RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чиї інтереси захищає в Раді депутат Олександр Куницький?

Закон та відповідальність мають бути однаковими для всіх

Закон та відповідальність мають бути однаковими для всіх Фото:

Рік повномасштабної війни з Росією показав, хто є хто в українській владі. І влада починає потихеньку очищатися від відверто одіозних особистостей, колаборантів та корупціонерів. Багато міністрів і народних депутатів уже втратили не лише посади, мандати, а й українське громадянство. Перелічувати їх усіх тут нема рації – список досить великий, достатньо згадати депутатів від ОПЗЖ. Однак у владі ще залишаються люди, яким, як нам здається, там те ж не місце.

Депутат Олександр Куницький, більш відомий для широкої аудиторії як автор Ютуб каналу @zpsanek, контент якого спрямований на викриття протиправної діяльності працівників МВС України.

Куницький на своему каналі критикував реформу поліції. Незнання законів і норм, грубі порушення при спілкуванні з водіями, хабарництво - Куницький показував "оновлену" поліцію у всій красі.

Однак, потрапивши до Верховної ради, Куницький у вирішальному голосуванні все ж таки чомусь підтримав тодішнього міністра МВС в складі "тимчасового" міністра нового уряду, повідомляв Центр протидії корупції.

Крім того, ще дивнішим виглядає його історія з громадянством Ізраїлю. На момент реєстрації кандидатом у народні депутати Олександр Куницький мав громадянство Ізраїлю. Згідно з довідкою, кандидат від "Слуги народу" був зареєстрований за адресою: м. Хайфа, вул. Га-Тихон, 7, 2.

Олександр Куницький в армії Ізраілю

Сам Куницький наявність громадянства Ізраїлю спочатку спростовував, проте згодом все ж таки підтвердив цей факт. Також він написав заяву про відмову від ізраїльського громадянства. ЦВК ухвалила рішення про скасування його реєстрації як кандидата, проте її було відновлено рішенням Шостого апеляційного адмінсуду.

Ізраїльський паспорт Куницького

Крім того, Куницького звинуватили у підробці документів при реєстрації у ЦВК, а потім і зняли з реєстрації, з причини порушення вимог виборчого законодавства. Однак, він зміг відновитися через суд.

Вже перебуваючи на посаді народного депутата, Куницький потрапляє в черговий скандал. Йдеться про розслідування програми "Схеми" Радіо-Свобода, відповідно до якого, журналісти з’ясували, що нардеп використовує владні повноваження та інструменти в інтересах приватного бізнесу, стосунок до якого ніколи не приховував та від імені якого публічно виступав роками. Це стосується просування інтересів "Автоентерпрайз" – групи приватних компаній, що займаються імпортом електрокарів з-за кордону та виготовленням і встановленням зарядних станцій для них. Куницький так захопився цим, що хотів встановити зарядну станцію прямо у дворі Верховної Ради.

Згідно з аналізом журналістів, Куницький ініціював особисто два законопроекти, які стосуються розвитку мереж електрозарядних станцій і які, на думку експертів ринку, є спробою спростити ведення бізнесу для компанії "Автоентерпрайз".

В Національному агентстві з питань запобігання корупції підтвердили "Схемам", що безвідносно до конкретної особи депутата, його звернення щодо кримінального провадження, до якого він може мати стосунок – це порушення антикорупційного закону в частині конфлікту інтересів. За це передбачений штраф та внесення до Реєстру корупціонерів після рішення суду.

"НАЗК має принципову позицію стосовно того, що якщо кримінальне провадження якимось чином стосується народного депутата і він намагається, направляючи депутатське звернення з’ясувати ту чи іншу інформацію в межах кримінального провадження, він діє в умовах конфлікту інтересів", – повідомив в.о. керівника Департаменту з питань дотримання законодавства про конфлікт інтересів та обмежень щодо запобігання корупції НАЗК Олександр Шульга.

"Сукупно зі всіма фактами це, скоріш за все, зловживання владою народного депутата. Це кримінальна стаття, корупційне кримінальне правопорушення, в даному випадку це – підслідність НАБУ" – вважає юрист ГО "Центр протидії корупції" Андрій Савін.

Наведені факти мали місце у 2020 році. Але з того того часу в даній історії нічого не змінилося. Сьогодні до колеги Куницького по парламенту, Павла Халімона прикута увага спеціалізованої антикорупційної прокуратури через можливе незаконне збагачення то, може правоохоронцям варто провести аналогічну перевірку і щодо Куницького, адже закон та відповідальність мають бути одні для всіх.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів