RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Скандал у інституті штамів: як під час війни на керівні посади повертаються старі "кадри"

Колишній директор розпочав звільнення неугодних

Колишній директор розпочав звільнення неугодних Фото:

Останнім часом новини про призначення у владні інституції – міністерства чи державні установи й підприємства – не втомлюють радувати. Молодий успішний менеджмент чи визнані професіонали змінюють на важливих посадах старі корупційні та скандальні кадри. Щоправда, трапляються, на жаль, і зворотні випадки, коли на ключові управлінські посади повертаються представники старої системи.

Подібна історія трапилася у Державному науково-контрольному інституті біотехнології і штамів мікроорганізмів, що підпорядкований Держпродспоживслужбі, яка, в свою чергу, підпорядкована Міністерству аграрної політики та продовольства України. У березні в інститут повернувся колишній керівник і почав буквально "вимітати" з державного підприємства невгодних – тих, хто надумав розбудовувати роботу ДП відповідно до вимог часу та закону й на користь держави, а не на власну кишеню. Про це читайте в матеріалі "Апострофа".

Звільнили за порушення

Держінститут, про який йдеться, – це фактично єдина установа ветеринарної біотехнології в Україні, де займаються розробкою, експертизою, реєстрацією та контролем якості ветеринарних імунобіологічних препаратів. Установою з пристойним державним фінансуванням багато років поспіль керував Анатолій Головко. У листопаді 2021 році пана Головка після внутрішнього аудиту, що його проводила спеціальна робоча група, звільнили з посади директора наказом тодішнього голови Держпродспоживслужби України Анатолія Вовнюка. Підставою для звільнення стало, як зазначено в документі, "порушення підпунктів "а", "п" пункту 24 Контракту з директором державного підприємства".

За сухим і незрозумілим канцелярським формулюванням криється той факт, що керівник підприємства нараховував собі космічні суми зарплати із преміями. Водночас працівники інституту премій не бачили роками. Фактично пана Головка звільнили за статтею, от тільки цей пункт тактовно "забули" внести до трудової книжки, що, напевно, й дозволило призначити його знову на цю посаду, але вже у 2023 році.

Підприємство стало прибутковим

А тим часом, після звільнення пана Головка, в інституті успішно запрацювала нова команда. У вересні 2022 року на посаду заступника директора з наукового супроводу виробництва та обігу ветеринарних імунобіологічних засобів прийшов працювати Сергій Павлов. У листопаді його було призначено виконувачем обов’язків директора. За цей час новому керівнику вдалося налагодити якісну роботу й створити потужну команду інституту, яку доповнили висококласні фахівці.

Науковців у царині мікробіології збирали по всій Україні. Бо йдеться про унікальних спеціалістів високого рівня, яких як то кажуть, важко знайти днем із вогнем.

В інституті відновили проведення реєстрації вакцин, у відповідності діючої постанови КМУ №1349, а не постанови, яка скасована ще у 2007 році, по якій працював інститут до 2022 року. Розпочали масове дослідження на наявність титру антитіл сказу тварин. За короткий період виручка інституту збільшилась майже вдвічі, що дало змогу працівникам отримувати премії та інші доплати, які їх до того вони не отримували роками.

Результати аудиту

Новий керівник інституту провів перевірку роботи свого попередника. Для цього спеціально запросили висококваліфікованого спеціаліста, який свого часу працював у системі Держаудитслужби. Звіт зайняв 30 аркушів, на 26 з яких зафіксовані грубі факти порушень в роботі за минулого керівництва (Копія звіту є в редакції). Випадки зловживань просто кричущі, зокрема, зменшення калькуляцій на дослідження препаратів для "своїх" підприємств, що замовляли такі дослідження в інституті. Реєстрація ветеринарних препаратів без проведення спеціальних досліджень та випробувань. Також оборудки із закупівлями та реєстрацією препаратів, що їх колишнє керівництво інститут проводило "під дахом" деяких високопосадовців у Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Для прикладу, у час керування Анатолія Головка, інститут разом із Держпродспоживслужбою закупили на 9 мільйонів гривень незрозумілу вакцину – вона не використовується в Україні, терміни її придатності давно минули, а вона й досі лежить на складах підприємства. Але, за дивним збігом обставин, після повернення на посаду пана Головка, результати аудиту, на підставі якого звільнили недоброчесного посадовця зникли.

Повернення Головка

Тим часом, після того, як т. в. о. голови Держпродспоживслужби на початку 2023 року призначили пані Шевченко, вона одразу повернула до Державного науково-контрольного інституту біотехнології і штамів мікроорганізмів свого доброго знайомця Анатолія Головка. Наказом від 8 березня 2023 року його призначили на посаду директора за контрактом на 2 місяці – до 8 травня.

А далі все відбувалося за давньою, як світ, схемою - з інституту почали буквально звільняти й витискати тих, хто не погодився працювати за корупційними схемами. Тому першими звільнили фахівців з команди Сергія Павлова, які займалися державними закупівлями. Наступним кроком новоспеченого старого-нового керівника стала "перевірка" діяльності відділу Національне агентство ветеринарних імунобіологічних препаратів. Фактично ж – роботи начальника відділу Юлії Шевель та заступника директора Сергія Павлова. Наказ № 16/од за підписом Анатолія Головка з’явився 15 березня. Перевірка мала відбутися з 16 по 17 березня. Проте фактично перетворилася на "дійство" з ознаками зловживання директором владою або службовим становищем, що можна кваліфікувати за статтею 364 Кримінального кодексу України.

Догана – за проведений "аудит"

В чому порушення нового-старого керівника? По-перше, як стверждують в інституті, затвердження наказу начебто відбулося без правової оцінки та безпідставно.

По-друге, з наказом про проведення перевірки не було ознайомлено ні Юлію Шевель, яка є завідувачем відділу Національного агентства ветеринарних імунобіологічних препаратів, ні Сергія Павлова – її безпосереднього керівника.

Тобто саме затвердження наказу про перевірку відбулося з порушенням норм чинного законодавства. А це ставить під сумнів правомірність прийняття самого документу та є однією з ознак кримінального правопорушення.

Не менше питань і до самої перевірки, котра більше нагадувала фарс. Її фактично провели 16 березня, причому станом на 15 год. 30 хв. цього ж дня члени комісії ще навіть не були ознайомлені з наказом, що засвідчує відсутність підписів "перевіряльників" на документі. Тож неупередженість перевіряючих теж під сумнівом.

Акт за результатами перевірки за словами працівників, видали «на-гора» наступного дня. У ньому – безпідставні твердження щодо "наявних" порушень, які не підкріплені жодними доказами. Проте саме вони стали підставою для оголошення догани Сергію Павлову та Юлії Шевель 21 березня. Фактично їх покарали за «аудит», який виявив масові порушення за керівництва колишнього-нинішнього директора Анатолія Головка. Бо менеджерській команді, і Сергію Павлову зокрема, інкримінують те, що він допустив на підприємство незалежного «аудитора-перевіряючого». Тож до чужих рук нібито потрапила "секретна інформація". Чи не про закупівлі бува непотребу на 9 мільйонів державних гривень?

Продовження буде

Винесенням однієї догани, схоже, керівництво, вирішило не обмежуватися. Є інформація, що до підпису готується друга догана, тобто наступним кроком стане - звільнення.

У цій історії запитань дуже багато – але ось головні із них: чому ефективного менеджера, який почав наводити лад у інституті раптово і безпідставно прибрали із посади, щойно пані Шевченко отримала змогу впливати на кадрову політику?

Чому на ключову роль в інституті призначили людину, яку в 2021 році було звільнено за грубі порушення умов контракту? Якщо призначення відбулося лише терміном на два місяці, як нині обумовлено в контракті за підписом пані Шевченко, то виникає ще одне резонне питання – які хвости в пожежному порядку повинен підчистити пан Головко?

Можливо, все банально просто – рука руку миє? Або ж ці два місяці потрібні, щоб новий менеджмент провернув ще якусь корупційну оборудку, для яких настільки незручною була команда Павлова?

Риторичне питання при цьому – яка доля чекає на інститут, що нарешті почав ліквідовувати схеми та договорняки, і заробляти в скарбницю держави та на власний розвиток?

І найголовніше - чи з’явиться політична воля у вищого урядового керівництва припинити старі схеми та зупинити повернення на стратегічні посади одіозних і корупційних чиновників у правовій та демократичній державі, за яку зараз проливають кров захисники?

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Новини партнерів