RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Негативне зростання: як західні санкції душать економіку Росії

Колапсу економіки агресора не відбулося, але над цим уже йде робота

Колапсу економіки агресора не відбулося, але над цим уже йде робота Фото: Getty Images

Понад рік триває повномасштабна війна Росії проти України. З початком бойових дій країни Заходу ввели проти агресора безпрецедентні санкції, метою яких є ослаблення економіки РФ настільки, щоб вона не мала можливості продовжувати війну. Серед санкцій: обмеження продажу нафти та газу, ембарго на експорт вугілля, заборона на золотовалютні операції, обмеження на постачання товарів та обладнання та багато іншого. Також персональні санкції запроваджено проти представників великого російського бізнесу. За рік війни Росія поставила антирекорди з відтоку капіталу, еміграції та видатків бюджету. Кожен громадянин РФ якимось чином відчув у собі зміни у доходах, заощадженнях та перспективах життя. Тим не менш, агресор все ще знаходить ресурси на ведення війни, а отже – санкції не повною мірою досягли своєї ключової мети. Про те, як санкції Заходу впливають на економіку Росії, читайте у матеріалі "Апострофа".

Санкції не впливають, але впливають

Після того, як Захід почав запроваджувати санкції щодо країни-агресора, Путін на кожній нараді з бункера заявляв, що санкції на Росію не впливають, що економіка працює стабільно.

«Нічого з того, що передбачив нам ворог, не сталося. І це було зроблено, звичайно, в першу чергу, завдяки громадянам Росії, їхній пастві, всій нашій пастві. Але останнє, але не менш важливе: це результат роботи уряду", - сказав кремлівський диктатор.

Однак, наприкінці березня 2023 року Путін визнав, що введені щодо РФ санкції через війну можуть негативно позначитися на стані справ в економіці країни: "Введені проти російської економіки нелегітимні обмеження в середньостроковій перспективі дійсно можуть негативно на ній позначитися. У зв'язку з цим необхідно забезпечити стійке збільшення внутрішнього попиту".

Падіння ВВП

Тепер реально подивимося, як змінилася економіка країни агресора за рік санкцій. Для об'єктивності візьмемо інформацію лише з офіційних російських джерел: Росстату, Мінфіну РФ та Центробанку.

Росстат попередньо оцінив падіння ВВП за підсумками 2022 року на 2,1%. Це нижче, ніж у пандемію 2020 року (-3%) і чим очікували, Банк Росії (-2,5%) та Мінекономрозвитку (-2,9%). Як зазначає Росстат, не настільки велике падіння ВВП сталося багато в чому завдяки державним витратам, що зросли.

Після введення нафтового ембарго в грудні 2022 року впали котирування російської нафти Urals, через що в березні 2023 року дефіцит бюджету вже перевищив заплановані на рік 3 трлн рублів.

Падіння виробництва, торгівлі та споживання

Виробництво легкових автомобілів за 2022 рік скоротилося на 67%, всього автотранспорту, включаючи вантажівки та автобуси – на 44,6%.

За минулий рік продаж автомобілів знизився на 58,8% - до 687 тисяч штук.

Схожий обвал стався і у виробництві пральних машин (-49,2%), холодильників (-42,2%) та іншої побутової техніки.

За даними Росстату, оборот роздрібної торгівлі у фізичному вираженні у 2022 році впав на 6,7%, у четвертому кварталі порівняно з цим же періодом 2021 року – на 9,5%, а непродовольчий роздріб, де висока частка імпорту, за рік скоротилася на 14,3%.

Наприклад, витрати росіян на одяг, з поправкою на інфляцію, 2022-го скоротилися на 6,6%. Продаж меблів впав на 19,8%, мобільних телефонів – на 27,5%, холодильників – 14,6%, пральних машин – на 18,4%.

Купівельна спроможність росіян щодо основних продуктів харчування впала по 15 із 24 категорій. Наприклад, 2021 року росіяни на середньодушовий дохід могли купити 102,8 кілограма яловичини, а 2022-го - 97. При цьому, за оцінкою Росстату, доступність свинини та курятини зросла.

Усього за 2022 рік споживання продовольства у фізичному вираженні, за даними Росстату, впало на 1,5%, у четвертому кварталі – на 3,9%.

І що цікаво, продуктові рітейлери пов'язують падіння попиту з відпливом платоспроможного населення з країни.

Відтік населення

Відразу після початку війни проти України Росію почали залишати люди не згодні з діями Путіна. Але особливо потік тих, хто виїхав, збільшився після оголошення мобілізації у вересні. Офіційні дані про кількість росіян, що виїхали, влада не публікує. Кількість емігрантів можна оцінити за статистикою держав, куди росіяни перемістилися. Так Forbes повідомляв про 700 тис. тих, хто виїхав лише за два тижні після початку мобілізації. Приблизно в 500 тис. масштаби еміграції оцінювали Washington Post і The Bell.

Країну залишили в основному молоді чоловіки, люди "багатші за середнє і більш освічені".

Це також негативно впливає на економіку та на ринку праці. Наприклад, відправка на війну 300 тис. мобілізованих – втрата близько 0,5% робочих рук. За даними Банку Росії, кожне друге підприємство відчуває дефіцит кадрів, у тому числі третини не вистачає кваліфікованих фахівців.

Вивезення коштів за кордон

З початком війни росіяни кинулися забирати свої гроші із банків. Однак найвищий відтік капіталу стався після оголошення мобілізації. А сума коштів росіян у банках за кордоном потроїлася – з 2,27 до 6,63 трлн у рублевому обчисленні за 2022 рік.

Іноземні банки продовжують відкривати рахунки і надавати платіжні картки росіянам і це добре, оскільки осівши в банках Європи, США, ОАЕ, Туреччини ці гроші назавжди залишають сферу впливу агресора, починають працювати на вільні економіки і не будуть витрачені на війну.

Росіяни забрали з російських банків понад 40% валюти, що зберігалася там. Центробанк оцінив відтік капіталу за 2022 рік у $217 млрд і прогнозує витік ще $68 млрд у 2023 році.

Залежність від Китаю

Як зазначає російська офіційна статистика, торгівля Росії із країнами, які підтримують санкції, суттєво скоротилася. І це залежність РФ від КНР зросла. Товарообіг з Китаєм зріс на 28%, повідомила Федеральна митна служба (ФМС). Причому Китай нарощує лише закупівлю російської сировини. Імпорт Китаю до Росії зріс лише на 4,5%.

Можна ще зазначити, що за 2022 рік виріс на 10% товарообіг Росії з Білоруссю і досяг рекордних $50 млрд. Причому торгове сальдо на користь Білорусі. Вона вперше продала в Росію більше, ніж купила.

Петля затягується

З усього вищеописаного можна зробити такі висновки. Західні санкції поки що не призвели до колапсу російської економіки. Проте, всупереч запевненням Путіна, вони все ж таки працюють. Санкції підривають потенціал розвитку цілих галузей та модернізації виробництв. Крах російської економіки наростає, як сніговий ком: бізнес-структури продовжують релоцювати підприємства міста і капітал у найбільш сприятливі у розвиток регіони, іноземні інвестиції у економіку припиняються, а приватні кошти громадян щодня витікають у банки мирних країн, спустошуючи фінансовий резерв РФ. Попри це російська влада сподівається, що Захід уже вичерпав ресурс на санкції. Однак це не так. Як сказав глава Російського союзу промисловців та підприємців (РСПП) Олександр Шохін, 2023 стане роком активізації вторинних санкцій. Росія може втратити частину постачальників, які зараз допомагають оминати обмеження. А відтік приватного капіталу триває за всіх введених урядом перешкод для цього. Таким чином петля на російській економіці ще більше затягується. це наш ключ до перемоги над загарбником.

Читайте також

Харків мегашвидко оживає після російських бомб - офіцер Сил оборони

Офіцер Сил оборони Євген Тихий про ситуацію на східному фронті та спроби росіян перехитрити ЗСУ

"Нічна варта" пост здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Новини партнерів