрів України 27 січня ухвалив постанову, яка передбачає значно ширший перелік посадових осіб, що підпадають під обмеження щодо виїзду за кордон. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що вказані у постанові Кабміну посадовці більше не зможуть перетинати державний кордон без поважних причин, лише на підставі службового відрядження. І тут, як завжди, до цих рішень виникли питання.

Так, зокрема прийняті зміні стосуються виїзду за кордон й депутатів місцевих рад. Будь-то чоловік чи жінка, або взагалі чи є військовозобов’язаними, наприклад чоловіки старші 60 років. І ось тут, як вважають юристи, Кабмін вчергове показав свою некомпетентність.

Справа в тім, що депутати місцевих рад (окрім керівних посад) не перебувають ані у трудових, ані у службових відносинах з місцевими радами і, відповідно, місцеві ради не можуть відправляти у службове відрядження таких депутатів.

Враховуючи приписи Кодексу законів про працю України, працівник може бути направлений у службове відрядження лише у випадку укладеного трудового або колективного договору.

Читайте також: Відпочинок у стилі Тищенка: чи спрацює заборона Кабміну на виїзд чиновникам

Необхідно зауважити, що 25 жовтня 2020 року на виборах депутатів місцевих рад було обрано 42 501 депутат до 1 577 обласних, районних, міських, селищних і сільських рад та рад районів у містах.

А отже, більше сорока тисяч місцевих депутатів за виконання своїх посадових обов’язків не отримують заробітну плату, як правило, вони мають основну роботу відмінну від місцевих рад. Іншими словами, місцеві депутати працюють на «волонтерських» засадах.

Партнер EVERLEGAL Андрій Порайко у своєму пості Facebook навів можливі два варіанти тлумачення нововведень від Кабміну.

Згідно першого варіанту, будь-то жінка, чи особа з інвалідністю, чи особа, яка є невійськовозобов’язаною, але підпадаєте під перелік посадовців визначених п. 2-14 постанови Кабміну, то для перетину державного кордону необхідно бути направленим у службове відрядження.

Згідно другого варіанту, якщо особа підпадає не лише під перелік посадовців визначених п. 2-14 постанови Кабміну, то це дає їй право обирати, на підставі якого пункту постанови Кабміну здійснити перетин державного кордону.

Також необхідно відмітити, що переважна більшість депутаток або відвезли своїх дітей закордон та час від часу відвідують їх, або безпосередньо перебувають закордоном з дітьми і приїжджають в Україну лише на сесію.

На неузгодженість рішення Кабміну звернув увагу й народний депутат від партії Слуга народу Віталій Безгін, наголосивши, що:

"По виїзду закордон без відрядження представників місцевого самоврядування. Кілька важливих моментів:

    1.В Указі Президента/Рішенні РНБО не йде мова про депутатів місцевих рад (крім керівних посад). У свою чергу даний пункт з'явився у рішенні Кабміну.

    2.Норма, яка виписує умови перетину кордону жінками-депутатами місцевих рад в рішенні КМУ виписана незрозуміло. Не ясно, достатньо бути жінкою, щоб виїжджати закордон без відрядження, чи для цього має бути умова про відвідини дітей до 18 років.

    3.Якщо Уряд вбачав відвідини, то це паралізує роботу прикордонників, враховуючи кількість депутатів місцевих рад і потребу по кожній жінці перевіряти, чи дійсно діти закордоном. Це єдиний ефект від даної норми.

    4.Подібний крок може призвести до тенденції на складання жінками-депутатами місцевих рад мандатів та руйнації системи місцевого самоврядування в країні.

Спрямовую звернення на Дениса Шмигаля, щоб Уряд чітко виписав норму щодо жінок-депутаток місцевих рад, враховуючи наведені вище факти. Переконаний, що обмеження щодо жінок мають бути зняті, а формулювання мають бути чіткими", - зазначив Віталій Безгін.

Вірогідно, що такі нововведення від Кабміну просто потягнуть за собою складення мандату депутатками.

При цьому, Державна прикордонна служба України зазначає, що особи не придатні до військової служби, але які займають посади наведені у прийнятому рішенні Кабміну, не зможуть перетинати державний кордон. Що в свою чергу є зрозумілим, оскільки ДПСУ лише виконує постанову Кабміну і самостійно не може вирішувати прогалини у законодавстві, це не їх компетенція.

Прес-секретар прикордонного відомства Андрій Демченко надав коментар стосовно внесених Кабміном змін до Правил перетинання державного кордону:

"Зміни передбачають, що виїзд за кордон народних депутатів та депутатів місцевих рад, суддів, прокурорів, державних службовців, заброньованих за відповідними органами працівників та інших категорій осіб, може здійснюватися виключно у службове відрядження.

Прикордонники як і раніше, так і зараз, керуються нормами законодавства, які регламентують перетин державного кордону України, в тому числі це і норми, які прописані в постанові Уряду № 57 про Правила перетину державного кордону громадянами України. І як відомо, після рішення Ради національної безпеки і оборони України, Кабінет Міністрів України вніс зміни до цієї Постанови, які передбачають, що урядовці, народні депутати та низка інших посадовців, а також прокурори, судді, представники місцевого самоврядування можуть перетинати державний кордон України виключно з метою службового відрядження", - зазначив Андрій Демченко.

"Привілеїв немає. Зміни стосуються і жінок і чоловіків. Всі норми чітко прописані в змінах до Постанови №57 і прикордонники ними керуватимуться", - наголосив прес-секретар Андрій Демченко.

Так, є винятки для таких депутатів. Наприклад, депутати місцевих рад можуть виїжджати за кордон, якщо вони є одиноким батьком чи матір'ю дитини/дітей до 18 років, якщо вони їдуть відвідати дітей, або для супроводження дітей для виїзду за межі України. Проте, для цього необхідно мати підтверджуючі документи.

Окрім того, депутатів місцевих рад можуть випускати за кордон для лікування, знову ж таки лише при наявності підтверджуючих документів, що дають право на виїзд з України та в'їзд до України, та листа від МОЗ з переліком осіб, яких лікарні за кордоном можуть прийняти для лікування.

Також дозвіл на виїзд може дати голова ДПСУ у разі смерті за кордоном когось з родини.

Тут згадуємо коментар Віталія Безгіна, що дані зміни просто паралізують роботу прикордонників, враховуючи кількість депутатів місцевих рад.

Рішення Кабміну, яке базується на Указі Президента України та рішенні РНБО про заборону виїзду за кордон для депутаток, пенсіонерів, багатодітних батьків та осіб з інвалідністю, має дискримінаційний характер.

Нагадаємо, що під час введення військового стану основні повноваження місцевих рад здійснюють військові адміністрації, а отже сесії таких рад збираються раз у квартал.

А отже, якщо раніше депутатки, пенсіонери, багатодітні батьки та особи з інвалідністю, які є депутатами місцевих рад, могли приїжджати раз в квартал на сесію, а паралельно займатись волонтерською діяльністю та ввозити в України гуманітарну допомогу своїм громадам, то з прийняттям рішення Кабміну дана можливість просто зникла.

Таке обмеження прав людини не відповідає Конституції України, за якою утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

Тому Кабмін має упорядкувати прийняті положення у відповідності до Конституції України та Порядку про виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України та Закону про державний кордон України.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів