RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Нові бомби Путіна: в чому їхня небезпека та як нейтралі­зувати

Бомби ворог запускає з території РФ через страх

Бомби ворог запускає з території РФ через страх Керовані авіаційні бомби можуть нести до тонни вибухівки Фото: amazonaws.com

Російські війська почали активно застосовувати для обстрілів українських міст керовані авіаційні бомби. В ніч на 24 березня ворог атакував такими бомбами Сумську область. По регіону запустили понад 10 таких бомб з російських винищувачів Су-35. Що це за бомби, наскільки далеко вони можуть залітати на українську територію та чи є засоби протидії цим снарядам - в етері Апостроф TV пояснив авіаційний експерт, провідний науковий співробітник Національного авіаційного університету ВАЛЕРІЙ РОМАНЕНКО.

На жаль, росіяни отримали нові зразки озброєння, змогли налагодити серійне виробництво. Вони застосували по Україні нові керовані бомби, вага яких сягає 1,5 т, а дальність – до 50 км, залежно від висоти скидання. Це потужні боєприпаси. Уявіть собі приблизно тонну вибухівки в такій бомбі. Все інше – це корпус бомби та система управління.

Читайте: Ласкаво просимо до пекла: чи зможе Росія прикрити авіацією свої війська

Змін у тактиці я не побачив. Росіяни як боялися залітати на нашу територію, так і бояться, незважаючи на використання найсучасніших винищувачів. Су-35С – це останній топовий виріб їхньої військової авіапромисловості.

Ці керовані авіабомби КАБ-1500 вони розробили раніше, але нічого невідомо про власне виробництво високоточної зброї росіян. Вони на парадах показували величезну кількість керованої зброї, а рік війни показав, що її обмаль. Окрім антирадарних ракет Х-31П, якими вони напередодні наносили удари, нічого іншого в них під літаками підвішено не було. Всі інші удари були некерованими ракетами над своєю територією. Вони мають якусь дальність польоту, росіяни їх запускають зі своєї території в нашому напрямку.

Зараз вони використовують вже керовані ракети. Х-59 вони і раніше використовували, це ракети з дальністю понад 200 км, але в них боєголовка не дуже велика. Там мова йде про десятки кілограмів. А в цих бомбах КАБ-1500… У них і раніше були КАБ-500 і КАБ-1500, але вони були з лазерним і телевізійним наведенням. Зараз – з GPS-наведенням, коли літаку взагалі не потрібно керувати цією бомбою. Скинув – забув. Це така небезпечна зброя, вони таким чином пробують не входити в зону ураження наших зенітно-ракетних комплексів.

Наскільки далеко може пролетіти ця бомба, залежить від висоти скидання. Якщо вони беруть максимальну висоту скидання, то дальність таких бомб може сягати 70 км. В даному випадку трохи менше, бо це досить важка бомба. Але вона має доволі потужні крила, можна говорити про 50 км і скидати її приблизно за 10 км до наших позицій. Якщо навіть в нас розгорнутий якийсь ЗРК середнього радіусу дії, він не дістане російський літак. Десь пару тижнів тому ми все ж таки збили один з таких літаків. Він спробував на великій висоті щось скинути на наші території і отримав від комплексу С-300, який був розгорнутий недалеко.

Чи можна цю бомбу збити? Так, але для цього потрібно, щоб на її шляху був ЗРК. А близько до лінії фронту ми не можемо підводити наші ЗРК середнього радіусу дії. Якщо там буде Тор, Стріла-10 чи французький чи італійський Crotale, або ж навіть HAWK, то такі бомби будуть збивати. Але поки що треба освоїти ці комплекси, які ми тільки отримали, та пробувати знищувати такі засоби ураження, які несуть стільки ж вибухівки, скільки знаменита радянська ракета Х-22.

Керована бомба – це нескладний виріб, тож виробляти вони їх можуть досить багато. Тут звичайно є мікроелектроніка, але коли починається серійне виробництво, перш за все робиться запас на якусь кількість. Росіяни зараз закрили практично всі публікації про виробництво як літаків, гелікоптерів, так і систем озброєння до них. Єдине що, коли вони випустять якийсь літак, там інформаційна хвиля зʼявляється, як чергова "аналоговнєтна" перемога. А так загалом статистика прикрита, тому сказати про обсяги виробництва важко. Думаю, що йдеться про декілька сотень таких бомб.

В принципі, можна протидіяти цим бомбах з літаків. Але, по-перше, ці бомби скидаються на нашу територію і заглиблюються до 40 км. Якщо ми в цьому районі почнемо піднімати в повітря баражуючі винищувачі, вони повинні знаходитися в повітрі. Бомба не так довго летить, літак не зможе піднятися з аеродрому, набрати висоту, прилетіти в район, виявити цю бомбу. Не вистачить часу. Це має бути робота в районі бойових дій, і він буде ціллю для ворожих ЗРК. Тож власне з бомбами використовувати літаки небезпечно та немає сенсу. Це призведе до втрат.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців